Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene Hart Waterstof-project officieel van start

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 12 oktober 2022
66 sec


Installatie voor waterstof uit bermgras

In januari kregen groenvoorziener Vermeulen Groep, ontwikkelaar Nettenergy en adviesbureau Delphy goedkeuring om waterstof te maken uit bermgras uit de regio. Het pilotproject, dat de partijen Groene Hart Waterstof doopten, ging afgelopen week officieel van start.

De installatie. Foto: Vermeulen Groep
De installatie. Foto: Vermeulen Groep

Veel van het gemaaide bermgras uit de Nederlandse bermen wordt gecomposteerd. Om CO2, zowel door composteren als door de transportbewegingen met deze verwerking van het bermgras gepaard gaan, terug te dringen, werd het Groene Hart Waterstof-project opgezet. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen a/d Rijn, heeft de machine, waarmee bermgras wordt omgezet in waterstof, symbolisch mogen starten tijdens de officiƫle opening van de pilot afgelopen week. Het project wordt gesubsidieerd door Holland Rijnland.

Van bermgras naar waterstof, groene stroom en biochar

Binnen het project neemt de Vermeulen Groep bermen onder handen en brengt het snoei- en maaiafval naar de lokale installaties van Nettenergy. Deze installaties verwerken het gedroogde, verhakselde en gepelletiseerde gras. De pellets worden vergast; een proces waarbij synthesegas en Biochar-GH2 ontstaat. Het synthesegas wordt met de zogenaamde SYN2H-installatie via een thermisch proces omgezet in waterstof. Overtollig synthesegas wordt in een gasgenerator omgezet in groene stroom.


De Biochar-GH2 kan gebruikt worden als bodemverbeteraar die langdurig CO2 vastlegt in de bodem of als veenvervanger in potgrond. De kwaliteit van de biochar is daarbij sterk bepalend. Delphy gaat tijdens de pilot onderzoeken wat de zuiverheid van de Biochar-GH2 is en op welke manier de Biochar-GH2 het beste kan worden gebruikt in de teelt. Zo wordt op dit moment een onderzoek uitgevoerd in de teelt van lavendel waarbij een deel van het veen is vervangen voor biochar.

Onderzoek

Het pilotproject heeft een vergunning gekregen voor twee jaar. Daarbinnen mag er 9000 kilo bermgras en 9000 kilo snoeiafval worden verwerkt met de machine. Uit de onderzoeksresultaten moet uiteindelijk te zien zijn hoe zuiver de waterstof is, wat de kwaliteit van de resulterende biochar is, welke verschillende soorten maaitechnieken en gras kan worden gebruikt en hoeveel een hoeveelheid bermgras precies oplevert aan biochar, waterstof en energie.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER