Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

WUR: nieuwe methodiek bestrijding Aziatische duizendknoop blijkt effectief

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, maandag 17 oktober 2022
89 sec


Pilot uitgevoerd door bevriezing van de bodem

De Wageningen Universiteit (WUR) publiceerde in februari van dit jaar een rapport over een bestrijdingsmethode van de Aziatische duizendknoop. Door middel van ter plaatse koude-behandelingen heeft de WUR in een pilot de effectiviteit onderzocht. De resultaten daarvan zijn zeer hoopgevend.


De Aziatische duizendknoop (Fallopia japonica), een verzamelnaam voor verschillende duizendknoopsoorten, is een invasieve soort die als belangrijkste plaagsoort wordt aangemerkt. De aanwezigheid van duizendknoop leidt tot het verdwijnen van inheemse flora, veroorzaakt schade aan kapitaalgoederen, vormt een risico voor de veiligheid en leidt tot tientallen miljoenen euro`s per jaar aan extra kosten. Een effectief bestrijdingsmiddel voor deze invasieve soort is dus zeer welkom.

Hoe werkt het?

De methodiek, ontwikkeld door ingenieursbureau Tibach (afkorting van Technisch Innovatie Bureau Achterhoek), werd in juni 2021 getest op een deel van een groeiplaats met vrieslansen en een isolerende overkapping. Daarvoor is eerst het bovengrondse deel van de duizendknoop afgemaaid en later mee-behandeld onder de overkapping. In de periode juli-november 2021 zijn vervolgens op verschillende tijdstippen waarnemingen en analyses gedaan.


Uit de pilot blijkt dat het technisch mogelijk is om grotere grondvolumes ter plaatse af te koelen tot circa -10 °C. Het duurde circa 21 dagen om deze minimale temperatuur te bereiken.

Conclusies

Het bevriezen van de bodem is een effectieve bestrijdingsmethode gebleken voor Aziatische duizendknopen, blijkt uit het onderzoek van de WUR. Zo zijn er in de grondmonsters na beëindiging van de behandeling geen vitale wortelstokfragmenten aangetroffen. Ook is er geen hergroei van de duizendknoop waargenomen.


Zo zijn er in de grondmonsters na beëindiging van de behandeling geen vitale wortelstokfragmenten aangetroffen

Daarnaast zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de koude-behandelingen een destructief effect heeft gehad op het bodemleven. Ook heeft de behandeling geen effect gehad op de fysische parameters in de bodem zoals pH en organisch stofgehalte en bleek de zaakbank van diverse kruiden en grassen in tact te zijn gebleven. Door het wegvallen van de duizendknoop kregen de zaden bovendien kans om te ontkiemen. Voordeel van deze behandeling is dat de grond niet wordt geroerd waardoor er (vrijwel) geen risico is op verdere verspreiding van de duizendknoop.

Aanbevelingen

Het onderzoek sluit af met een aantal aanbevelingen. De pilot is uitgevoerd in de zomerperiode bij buitentemperaturen overdag boven de 20 °C. De WUR beveelt onder meer aan om nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van de methode bij lage(re) buitentemperaturen in de winterperiode. Ook adviseert de WUR om de afstand tussen de lansen te verkleinen voor het versnellen van de cyclustijd.


LEES OOK
Proef met bevriezen Japanse duizendknoop
13-07-2021 | NIEUWS
69 sec

Vanaf dit najaar is de eerste mobiele installatie op een aanhanger beschikbaar. De machine is geautomatiseerd en is afgenomen door Duizendknoop-Bestrijding-Nederland, die onderdeel zijn van het Groencollectief. Zij gaan de bestrijding oppakken voor gemeenten en particulieren binnen Nederland.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER