Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Je kunt het dak op!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 12 november 2021
108 sec


Als vakbladuitgever geven wij zes vakbladen uit. Voor bijna alle denkbare niches van de groene sector: van golf tot bomen en van sport tot groen in de openbare ruimte en in uw en mijn achtertuin. Ook dak- en gevelgroen komt veelal terug in onze redactionele kolommen en bijvoorbeeld ook in deze editie 8 van Stad+Groen.


Vergeleken met de andere groene sectoren onderscheidt deze deelsector zich vooral door de hoogtechnologische manier van werken. Het is waarschijnlijk de kleinste markt waarin wij actief zijn, maar wel een de sector waarin de belangen voor de opdrachtgever ongekend groot zijn. De klant geeft zijn dure gebouw uit aan een groene aannemer en hoopt daarna dat het goed komt. En zeker als er daktuin met een substantiële leeflaag gerealiseerd wordt is dat niet altijd het geval. Anders dan bij een normaal dak kun je niet even een nieuw laagje bitumen of kunststof over de bestaande laag heen plakken. Ontzorgen is in de groene wereld een veel gebruikte term (en overigens ook veel misbruikte term), maar in deze sector geldt meer dan waar dan ook het belang daarvan.

Gebouwbeheerders weten wat er fout kan gaan met groene daken en gevels en hebben een emotionele blokkade tegen alles wat hun dure gebouw of kunstwerk kan bedreigen

De klant opdrachtgever heeft van al die modetermen doorgaans geen boodschap. Hij heeft zijn eigen kleine en grote problemen en vaak ook angsten. De klant wil gewoon een groen dak dat niet lekt. Nothing more, nothing less.

Ik heb de laatste tijd een aantal keer gesproken met de opdrachtgevers van groene daken en gebouwbeheerders. Daarbij viel mij een aantal dingen op. Gebouwbeheerders -en zeker de oude rotten in het vak- weten wat er fout kan gaan met dakgroen en hebben vaak een behoorlijke emotionele blokkade tegen alles wat hun dure gebouw of kunstwerk kan bedreigen. Zij verwachten -en mijns inziens terecht- dat de sector ontzorgt. Ontzorgen is natuurlijk zo'n lekker leeg modewoord, dat door iedereen te pas en te onpas wordt misbruikt. Maar uit mijn gesprekken met gebouwbeheerders kreeg ik helemaal niet het beeld van ontzorgde professionals. Tijdens de realisatie is het natuurlijk geen centje pijn. De dakdekkers en de groene en grijze aannemer staan gebroederlijk zij aan zij om het project te maken. Dat saamhorigheidsgevoel is heel snel weg als er problemen ontstaan, bijvoorbeeld een lekkage. De opdrachtgever moet dan vaak alles uit de kast halen om zijn gelijk te halen.


De dakdekkers en de groene en grijze aannemer staan gebroederlijk zij aan zij om het project te maken

Natuurlijk is het bovenstaande makkelijk te vermijden door de opdracht dan maar exclusief aan de grijze aannemer of dakdekker te geven. Vraag is dan of we het kind niet met het badwater weggooien? We mogen trots zijn op de expertise, die we hebben opgebouwd. We moeten alleen even zorgen dat alle partijen in de keten gebroederlijk met elkaar samenwerken en echt aan de slag gaan voor de klant. Hou op met vliegen afvangen en concentreer je waar het werkelijk over gaat: een tevreden klant. Als iedereen de handen in elkaar slaat om de klant werkelijk te ontzorgen dan gloort er een mooie toekomst voor groen op het dak.

De opdrachtgever moet alles uit de kast halen om zijn gelijk te halen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER