Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Je hebt niet overal een machine voor nodig'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 8 april 2022
90 sec


M-Citadin schoonmaaktrolley: ouderwets opnieuw uitgevonden

Dat een product niet razendingewikkeld hoeft te zijn om zijn werk te doen, bewijst de Citadin van Matador. De schoonmaaktrolley, ogenschijnlijk niet veel meer dan een prullenbak op wielen, is met name populair in Frankrijk. Maar ook binnen het stedelijk onderhoud in Nederland heeft de Citadin een plekje weten te vinden.


Het is onderhand circa een jaar geleden dat de in Helvoirt gevestigde kruiwagenfabrikant Matador de M-Citadin op de markt bracht; een eenvoudige maar doeltreffende tool voor groen- en vuilploegen in de binnenstad.

Trolley

De Citadin is uitgevoerd in aluminium en voorzien van lekvrije banden. Het aluminium, versterkt met magnesium, maakt de schoonmaaktrolley een lichter dan stalen tegenhangers, zonder daarbij op stevigheid in te leveren. De lekvrije banden voorkomen niet alleen dat gebruikers met een platte band komen te zitten, ze geven de Citadin veel grip en zorgen ervoor dat hij niet snel wegzakt, bijvoorbeeld in het zand.


Dankzij de klemmen op de trolley kunnen gebruikers eenvoudig grote gereedschappen meenemen, zoals een bezem, schep en schoffel. Kleiner handgereedschap kan opgeborgen worden in de zwart gepoedercoate stalen opbergkoffer.


Eenvoudig maar effectief

Matador startte met de ontwikkeling van de Citadin in 2019, op verzoek van grote Franse klant. 'Dit bedrijf, Guillebert, werkte met een vergelijkbaar product, maar was daar niet helemaal tevreden over', vertelt Matjeu van Kasteren van Matador. 'Zodoende vroegen ze aan ons of wij niet een poging wilden doen tot het ontwikkelen van een goede schoonmaaktrolley.'


En zo geschiedde. Van Kasteren vertelt dat de Citadin, die geproduceerd wordt door Matador in Nederland, heel populair is in Frankrijk. Hoewel de schoonmaaktrolley ook in Nederland een plekje gevonden heeft, is de onderhoudscultuur hier toch net even anders, vertelt Van Kasteren. 'In Frankrijk pakt men toch eerder een bezem. Hier grijpt men ook wel vaak naar machines, zoals de (hightech) elektrische heetwatermachines.'

'In Nederland grijpt men ook wel vaak naar machines, zoals (hightech) elektrische heetwatermachines.'

Volgens Van Kasteren kunnen we op dat gebied best iets van ons buurland leren. Een machine - die Matador overigens voor deze taak ook heeft, bijvoorbeeld in de vorm van de M-Trac - hoeft niet altijd de beste keus te zijn. 'De Citadin is bij uitstek geschikt wanneer je even snel een schoonmaakronde wil doen. Je pakt hem - anders dan een grote machine - immers zo, gebruikt hem, en zet hem weer weg.' Ook op plekken waar je met een machine niet makkelijk komt, zoals smalle steegjes, of in drukke winkelstraten, kan de wendbare Citadin een uitkomst zijn.

We kijken in Nederland voor het beperken van uitstoot en (geluids)overlast gauw naar elektrische machines. 'Men vergeet weleens dat niet aangedreven tools, zoals de Citadin, die voordelen óók hebben, goedkoper zijn en toch een stukje mobieler', zo besluit Van Kasteren.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER