Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vakbeurs Openbare Ruimte: dakgroen, accu-opslag en elektrisch werken

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 4 oktober 2022
138 sec


Tweedaagse dubbelbeurs openbare ruimte én mobiliteit in Utrechtse Jaarbeurshallen

Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober 2022 vindt de achttiende editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Het is de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en het beheer van onze leefomgeving. Blok het in de agenda; ook dit jaar wil je een bezoek aan de beurs natuurlijk niet missen!

Veilig werken op hoogte tijdens groendak onderhoud
Veilig werken op hoogte tijdens groendak onderhoud

De toegang tot zowel de Vakbeurs Openbare Ruimte als de Vakbeurs Mobiliteit is gratis. De combinatie-beurs vindt plaats van 9:00 tot 17:00 in hallen 2, 3 en 4 van de Jaarbeurs Utrecht.

Groen op hoogte

Vergroenen kan niet alleen op het maaiveld, ook juist op hoogte is er ruimte en mogelijkheid zat om meer groen aan te leggen, zoals op daken en gevels. Zo introduceert King Rootbarrier, bekend van producten voor onkruidbestrijding, watermanagement en het voorkomen van wortelopdruk, op de beurs het nieuwe groene vegetatiedak van Sam Groofing. Het dak, met pluggen afkomstig uit de eigen kwekerij belooft de reguliere voordelen van groendaken, zoals de isolerende werking, het waterbufferende vermogen, CO2-vastlegging, en het stimuleren van de biodiversiteit én belooft een dak na één groeiseizoen tot 75% bedekt te hebben met de verschillende soorten sedum-vegetatie. Na twee seizoenen is het volledig bedekt.


Begroeing van een vlak dak
Begroeing van een vlak dak

Duurzaam en circulair ondernemen van Groenkeur-aannemers

Stichting Groenkeur, onafhankelijk keurmerk in het groen, organiseert tijdens de beurs workshops waarin het de nieuwe versie van de Groenkeur-richtlijnen presenteert. Naast kwaliteitseisen, komen hierin ook duurzaamheidsnormen te staan. Daarnaast leidt Groenkeur bezoekers tijdens de Groenspiratie Tours langs Groenkeur-ondernemers. Nieuw is de introductie van duurzaam en circulair ondernemen van de Groenkeur-aannemers. 'Dit is een logische stap, want vanaf 1 januari 2023 is circulair aanbesteden verplicht voor inkopers', aldus Groenkeur. Ook is er, in samenwerking met de Vlinderstichting, aandacht voor ecologisch bermbeheer onder Kleurkeur.


Ecologisch bermbeheer
Ecologisch bermbeheer

Veilige accu-opslag

De toename van accu's in de sector is niet geheel zonder risico's. Lithiumaccu's brengen namelijk aanzienlijke brandrisico's met zich mee. Mede hierdoor komt er een nieuwe richtlijn aan; de PGS 37-2. Vanuit de overheid voor de opslag van lithiumhoudende accu's, maar ook verzekeraars passen hierop hun polissen aan. Seefion staat op de beurs om groenvoorzieners en ondernemers te informeren over deze nieuwe (wettelijke) ontwikkelingen met hun oplossing; Seefion brandkluizen. Het bedrijf heeft dit jaar ook een aantal kleinere kluizen uitgebracht; de Seefion 08 en Seefion 10. Zodat ook bedrijven met een kleinere accuoplag veilig emissievrij kunnen werken en materieel opslaan.


Een brandkluis van Seefion met accuproducten van Stihl
Een brandkluis van Seefion met accuproducten van Stihl

Elektrische machines voor de groene sector

De vraag naar elektrische machines neemt toe. Ook Van der Haeghe, importeur van merken zoals Iseki en Ferris, maar ook van elektrische bedrijfswagens van Addax en Koppl, speelt in op die vraag. Köppl, bekend van de tweewielige werktuigdragers, bracht een professionele elektrische variant op de markt. Met de elektrische werktuigdrager Compact Comfort (CC-E) met portaalasmaaier van Koppl geeft Van der Haeghe ook invulling aan doelstellingen op het gebied van ecologisch maaien. De Iseki compacttrekkers zijn sinds kort geschikt voor gebruik met HVO 100, wat CO2-uitstoot tot 90% belooft te reduceren.


De nieuwe CC-E elektrische, tweewielige werktuigdrager van Köppl
De nieuwe CC-E elektrische, tweewielige werktuigdrager van Köppl

Vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit

De Vakbeurs Openbare Ruimte focust zich op de openbare ruimte en alles wat daarbij komt kijken. De hoofdthema's die aan de orde komen zijn: groen, advies en beheer, landschapsarchitectuur en -ontwerp, bestrating, bouw en infra, spelen en recreatie, en licht en straatmeubilair.

De sector Groen is jaarlijks een van de populairste sectoren tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. Actuele publieke discussies rond onderwerpen als droogte, hittestress en de stikstofproblematiek vragen om aanpassing in de groeninrichting. Hierdoor is de groene inrichting van de openbare ruimte relevanter dan ooit. De beurs staat dan ook vol met (nieuwe) producten en diensten uit de sector om met die uitdagingen om te gaan. Ook is er een kennisplein, worden er sessies gehouden rondom natuurinclusief bouwen en zijn er tal van lezingen bij te wonen.

Anders dan in voorgaande jaren kunnen bezoekers aan de Vakbeurs Openbare Ruimte dit jaar ook een kijkje nemen op de Vakbeurs Mobiliteit, die voorheen in november plaatsvond. De overlap van deze twee domeinen wordt almaar groter; denk aan thema's zoals duurzaamheid, natuurinclusiviteit, bereikbare slimme steden en gezondheid. Door deze evenementen te combineren op één beursvloer, kan de bezoekers een volledig beeld worden geboden van de ontwikkelingen die spelen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER