Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wildebloemenmatten: bloei vóór onkruidgroei

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, vrijdag 5 november 2021
190 sec


'Binnen enkele weken bereik je met de wildebloemenmat van Flower Your Place het gewenste eindresultaat.'

Flower Your Place levert bloeiconcepten voor in het openbaar groen en ander grootschalig groen. Het gaat om losse levering, maar ook om totaalpakketten van bloembollen, vaste planten en wilde bloemen, inclusief aanleg en onderhoud. De 'Urban Meadow'-wildebloemenmatten zijn nieuw dit najaar. Dit zijn volledig afbreekbare vegetatiematten met een divers mengsel van meerjarige wilde bloemen. Direct na aanleg wortelen ze vast en afhankelijk van het seizoen staan ze binnen zes weken in bloei, waarbij onkruid, zoals straatgras, ruim achterstaat.


Wanneer je een mat in handen hebt, zie je als vakman direct de voordelen. De basis van kokosvezel en substraat is compleet doorweven met een dicht wortelpakket, met daarop kort afgemaaide planten. Je weet het meteen: als de mat de vlakke, losgemaakte grond raakt, schieten de wortels de grond in en gaat de plant de hoogte in. De mat ligt snel vast, erosie krijgt praktisch geen kans en voordat het onkruid kan kiemen, hebben de wilde bloemen de slag al gewonnen.

Voordat het onkruid kan kiemen, hebben de wilde bloemen de slag al gewonnen

Zichtbare wortels aan de onderkant van de wildebloemenmat.

Eenvoudig leggen

Wie grasmatten kan leggen, kan ook de wildebloemenmatten leggen. Er is weinig verschil. Dezelfde regels gelden. Schone, vlakke en losgemaakte grond is belangrijk, evenals goed contact tussen de mat en de ondergrond direct na aanleg. De matten worden plat op pallets geleverd, zijn 100 x 50 cm groot, 3 tot 5 cm dik, en kunnen net als grasmatten op maat afgesneden worden. De aanleg kan jaarrond plaatsvinden, behalve bij vorst of extreme droogte. De eerste weken na aanleg moet de ondergrond vochtig gehouden worden, totdat alle plantensoorten zich geworteld hebben. Productmanager Buddy Wijnands licht dit toe: 'Zeker de eerste twee weken na aanleg is het van belang dat 5 tot 10 cm van de aangelegde toplaag vochtig is, zodat de wortels vanuit de Urban Meadow hier goed in door kunnen dringen. Mijn ervaring is dat de gelegde matten zich na deze periode zeer goed aan de ondergrond hebben gehecht. Uitdroging moet je in deze fase voorkomen, zodat de planten in deze kritische periode geen stress ervaren.'


De eerste weken na aanleg moet de ondergrond vochtig gehouden worden, totdat alle plantensoorten zich geworteld hebben

Na de aanleg is het vooral een kwestie van genieten. Net als bij een grasmat is er direct na de aanleg al een nette oplevering. Door de specifieke teeltwijze van de mat is er geen wortelverlies geweest tijdens het rooien, waardoor de eerste bloei in het groeiseizoen binnen enkele weken verschijnt.

De matten worden op pallets geleverd.

Onderhoud

Na aanleg is praktisch geen onderhoud nodig. Eventueel opkomend wortelonkruid kan verwijderd worden, maar in principe is het onderhoud beperkt tot een jaarlijkse maaibeurt in het najaar. Dit is ook een gunstig moment om verrijking van de mat door gevallen bladval in de herfst te voorkomen. Ook voor goedkoop beheer is maaien in het najaar voordeliger, aangezien het afgemaaide loof dan eenvoudiger te verwijderen is.


Levensduur

De Urban Meadow-matten bestaan bij levering uit circa 20 tot 35 meerjarige soorten. In de loop der jaren zal het aantal soorten zich door natuurlijke selectie, op basis van de unieke omgevingsfactoren van de plantlocatie, dynamisch ontwikkelen. Bij een goed maaibeleid zal er in vrijwel alle gevallen een divers bloemenpalet met een praktisch onbeperkte levensduur blijven bestaan, dat in haar beeld gestuurd wordt door de natuur.


Volledig afbreekbaar

De basis van de matten bestaat uit 100 procent puur organische vezels met daarop een laag speciaal ontwikkeld substraat. De matten bevatten geen nylonvezels of andere niet-afbreekbare elementen.


De matten zijn een oplossing voor de beplanting van taluds van bijvoorbeeld viaducten en wadi's, tot een hellingshoek van 45 graden of meer. Ze worden vastgezet met pinnen, die in de grond geslagen worden. Deze pinnen zijn van organische materialen, zoals hout.

Eigen teelt

Na enkele jaren kleinschalige proeven met mattype, substraten en zaaimengsels, maar ook met de teelt en de aanleg van de matten, kweekt Flower Your Place de wildebloemenmatten nu grootschalig op diens eigen kwekerij in Nederland.


Vier varianten

Flower Your Place biedt dit najaar vier verschillende matten aan, variërend in uiteindelijke hoogte van 40 tot 100 cm. Ze verschillen verder in bloeiperioden en kleurschakeringen, maar ook leent het ene toegepaste wildebloemenmengsel zich beter voor natte plekken of meer schaduw, terwijl het andere meer hitte en droogte kan doorstaan. Alle mengsels bestaan uit meerjarige soorten.


Verschil met direct zaaien

Wijnands wil graag het verschil met los gezaaide wildebloemenmengsels benadrukken: 'Zie de matten niet als een gewoon ingezaaid mengsel. Bermmengsels werken heel vaak met eenjarige zaden die zich na de bloei van de planten weer uitzaaien. Voor de matten werken wij met minstens 25 verschillende soorten vaste planten. Ze geven min of meer dezelfde uitstraling zoals je dat met bermmengsels realiseert. Maar daar houdt de vergelijking dan ook op. In ons wildebloemenconcept lopen de planten in het voorjaar weer uit op de gevormde wortelstokken. De concurrentiepositie ten opzichte van grassen en andere ongewenste planten blijft dus langjarig veel sterker dan bij eenjarige berm- en akkermengsels. Bij goed onderhoud gaat een hiermee aangelegd plantvak jaren mee. De balans van bloeiende plantensoorten kan in de loop van de tijd echter wel veranderen. Ik ben zeker geen tegenstander van gezaaide eenjarige wilde bloemen. Flower Your Place verkoopt hier jaarlijks grote hoeveelheden van, maar het is een volstrekt ander product met andere toepassingen.'


Wijnands: 'Zie de matten niet als een gewoon ingezaaid mengsel'

Verkrijgbaarheid

De Boskoopse firma levert haar bloeiconcepten in heel Europa, voornamelijk als totaalconcept. Van ontwerp, eventuele grondvoorbereiding, planten tot en met onderhoud. De wildebloemenzaden worden los verkocht. Dat geldt incidenteel ook voor de bloembollen. Door de grootschalige eigen productie van Urban Meadow heeft Flower Your Place ervoor gekozen om dit product ook los aan hoveniers, gemeenten en andere professionele gebruikers te leveren. Geïnteresseerden kunnen Flower Your Place, voor zowel losse levering als aanleg en onderhoud, rechtstreeks benaderen. Dit najaar is nog een deel van de productie beschikbaar.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Piet Keesmaat
Friday 31 March 2023
Ik ben erg geïnteresseerd in de urban meadow
Wat kost het per m2?
Anne-Marie - adviseur Flower Your Place
Monday 3 April 2023
Hi Piet,

Dank voor je interesse! Het is inderdaad een waanzinnig mooi product, leuk dat je net zo enthousiast bent als wij. Ik zal je een e-mail sturen met meer informatie. Fijne dag!

Groeten, Anne-Marie
Hilde Cottyn
Wednesday 24 May 2023
Beste
Graag prijsofferte voor deze bloemenmat alsook de inhoud van soort bloemen
Dankjewel
Anne-Marie - adviseur Flower Your Place
Tuesday 30 May 2023
Hi Hilde,
Leuk dat je meer info wilt ontvangen over onze Urban Meadow matten. Zou je mij een e-mail willen sturen met je gegevens? Dat kan naar anne-marie.fakkel@floweryourplace.com

Ik stuur je dan graag alle info toe!
Mooie dag gewenst. :-)

Groeten,
Anne-Marie
Carel Van den Boogaart
Saturday 3 June 2023
Hallo,

Ik zou graag meer info ontvangen over de weidebloemenmatten.

Bedankt vast!

Met hartelijke groet,

Carel van den Boogaart
Michèle B
Saturday 30 September 2023
Heel graag neer info en orijzen.
Dank
Anne-Marie - adviseur Flower Your Place
Monday 2 October 2023
Beste Michele,

Dank voor je interesse in onze Urban Meadow matten. Per mail zal ik wat meer info sturen.

Groeten, Ane-Marie
klaas
Wednesday 8 November 2023
Beste,
Wij zijn een aannemer in België en willen eens de prijs weten voor de bloemenmatten.
We zouden die eventueel toepassen bij een project van ons bij gemeentehuis De Haan.

Kan u een vierkante meterprijs geven? en een levertermijn
Alena Blonk
Friday 8 December 2023
Graag zou ik meer informatie willen ontvangen over de Urban Meadow matten (weidebloemenmatten).
Ik ben benieuwd welke plantensoorten de matten bevatten, wat de prijs is per m2 en hoe de matten geproduceerd worden (Op en ecologische wijze? Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt?) Alvast hartelijk dank.
Rinske
Sunday 4 February 2024
Graag ontvang ik info over bestelproces en prijzen
Anne-Marie - adviseur Flower Your Place
Monday 5 February 2024
Goedemorgen Rinske, ik ga je even een mail met meer info sturen.
Groeten, Anne-Marie
Flower Your Place
Jean kamps
Wednesday 20 March 2024
Ik vind uw bloemen matten erg mooi.wat kost 40 vierkante meter.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER