Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vermiservice combineert idealisme met vakmanschap

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, fotografie: Vermiservice, donderdag 23 december 2021
220 sec


Continu aan de bel trekken

Dennis Vermaas, eigenaar van groenonderhoudsbedrijf Vermiservice in Vlaardingen, is een idealist. Hij wil vakwerk leveren, maar daarmee ook de wereld een beetje mooier maken. Als propagandist van ecologisch verantwoord en 100 procent elektrisch werken, maait hij zijn gazons met een zero-turnmaaier van Mean Green.


Dennis Vermaas van Vermiservice mag zichzelf gerust een pionier noemen in de wereld van openbaargroenonderhoud.
Dennis Vermaas van Vermiservice mag zichzelf gerust een pionier noemen in de wereld van openbaargroenonderhoud.
Vlaardingen is niet direct een stad waarbij je aan natuur denkt. Ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag is de ruimte er schaars en industrie alom aanwezig. Toch kreeg de stad in 2009 het predicaat groenste stad van Nederland, en werd Vlaardingen een jaar later zelfs uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Het zal Dennis Vermaas dus in het bloed zitten, die fanatieke, bijna activistische houding als het aankomt op ecologisch groenbeheer. 'Ik heb een tijdlang gewerkt als natuurfotograaf', zegt Vermaas. 'Ik wist al wel het een en ander over bijen die huizen in de stengels van planten, waar vlinders hun eitjes leggen en wat er allemaal met de natuur gebeurt als je de bodem verschraalt en af en toe een stukje dood hout laat liggen. Vandaaruit raakte ik gefascineerd door echt duurzaam en natuurbeschermend groenonderhoud.'

De zero-turnmaaier leent zich voor grote oppervlakken, maar kan ook goed uit de voeten in krappe hoekjes.
De zero-turnmaaier leent zich voor grote oppervlakken, maar kan ook goed uit de voeten in krappe hoekjes.

Geen expert

Om eerst maar een misverstand uit de weg te ruimen: Vermaas is geen expert op het gebied van ecologie. 'Beslist niet. Maar dat hoeft ook niet, want die zijn er genoeg. Als je goed luistert naar de wetenschappers die er wél voor gestudeerd hebben, kun je genoeg leren om dat in de praktijk te brengen. Het wiel hoeft niet steeds opnieuw te worden uitgevonden.' Vermaas doelt dan op maaien, met name op sinusmaaien. Bij deze techniek worden wilde bloemenweides gemaaid volgens een golvend patroon, dus zonder rechte maailijnen. De gedachte erachter is dat er zo langs de randen verschillende microklimaatjes ontstaan. 'Je creëert plekken met overwegend zon, terwijl een paar meter verderop weer meer schaduw is. Hetzelfde geldt voor de wind. Als je langs een rechte lijn maait, heb je overal langs de rand dezelfde windrichting, dezelfde hoeveelheid zon en dus een identiek microklimaat. Meer diversiteit in de omstandigheden leidt tot meer diversiteit in de flora en fauna.'


Sinusmaaien en ecologisch groenbeheer zijn niet voorbehouden aan natuurgebieden. Ook in stadsplantsoenen, zoals hier, valt nog veel te winnen, zegt Vermaas.
Sinusmaaien en ecologisch groenbeheer zijn niet voorbehouden aan natuurgebieden. Ook in stadsplantsoenen, zoals hier, valt nog veel te winnen, zegt Vermaas.
Om zijn praktijkkennis van natuurbeheer aan te vullen met theorie, volgde Vermaas een cursus bij Cruydt-Hoeck, kweker en leverancier van inheemse plantenzaden en kennisplatform voor ecologisch groenbeheer. Het werkte inspirerend op Vermaas, die besloot om zich te onderscheiden van veel van zijn collega-hoveniers. 'Ik merk nu dat mensen in de gaten krijgen dat ik met iets bijzonders bezig ben', zegt hij. 'Ik wil mezelf absoluut niet boven andere hoveniers stellen; ik hoop alleen dat ik mensen iets kan meegeven voor de toekomst van onze wereld. Het zou mooi zijn als het over een tijdje de normaalste zaak van de wereld is dat hoveniers en groenonderhoudsbedrijven duurzaam en ecologisch bezig zijn.' De wil is er op veel plaatsen wel, merkt Vermaas. 'Overal zijn al mensen bezig om op een andere manier met natuur en groen om te gaan, maar vaak komt er aan het einde van het werk toch weer iemand met een grote tractor het terrein oprijden. Maar goed, zo'n cultuuromslag kost tijd.'

De meanderende lijn is duidelijk te zien. Dankzij sinusmaaien ontstaan in het ongemaaide deel verschillende microklimaatjes.
De meanderende lijn is duidelijk te zien. Dankzij sinusmaaien ontstaan in het ongemaaide deel verschillende microklimaatjes.

Meanderend maaien

Vermaas heeft het sinusmaaien, dat is vernoemd naar de wiskundige golflijn, niet zelf uitgevonden. Het wordt al enige jaren gedaan door onder andere de Vlinderstichting. 'Als eerste maai je het sinuspad van minstens twee meter breed', legt Vermaas uit. 'Dat kan in het voorjaar. De richting maakt niet zoveel uit, als je maar meanderend maait. Wanneer je voor de tweede keer gaat maaien, hangt af van de begroeiing, en uiteraard van de wensen van de beheerder van het terrein. Bij de tweede maaibeurt maai je alles binnen het sinuspad weg, maar van het pad zelf blijf je af. Dat pad is namelijk aantrekkelijk voor vlinders en insecten, die er hun eitjes leggen. Bij een volgende maaibeurt, als de eitjes zijn uitgekomen, maai je dat pad dan weer kort en kun je een nieuw sinuspad maaien. De vuistregel is: een derde deel maaien, twee derde deel laten staan. Zo staat er dus altijd ergens hogere begroeiing, maar kun je toch het hele jaar door een weide maaien.' Uiteraard is van het belang dat het maaisel wordt afgevoerd om de bodem te verschralen en de soortenrijkdom te stimuleren.


'De vuistregel is: een derde deel maaien, twee derde deel laten staan'

Met een dergelijke missie spreekt het voor zich dat Vermaas louter elektrische machines gebruikt. Voor het maaiwerk kocht hij bij Rein Drost Machinehandel een Mean Green Rival met een werkbreedte van 152 centimeter. 'Voor professioneel maaiwerk heb je krachtige machines nodig, maar ze mogen niet te zwaar zijn en moeten enorm wendbaar zijn', zegt Vermaas. 'Mijn Rival heeft voldoende capaciteit om er zeven uur achter elkaar mee te maaien. Er is een zonnepaneelluifeltje op gemonteerd om de capaciteit nog wat te vergroten. En als ik terugkom, zet ik hem aan de lader.' Die stroom komt van Vermaas' eigen zonnepanelen, wat onderstreept dat emissievrij werken verder gaat dan alleen een elektrische machine. 'Sterker nog, ik rij in een Tesla, die ik ook alleen met duurzame energie oplaad', zegt Vermaas. 'Ik maak het mezelf niet makkelijk, maar ik wil nu eenmaal vooroplopen in de duurzame ontwikkeling. Als je dan bij de klant komt aantuffen in een dieselbusje met een elektrische maaier erin, is het alleen maar symboolpolitiek.'

Dankzij een luifeltje met zonnepanelen wordt de actieradius van de Mean Green Rival nog wat vergroot
Dankzij een luifeltje met zonnepanelen wordt de actieradius van de Mean Green Rival nog wat vergroot

Mean Green

Mean Green Mowers is een Amerikaans merk dat sinds 2019 in Nederland te koop is. Dealer Rein Drost van Rein Drost Machinehandel in Echteld is overtuigd van de kwaliteiten van de groene maaiers. 'Er zijn meer merken die elektrische zero-turnmaaiers bouwen', zegt Drost. 'Maar in bijna alle gevallen gaat het om een bestaand model waarin de benzinemotor wordt omgebouwd naar een elektrische motor. En dat levert problemen op. Elektromotoren hebben een groot koppel. Daardoor komen er heel andere krachten op het chassis te staan. Maaiers die ontworpen zijn voor benzinemotoren, zijn daar simpelweg niet op berekend. Ze vallen heus niet meteen uit elkaar, maar de belasting is nu eenmaal veel groter bij elektrische aandrijving. De Mean Green is daar speciaal voor ontworpen en heeft dus een sterk chassis, zonder dat de machine zwaarder is. Want dat is van belang voor mensen zoals Dennis Vermaas, die niet alleen maar elektrisch werken vanwege het imago, maar ook echt met biodiversiteit bezig zijn. Dan kun je niet met een zware machine werken, want die rijden alles kapot.' De Mean Green Rival zoals Vermaas die gebruikt, heeft een vermogen van - omgerekend - 37 pk en een werksnelheid van 19 km/u. Het geluidsniveau is 83 dB. De Rival heeft drie messen, die elk worden aangedreven door een eigen motor. De wielen worden eveneens allebei aangedreven door een eigen motor, die is geïntegreerd in de wielen.

Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft de Mean Green Rival voldoende accucapaciteit om zeven uur te maaien.
Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft de Mean Green Rival voldoende accucapaciteit om zeven uur te maaien.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER