Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dijk en Waard start proef bokashi in heestervakken

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 2 mei 2022
98 sec


Vermindering onkruiddruk met gefermenteerd groenafval

De Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard, het resultaat van de recente fusie van gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, is een proef gestart met bokashi. De hoop is met het organische afvalproduct de onkruiddruk in plantvakken te verminderen.

Daan Bruin van Bokashi bv met de bodemverbeteraar
Daan Bruin van Bokashi bv met de bodemverbeteraar

Bokashi is gefermenteerd organisch restmateriaal (denk aan blad of maaisel) dat teruggebracht in de bodem dienst kan doen als bodemverbeteraar.

Onkruiddruk

De gemeente Dijk en Waard is onlangs een proef gestart met het aanbrengen van bokashi in heestervakken. Door een laag tussen de planten te strooien, probeert de gemeente de onkruiddruk te verminderen.

Daan Bruin van Bruin Groenvoorziening is een de gezichten achter Bokashi bv, het bedrijf verantwoordelijk voor de bokashi in Dijk en Waard. 'Door met de bokashi de kale grond tussen de jonge heesters af te dekken, kan zich daar geen onkruid vestigen, ontkiemen en opkomen, en verminder je dus de onkruiddruk', legt Bruin aan Stad+Groen uit.

Daarbij helpt de laag gefermenteerd groenmateriaal onder meer ook de waterhuishouding in de bodem op peil te houden. 'Er verdampt veel water vanuit kale, onbedekte grond, zoals die tussen jonge aanplant. Dat waterverlies wordt door de laag bokashi aanzienlijk verminderd.'

Op termijn nemen de planten in de plantvakken met hun uitgedijde bladgroen, die taak - het afdekken van de grond - van de bokashi over.


'Door met bokashi de kale grond tussen jonge planten af te dekken, kan zich daar geen onkruid vestigen'

Omstreden

Waar veel groenvoorzieners en beheerders positief zijn over de bodemverrijker, valt toepassing van bokashi in gemeentelijke perken niet altijd goed. Vorig jaar mei meldde NH Nieuws bijvoorbeeld over een proef met bokashi in Zaanstad die na klachten van onder meer omwonden stopgezet werd. Het materiaal zou stinken en vol zitten met zwerfafval.

Bruin, niet verantwoordelijk voor de bokashi in Zaanstad, vermoedt dat dat gelegen heeft aan de 'receptuur' van het materiaal. Dat steekt soms best nauw, legt hij uit. 'Je hebt immers te maken met fermentatie. Als dat niet correct gebeurt, loop je de kans dat de bokashi een vervelende, penetrante geur krijgt. Bij goede bokashi hebt je dat niet, dan ruikt het meer naar bosbodem.'

Ook het zwerfafval in de bokashi in Zaanstad heeft volgens Bruin te maken met de verwerking. 'Als je groenafval uit de openbare ruimte gebruikt, heb je helaas altijd wel te maken met zwerfafval. Het is aan de producent van de bokashi om daar vooraf, dan wel achteraf, iets mee te doen.'


'Mooi om te zien dat de gemeente zo open-minded is en het aandurft dit relatief nieuwe product een eerlijke kans te geven'

Open-minded

Toch is Dijk en Waard vooralsnog positief over de proef: 'Het materiaal is een voedzame meststof voor de bodem. Met het gebruik van bokashi wordt een afvalstof weer een grondstof', aldus de gemeente.

Bruin is trots op de inzet van bokashi in de gemeente. 'Het is heel mooi om te zien dat de gemeente Dijk en Waard zo open-minded is en het aandurft dit relatief nieuwe product een eerlijke kans te geven', besluit hij.


LEES OOK
Bokashi-bashing
13-12-2021 | ARTIKEL
193 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER