Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Importeur Eurogarden introduceert Cramer 82ZTR132 zero-turnmaaier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 3 januari 2022
218 sec


Tot 40 hectare op één acculading

De inkt van het drukwerk over de vorige accu-aangedreven zero-turn is amper droog, en nu al dient zich opnieuw zo'n nieuwe machine aan op de markt. Ditmaal besteden we aandacht aan de Cramer 82ZTR132 zero-turnmaaier, geïmporteerd door Eurogarden.


De zero-turnmaaier die we onlangs in dit magazine beschreven, ervoeren wij als vrij uniek. Hij werkte met een verwisselbare set 56V-lithiumionaccu's. Ook de zero-turn die Cramer produceert, heeft zeker iets unieks: voor zover wij konden nagaan, is dit de eerste professionele zitmaaier van dit type die op een 82V-platform werkt.

Wat betekent dat, een hoger voltage? In het algemeen zorgt een hogere spanning, zoals bij deze Cramer, voor krachtige prestaties en blijft de aangedreven machine beter op toeren. Door een hogere spanning neemt ook de warmteontwikkeling af, terwijl bij eenzelfde belasting uitgaande van dezelfde weerstand (ohm, Ω) minder stroom (ampère, A) nodig is. Dat resulteert in minder warmteontwikkeling in de elektronica, de motor en de accu. Dit spaart energie uit, waardoor je een dergelijke machine intensiever kunt gebruiken. De accu voorziet de motor van precies de juiste hoeveelheid energie. Hierbij speelt de communicatie met de Cramer-intelligentie een grote rol. Je krijgt hierdoor onder meer langere looptijden en een langere levensduur. Het Cramer 82V-accusysteem is gebouwd op de nieuwste hoge capaciteit en een laag stroomverbruik met lithiumioncellen. Ook zijn er functies als bluetooth-connectiviteit en IPX4-bescherming tegen weersinvloeden.

Tot 40 hectare

De brochure van de Cramer 82ZTR132 meldt dan ook dat je in vier tot vijf uren 40.000 vierkante meter onder lichte omstandigheden kunt maaien, 32.000 vierkante meter onder gemiddelde omstandigheden, en bij intensieve omstandigheden moet je uitgaan van 24.000 vierkante meter. De standduur van accu's is uiteraard altijd afhankelijk van de omstandigheden. Het vergelijken van de twee zero-turnmaaiers laten we verder graag aan anderen over, hoewel het voor ons vakblad een uitdaging zou vormen om een vergelijkingsproef in de praktijk te faciliteren. Bij die 'andere machine' vermeldt de brochure in elk geval dat je tot bijna 63.000 vierkante meter oppervlakte kunt maaien met de vier wisselaccu's van 4 kWh.


Met een stelknop op het dashboard stel je de maaihoogte in.

Gator-mulchmessen

Wat is het voor machine, deze nieuwe Cramer zero-turnmaaier? Dit vragen we Laurent Maissan, vertegenwoordiger Nederland bij Eurogarden. Hij vertelt: 'De machine heeft een vast accupack van 16 kWh. Het opladen hiervan gebeurt op de machine. Dat kan zowel met een snellader als met een aansluiting op het lichtnet. Het solide maaidek heeft een breedte van 132 cm. In Europa wordt de machine standaard geleverd met een mulchdeck. Een optionele kit voor zijuitworp is ook mogelijk. Drie elektrisch aangedreven 1,5kW-motoren geven de drie maaimessen een toerental van 2.800 tot 3.200 rotaties per minuut. Cramer gebruikt hiervoor elektromotoren met een uitgekiende vermogen-gewichtsverhouding, die snel reageren.' Een blik onder het maaidek leert dat de fabrikant messen van een zware kwaliteit heeft gemonteerd. De meerdere snijvlakken op het mes aan de achterzijde van dit zogenoemde Gator-mulchmes verkleinen het gesneden gras extra. Dit zie je het best bij hoge toerentallen en langer gras. De hoogte van het maaidek en daarmee de maaihoogte stel je handmatig in met een stelknop op het dashboard. Dat bevindt zich aan de rechterkant van de bestuurder, naast de armleuning. Cramer monteerde aan de rechterzijde ook een pedaal, waarmee je de hoogte snel kunt instellen en de maaiunit kunt heffen. Om scalperen van de zode op oneffen terrein te voorkomen, zijn er aan de voorzijde van maaiunit twee kleine massieve wielen gemonteerd. Het dek is hierbij niet zwevend gemonteerd, maar veer-belast aan een subframe opgehangen.


Het solide maaidek heeft een veer-belaste ophanging met antiscalpeerwielen.

Stille werking

De machines worden voor Nederland dus geïmporteerd door Eurogarden. Maissan vertelt dat Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmachines één van de dealers is, die veel vertrouwen heeft in deze zero-turn: 'De eerste werd bij Van Leeuwen als demomodel geplaatst. Alle Cramer-machines, dus ook deze, voldoen aan alle veiligheidseisen en de CE-keur. Zo is de machine uitgerust met een omrolbeveiliging voor het werken op hellingen. Die bestaat uit een beugel die je tijdens transport kunt invouwen. Steeds meer professionals in Europa ontdekken de voordelen van een zero-turnmaaier voor het beheer van het openbaar groen', aldus Maissan. 'Dankzij de stille werking van deze accu-aangedreven machine kun je in openbare ruimtes werken zonder de omgeving te storen. En doordat deze grasmaaier geen uitstoot heeft, draagt hij bij aan een duurzamere wereld.' Wat het voortbewegen betreft: de machine staat uiteraard op gazonbanden en de zwenkwielen vóór maken snel en gemakkelijk draaien mogelijk. Vooruit rijdt machine traploos maximaal 16 km/uur; achteruit is dat 8 km/uur.


'Je kunt ermee in openbare ruimtes werken zonder de omgeving te storen'

De stuurhendels kunnen desgewenst in hoogte worden ingesteld. Verder is deze Cramer-zero-turnmaaier standaard voorzien van een goed beklede en geveerde bestuurdersstoel met armsteunen die trillingen absorberen. Gebaseerd op de gewichtsinstelling kun je de veerweg van de bestuurderstoel instellen, om de veiligheid en het comfort te bevorderen. Op de machine zijn bovendien veiligheidsgordels gemonteerd. De machine remt automatisch af als de bestuurder niet aanwezig is of wanneer er een systeemfout optreedt. Ook kun je de machine op een elektrische handrem zetten, door de twee stuurhendels buitenwaarts te plaatsen. Dit vergemakkelijkt bovendien het verlaten van de machine. De machine, met een totaalgewicht van 630 kilo, heeft een modulaire bouw. Het frame bestaat uit een kokerbalkconstructie. In de vier hoekpunten van het frame zijn bevestigingspunten voor spanbanden, waarmee je hem tijdens transport goed en veilig kunt vastzetten op een aanhangwagen.

Laurent Maissan: 'Intelligentie beweegt de machine voort!'

Cramer-intelligentie

De achterwielen worden individueel elektrisch aangedreven. Maar ook intelligentie beweegt de machine voort. Hoe zit dat? Maissan vertelt: 'Allereerst is de machine IoT-verbonden, dus met het Internet of things. De bijbehorende app geeft inzicht in service (rapporten), bedrijfsuren, werktijden en actuele informatie voor de bestuurder. Daarbij moet je denken aan de accuspanning, het toerental van de messen en de motortemperatuur. Bovendien beschikt de machine over een uitgebalanceerde krachtoverbrenging met behulp van een intelligente microprocessor, die de interactie tussen de accu en de krachtige borstelloze motor regelt. Een razendsnelle chip vormt hierin het brein. Deze voorziet de motor van een optimaal vermogen, maximaliseert de standtijd van de accu en zorgt ervoor dat de machine presteert op het juiste energieniveau, bij de juiste temperatuur en met het juiste vermogen. Deze intelligente chip van Cramer maakt wagenparkbeheer op afstand mogelijk, net als onderhoud, en zorgt voor het optimaliseren van prestaties en het minimaliseren van uitval. En dit alles werkt voor 100 procent draadloos.'


Cramer-specificaties
Motor: 3x1,5 kW borstelloze motoren
Snijbreedte: 132 cm
Batterij capaciteit: 16 kWh
Blade snelheid: 2.800 - 3.200 TPM
Aantal messen: drie
Maaihoogteverstelling: 18 posities, 25 - 140 mm
Voorwaartse rijsnelheid: 0 - 16 km/u
Achterwaartse rijsnelheid: 0 - 8 km/u
Mulchen: Ja, inbegrepen
Zijdelingse afscheiding: Ja, inbegrepen
Kantelbeveiligingssysteem: Ja, inbegrepen
Led-licht aan de voorzijde: Ja, inbegrepen


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hans Roelofs
Sunday 9 January 2022
De kop: tot 40 hectaren. Ik begrijp die kop niet in relatie tot de tekst eronder.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER