Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Autonome afvalzuigrobot gaat klein zwerfafval te lijf

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, woensdag 27 juli 2022
61 sec


Het Duitse Angsa Robotics is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een autonome, elektrisch aangedreven robot die klein zwerfafval in parken, festivalterreinen, en private groene terreinen moet gaan tackelen. De huidige versie, 'Dodo', is het een-na-laatste prototype.


In München bij Angsa Robotics is het druk. Er wordt de laatste hand gelegd aan een volgend prototype van een autonome afvalzuiger. Na 'Clive' en 'Dodo', moet dit het laatste prototype worden voordat het product de markt op kan, naar verwachting nog in 2022.

Specifieke voor klein zwerfafval

Klein zwerfafval blijft een notoir probleem in het groen. Hoewel dankzij de inzet van afvalprikkers en -zuigers het grotere zwerfafval goed op te ruimen is, blijft het ontzettend lastig om het kleine afval aan te pakken. Angsa Robotics richt zich specifiek op dit kleine zwerfafval in het groen met haar robots. Het idee is dat kroonkurken, sigarettenfilters en kleine plastics zo ook opgepikt kunnen worden, en het lastigste zwerfafval ook verdwijnt.


De robots moeten dienst doen naast de reguliere schoonmakers van parken en terreinen, en zo de schoonmakers ondersteunen. De robots van Angsa Robotics kunnen ook volledig zelfstandig hun weg zoeken. Dit is mogelijk door een combinatie van GPS en camera's aan de voorkant van de robot.

Kunstmatige intelligentie

De camera's zijn niet alleen voor het mogelijk maken van autonome aansturing. Er wordt ook mee gespeurd naar het kleine afval. De beelden worden verwerkt met kunstmatige intelligentie. Indien de kunstmatige intelligentie op de beelden wat herkent als afval, wordt het vervolgens door de robot zeer gericht opgezogen.


Dit is niet de eerste poging om met vernieuwende ideeën het probleem van klein zwerfafval te tackelen. Zo schreven wij eerder al over de crowbar. Het idee van twee Nederlandse industrieel ontwerpers om kraaien te trainen op het opruimen van sigarettenfilters. Dit project is uiteindelijk stuk gelopen op ethische bezwaren.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER