Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe wildopvang Avolare omsloten door groen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 11 juli 2022
190 sec


Bij het Gelderse Doorwerth in het glooiende Veluwse landschap is vorig jaar het nieuwe onderkomen van wildopvang Avolare geopend. Het ultramoderne, duurzame en innovatieve complex kan onderdak bieden aan maximaal 10.000 zieke en gewonde dieren, zoals vogels, egels en dassen. Het park eromheen is zo ontworpen dat bezoekers en medisch personeel ieder hun eigen route hebben. De beplanting is afgestemd op de omgeving en gericht op het bevorderen van de biodiversiteit.

Het nieuwe onderkomen van wildopvang Avolare bij het Gelderse Doorwerth biedt onderdak aan maximaal 10.000 zieke en gewonde dieren
Het nieuwe onderkomen van wildopvang Avolare bij het Gelderse Doorwerth biedt onderdak aan maximaal 10.000 zieke en gewonde dieren

Het complex Avolare bestaat uit verschillende onderdelen. Het heeft een hoofdgebouw, bijgebouwen, kooien, volières, waterbassins en een park. Een belangrijk uitgangspunt was dat het geheel moesten passen in het omliggende glooiende landschap van bossen, weilanden en bomenlanen. Dit is gerealiseerd met onder andere de organische vormen van het gebouw en buitenterrein. Het hoofdgebouw huisvest een gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen en binnen- en buitenverblijven. Ook de kantoren, een vergaderzaal en kantine zijn in dit gebouw ondergebracht. Aangrenzend ligt een park met dierenverblijven. Daar verblijven de dieren in de laatste herstelfase voordat ze weer worden uitgezet in de natuur. Naast een centrum voor noodopvang en verzorging is Avolare een educatie- en expertisecentrum. Zo kan het werk van de opvang met het publiek worden gedeeld. Hiertoe is in het hoofdgebouw een bezoekerscentrum ingericht. De tuin is ook toegankelijk voor bezoekers.

Emissieloos tijdens stikstofcrisis

De locatie van de nieuwbouw voor Avolare zorgde in de aanloopfase voor vertraging als gevolg van de zogeheten stikstofcrisis. De fauna-opvang ligt midden in het Natura 2000-gebied De Boersberg bij Doorwerth. De Raad van State oordeelde in 2019 dat in dergelijke gebieden geen enkele stikstofuitstotende bouwactiviteit mocht plaatsvinden. Zo kwamen de vergunningsaanvragen van naar schatting 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten in één klap stil te liggen.


De architect en hoofdaannemer bedachten manieren waarmee de bouw zonder enige stikstofuitstoot kon doorgaan. De belangrijkste oplossing was om het gebouw geheel uit prefab houtbouw op te trekken. Bouwen met prefab houtbouw is veel lichter, waardoor aanmerkelijk minder vrachtwagens nodig zijn voor de toelevering. Bovendien is een lichtere fundering nodig, die met minder, kleinere en elektrische graafmachines en shovels kan worden gelegd. Tot slot zijn de houten bouwelementen elektrisch te tillen. Tezamen met andere maatregelen (carpooling, bundeling van de bouwlogistiek) wist men de stikstofemissie tot nul terug te brengen. De bouw kon eind 2019 van start.

Naast het gebruik van duurzame materialen zijn er zonnepanelen en zonneboilers geïnstalleerd. Verder wordt er gebruikgemaakt van koude-warmteopslag. Het regenwater wordt opgevangen in grote ondergrondse tanks en gebruikt voor de bassins van de watervogels en reiniging van de dierenverblijven. Ook is er gekozen voor mos-en sedumdaken op de buitenverblijven en het hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw huisvest een gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen en binnen- en buitenverblijven. Ook de kantoren, een vergaderzaal en kantine zijn in dit gebouw ondergebracht.
Het hoofdgebouw huisvest een gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen en binnen- en buitenverblijven. Ook de kantoren, een vergaderzaal en kantine zijn in dit gebouw ondergebracht.

Meerdere functies

In het ontwerp voor de buitenruimte moest een flink aantal functies worden verenigd. Net als bij het hoofdgebouw was het uitgangspunt dat het park moest aansluiten bij het omliggende landschap. Daarnaast moest het ontwerp voorzien in gescheiden looproutes voor bezoekers en personeel, zo min mogelijk de opgevangen dieren verstoren en ruimte bieden voor educatie en recreatie.
Copijn Landschapsarchitecten pakte de handschoen op en ontwierp het buitenterrein, inclusief de kenmerkende ronde buitenkooien, het roofvogelverblijf en het bassin voor waterdieren. Op het buitenterrein is een gedeelte met open, meer gecultiveerde beplanting bij de ingang en dichtere, natuurlijke beplanting in de rest van het park.


De entree van het park bestaat uit sierborders met vaste planten die niet boven ooghoogte uitkomen. Hierdoor blijft het zicht op de vasteplantenborders in het park behouden. Hoewel dit deel wat meer onderhoud vraagt, ook vanwege de beperkte ruimte, oogt de beplanting natuurlijk. Gekozen is voor planten die voorkomen in bostuinen, zodat er verbinding blijft met de rest van het park.

De entree van het park bestaat uit sierborders met vaste planten die niet boven ooghoogte uitkomen. Hierdoor blijft het zicht op de vasteplantenborders in het park behouden.

Verzonken paden

Verder het park in, tussen de dierenverblijven en in de bosrand, is een natuurlijke beplanting toegepast, die minder onderhoud vergt. In de schaduwrijke strook onder de bestaande eiken zijn kruiden geplant en onder de jonge bomen en nieuwe heesters bloemrijke kruiden voor droge gronden. Na verloop van tijd zullen de verblijven worden opgenomen in de natuurlijke, inheemse vegetatie. Er zijn grote, volwassen bomen aangeplant, die voor beschutting van de verblijven zorgen en aansluiten bij het achterliggende bos. Elbert van Schaik, technisch ontwerper bij Copijn Landschapsarchitecten: 'Deze waren al in een vroeg stadium uitgezocht met de opdrachtgever. Omdat de aanplant na het voorjaar zou plaatsvinden, zijn de bomen daarop voorbereid bij de kweker en ingepakt in kokos. Het terrein ligt op zandgrond met een erg lage grondwaterstand. Vandaar dat de beregening direct is aangelegd rondom alle bomen.'


Als erfafscheiding is gekozen voor een boerenhaag, met heesters die bij het landschap passen, zoals Sambucus (vlierbes), Crataegus (meidoorn) en Amelanchier (krentenboompje). Een opvallende feature in het park zijn de verzonken paden voor bezoekers en de hoger gelegen paden voor het personeel. Beide kruisen elkaar via een biobased brug. Personeel kan op deze manier gemakkelijk bij de verblijven komen en de dieren ervaren minder stress door de bezoekers.

Duurzaamheid en biodiversiteit

Net als voor het hoofdgebouw is ook voor het park gebruikgemaakt van duurzaam materiaal. Zo zijn rondom het hoofdterras aan de voorkant van het gebouw en langs het hoofdpad de taluds verstevigd met hergebruikte dakpannen.


Peter van Vuurde, projectleider bij Copijn Groenaanleg en Beheer, benadrukt de aandacht voor biodiversiteit: 'Rond het entreegebouw en langs de looppaden is een grote variëteit aan planten en bloemen aangeplant die voor veel insectenleven zullen zorgen. Bomen en struiken in vele formaten bieden beschutting en bodemverrijking. Rondom het gebouw zijn op tactische plaatsen nestkasten aangebracht voor verschillende vogelsoorten en in de grote overkapping zijn kleine gleuven te zien die vleermuizen toegang geven tot kleine nestholtes.'

'Rond het entreegebouw en langs de looppaden is een grote variëteit aan planten en bloemen aangeplant die voor veel insectenleven zullen zorgen'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER