Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'We hebben de mond vol van groen, toch nadert een stenen tijdperk'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 22 februari 2022
104 sec


Milieuorganisatie Natuur & Milieu: 'Meer dan de helft van de buurten is versteend'

'Gemeentes maken veel te weinig ruimte voor groen in de openbare ruimte', aldus Natuur & Milieu. Dit concludeert de milieuorganisatie op basis van een eigen onderzoek naar verstening in Nederlandse steden. De organisatie wil dat de overheid groennormen gaat invoeren om verdere verstening van gemeentes tegen te gaan.


De organisatie gebruikt twee criteria om de verstening van buurten te onderzoeken. Beide criteria zijn niet wettelijk verplicht zijn voor gemeentes of projectontwikkelaars. Het eerste criterium is de beschikbaarheid van minstens 75m2 groen per woning, waarbij alles wat niet versteend is wordt meegeteld als groen (zoals parken, grasvelden, bermen en water). In de Nota Ruimte (2004) noemt de rijksoverheid dit criterium de minimale ondergrens.

Minstens 75m2 groen per woning en één ha aaneengesloten groen per buurt

Het tweede criterium is een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie dat er tenminste één hectare aaneengesloten groen per buurt aanwezig dient te zijn. De voordelen van groen nemen immers aanzienlijk af als dit groen versnipperd is.

Geïnteresseerd in het onderzoek van Natuur & Milieu? Klik hier om het gehele rapport te downloaden.

Versteend

Uit het onderzoek blijkt dat in de 32 grootste gemeentes 53% van de buurten niet voldoet aan het criterium van 75m2 groen per woning. In deze buurten wonen in totaal 3,5 miljoen mensen. Eén op de tien buurten voldoet ook niet aan het tweede criterium; daar is er geen aaneengesloten stuk groen van minimaal één hectare te vinden, zo blijkt uit het onderzoek. In de meest versteende buurten is er per woning slechts 0 tot 2 m2 groen aanwezig.


In de meest versteende buurten is er per woning slechts 0 tot 2 m2 groen

In Haarlem, Westland, Amsterdam, Delft en Tilburg zijn de meest versteende buurten te vinden. De gemeentes Emmen, Almere en Haarlemmermeer hebben naar verhouding het laagste aantal versteende buurten.

Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het belang van voldoende groen in de stad, gaat het ook met de nieuwbouwijken nog niet goed, zo schrijft Natuur & Milieu. Deze wijken (gebouwd na 2010), scoren dan wel beter dan oudere wijken een derde ervan haalt het criterium van 75m2 ook niet.

Nieuwbouwwijken scoren beter dan oudere, maar alsnog heeft een derde te weinig groen

Wetgeving

Om dit probleem op te lossen, is er nieuwe wetgeving nodig, zo stelt Natuur & Milieu. 'De nieuwe Omgevingswet is daarvoor een uitgelezen kans. Daar moet een landelijke verplichting in komen tot natuurinclusief bouwen die van toepassing is op nieuwbouw en stadsvernieuwing', aldus de organisatie. 'Hugo de Jonge, minister Wonen, zou hiervoor een voorstel moeten doen. Op korte termijn moet dat gebeuren, gezien het grote aantal bouwprojecten dat de komende jaren plaats moet vinden.'


'Hoewel beleidsmakers de mond vol hebben van het belang van groen, zien we in de praktijk toch vooral een volgend stenen tijdperk naderen', zegt Rob van Tilburg, directeur Programma's bij Natuur & Milieu. 'Dat wil niemand, vandaar ons pleidooi aan de overheid. Maak groennormen wettelijk verplicht voor alle nieuwbouw en stadsvernieuwing. Zodat alle wijken die we de komende jaren gaan bouwen natuurrijk en klimaatbestendig zijn.'

'In de Omgevingswet moet een landelijke verplichting komen tot natuurinclusief bouwen die van toepassing is op nieuwbouw en stadsvernieuwing'

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER