Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

NatuurCollege: 'Geef heel Nederland de bestemming natuur'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, dinsdag 28 juni 2022
77 sec


Afgelopen twintig jaar verkwanseld, geen tijd meer voor kleine initiatieven

Nederland stelt zich te rigide op in het geven bestemmingen aan stukken grond. Dat vindt Paul Roncken, directeur NatuurCollege. Volgens Roncken is het een halve minuut voor twaalf als het gaat om de staat van onze natuur. De oplossing? 'Laat bestemmingen op grond los en geef heel Nederland de bestemming natuur.'


Zo ziet Roncken bijvoorbeeld de zogenaamde verdozing door een toename van distributiecentra niet als het probleem, maar dat deze gebieden een industriebestemming krijgen. Als heel Nederland de bestemming natuur zou krijgen zou er net zoveel ruimte voor menselijke activiteit zijn als nu, is zijn overtuiging. Het is alleen een ander uitgangspunt.

Integrale aanpak

Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer is het met Roncken eens. Met de Groene Metropool wil Boeschoten meer groene verbindingen vanuit steden creëren, via kleine natuurgebieden naar grote natuurgebieden. Zo ontstaat er een groenblauw netwerk wat onder meer de biodiversiteit zeer ten goede komt. Omdat in Nederland weinig ruimte is, is het noodzakelijk vraagstukken als woningbouw en energieopwekking in samenhang met versterking van natuur te bekijken, is het idee. 'We hebben de afgelopen twintig jaar verkwanseld, met als gevolg dat we nu geen tijd meer hebben voor kleine initiatieven,' vindt Boeschoten.


Deze integrale aanpak vergt ook dat organisaties als Staatsbosbeheer en NatuurCollege bijvoorbeeld meedenken over de inrichting van een wijk. 'Dat vinden sommigen nog wel lastig, maar dat is part of the deal,' aldus Roncken.

Als heel Nederland de bestemming natuur zou krijgen zou er net zoveel ruimte voor menselijke activiteit zijn als nu, het is alleen een ander uitgangspunt.

Cijfers

Om deze aanpak te laten slagen, is nodig dat met cijfers onderbouwd kan worden wat het resultaat zal zijn van een bepaalde hoeveelheid extra natuur, vinden de heren. Wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit, wat betekent het voor het woonplezier en de gezondheid voor mensen en wat levert het op voor de waterhuishouding? Pas als je dat overtuigend en onderbouwd kunt voorspellen, is het werkbaar in de praktijk. 'Wat leveren plannen van nu over twintig jaar op? Dat moet inzichtelijk zijn en te begrijpen.'


Groene Metropool

De Groene Metropool is een initiatief van Staatsbosbeheer. Doel is natuur dichterbij de stad te brengen door groene linten door stad en land te creëren zodat iedere Nederlander direct vanuit zijn of haar huis is aangesloten op een groen, waterrijk netwerk.

Bron: Staatsbosbeheer

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER