Dijk en Waard start proef bokashi in heestervakken |
|
|
|
Karlijn Klei,
maandag 2 mei 2022 |
|
| 98 sec |
Vermindering onkruiddruk met gefermenteerd groenafval
De Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard, het resultaat van de recente fusie van gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, is een proef gestart met bokashi. De hoop is met het organische afvalproduct de onkruiddruk in plantvakken te verminderen.
Daan Bruin van Bokashi bv met de bodemverbeteraar |
Bokashi is gefermenteerd organisch restmateriaal (denk aan blad of maaisel) dat teruggebracht in de bodem dienst kan doen als bodemverbeteraar.
Onkruiddruk
De gemeente Dijk en Waard is onlangs een proef gestart met het aanbrengen van bokashi in heestervakken. Door een laag tussen de planten te strooien, probeert de gemeente de onkruiddruk te verminderen.
Daan Bruin van Bruin Groenvoorziening is een de gezichten achter Bokashi bv, het bedrijf verantwoordelijk voor de bokashi in Dijk en Waard. 'Door met de bokashi de kale grond tussen de jonge heesters af te dekken, kan zich daar geen onkruid vestigen, ontkiemen en opkomen, en verminder je dus de onkruiddruk', legt Bruin aan Stad+Groen uit.
Daarbij helpt de laag gefermenteerd groenmateriaal onder meer ook de waterhuishouding in de bodem op peil te houden. 'Er verdampt veel water vanuit kale, onbedekte grond, zoals die tussen jonge aanplant. Dat waterverlies wordt door de laag bokashi aanzienlijk verminderd.'
Op termijn nemen de planten in de plantvakken met hun uitgedijde bladgroen, die taak - het afdekken van de grond - van de bokashi over.
|
'Door met bokashi de kale grond tussen jonge planten af te dekken, kan zich daar geen onkruid vestigen'
| |
|
Omstreden
Waar veel groenvoorzieners en beheerders positief zijn over de bodemverrijker, valt toepassing van bokashi in gemeentelijke perken niet altijd goed. Vorig jaar mei meldde NH Nieuws bijvoorbeeld over een proef met bokashi in Zaanstad die na klachten van onder meer omwonden stopgezet werd. Het materiaal zou stinken en vol zitten met zwerfafval.
Bruin, niet verantwoordelijk voor de bokashi in Zaanstad, vermoedt dat dat gelegen heeft aan de 'receptuur' van het materiaal. Dat steekt soms best nauw, legt hij uit. 'Je hebt immers te maken met fermentatie. Als dat niet correct gebeurt, loop je de kans dat de bokashi een vervelende, penetrante geur krijgt. Bij goede bokashi hebt je dat niet, dan ruikt het meer naar bosbodem.'
Ook het zwerfafval in de bokashi in Zaanstad heeft volgens Bruin te maken met de verwerking. 'Als je groenafval uit de openbare ruimte gebruikt, heb je helaas altijd wel te maken met zwerfafval. Het is aan de producent van de bokashi om daar vooraf, dan wel achteraf, iets mee te doen.'
|
'Mooi om te zien dat de gemeente zo open-minded is en het aandurft dit relatief nieuwe product een eerlijke kans te geven'
| |
|
Open-minded
Toch is Dijk en Waard vooralsnog positief over de proef: 'Het materiaal is een voedzame meststof voor de bodem. Met het gebruik van bokashi wordt een afvalstof weer een grondstof', aldus de gemeente.
Bruin is trots op de inzet van bokashi in de gemeente. 'Het is heel mooi om te zien dat de gemeente Dijk en Waard zo open-minded is en het aandurft dit relatief nieuwe product een eerlijke kans te geven', besluit hij.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
| |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|