Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

EGO introduceert in 2023 meer dan tien nieuwe accumachines en -werktuigen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 30 januari 2023
289 sec


EGO: niet te geloven, zo krachtig!

Bij de start van het bedrijf in 2015 had EGO zes accumachines in het assortiment. Nu heeft Stierman de Leeuw bijna 80 machines van dit merk in zijn productassortiment: van lichte accumachines voor particuliere gebruikers tot de zwaarste machines voor het professionele segment. En in de range van 2,5 Ah tot 28 Ah is er nu een uitgebreide 'batterij' accu's. Ook andere machinefabrikanten passen juist deze accu's toe.


EGO, power beyond belief. Dat vermeldt de brochure waarmee dit succesvolle merk zijn nieuwe accu-aangedreven machines voor 2023 aankondigt. Kort voor de kerst namen we een kijkje in de showroom van importeur Stierman de Leeuw in Apeldoorn. Alleen daar waren op dat moment het nieuwste accuhandgereedschap en de nieuwste accumachines te zien.

Zeroturn met stuurwiel

Allereerst introduceert EGO in 2023 liefst twee nieuwe zeroturn- of ZT-maaiers. De bestaande machine, de ZT4200, waarvan de importeur een totaalafzet meldt van ruim 900 stuks, kreeg een upgrade. De nieuwste ZT-versie werkt met een nieuw 52 inch breed maaidek. Het typenummer hiervan is ZT5200. Maar al snel trekt de EGO ZT4200E-S in de showroom de aandacht. Het is eveneens een ZT-maaier, maar dan zonder de kenmerkende stuurhendels. Deze hebben plaatsgemaakt voor een stuurwiel en een pedaal waarmee je de snelheid regelt. In dit derde type accu-aangedreven EGO-zitmaaiers past de producent eveneens de e-Steer-technologie toe. Dat biedt de gebruikers - veelal particulieren met grote grasoppervlakken - evenveel controle en precisie als een traditionele EGO-ZT. Dit nieuwe, bijzondere Z6-model rijdt als een auto en stuurt als een ZT, en je kunt ermee op de cruisecontrol rijden. Net als bij F1-racewagens zitten er flippers aan het stuur, waarmee je voor- en achteruit schakelt. Natuurlijk mocht de redactie er een rondje mee rijden. Heel soepel reed ik een bochtje van 360 graden rondom directeur Jurgen Albers. Hij hoefde zijn tenen niet eens in te trekken. Iemand zonder ervaring met het sturen met een traditionele ZT zal zoiets nooit lukken ... Uitgerust met het 107 cm brede maaidek kan de ZT4200E-S tot 10.000 m2 maaien op één enkele lading van zes 12Ah-accu's. De machine heeft standaard een zijuitworp, maar er wordt een plug bij geleverd, zodat je ook kunt mulchen met dit maaidek. Standaard rust EGO zijn ZT's uit met de snelste acculader in de sector, die in twee uur 40 Ah laadt! Dat is ongekend snel. Beide machine zijn voor het komende maaiseizoen beschikbaar.


De EGO ZT4200E-S, de zeroturn-maaier met stuur!
De EGO ZT4200E-S, de zeroturn-maaier met stuur!

Bladblazen met EGO

Een andere krachtpatser is de ruggedragen EGO-bladblazer. Deze is in de loop van 2023 beschikbaar. Het betreft de EGO LBP8000E-bladblazer met Peak Power-technologie. Het bijzondere aan deze nieuwe machine is dat het geïntegreerde rugharnas plaats biedt aan twee willekeurige EGO 56V-accu's. De Peak Power-technologie is niet geheel nieuw; deze werd al eerder op de sneeuwfrees en in 2022 in de ZT4201E-L-zitmaaier gebruikt. In 2023 is deze technologie voor eerst ook beschikbaar op de bladblazer LPB8000E. De technologie combineert de kracht van de beide EGO ARC-lithiumbatterijen in dit rugharnas optimaal. Met 26 Newton is de blaaskracht van deze bladblazer hoog. In de turbostand verplaatst de LB8000E 1.360 m3 lucht per uur, bij een maximale luchtsnelheid van 260 km/uur. Na het aangespen van het harnas vallen drie zaken op: de grote maximale blaaskracht, de cruisecontrol waarmee je elke gewenste blaaskracht kunt vergrendelen en de display op de handgreep. Alle nieuwe 56V-EGO-accu's hebben een handig systeem waarop je de resterende capaciteit kunt aflezen. De display op de handgreep van deze machine toont die informatie ook. Dit kun je zien als een soort brandstofmeter.


De EGO LBP8000E-bladblazer verplaatst in de hoogste stand 1.360 m3 lucht per uur.
De EGO LBP8000E-bladblazer verplaatst in de hoogste stand 1.360 m3 lucht per uur.
Display op de handgreep van de rugbladblazer
Display op de handgreep van de rugbladblazer

Hakselaar op accu's

Al vijf andere fabrikanten ontdekten de populaire EGO-accu's. De combinatie met EGO-motoren spreekt dan eigenlijk voor zich. In september 2022 introduceerde Eliet een krachtige, nieuwe hakselaar werkend op EGO-accu's, genoemd de Maestro Country E-power. Deze compacte hakselaar maakt gebruik van exact dezelfde accu's als de EGO-zitmaaiers, -heggenscharen, -kettingzagen en -bosmaaiers, kortom alle machines van dit merk. Op deze hakselaar wordt eveneens de Peak Power- technologie toegepast. Het advies luidt om twee accu's van minimaal 6 Ah te gebruiken om de borstelloze en daardoor onderhoudsvrije EGO-motor aan te drijven. Stierman de Leeuw importeert dit merk en meldt dat deze innovatieve machine in 2023 volop gedistribueerd wordt in ons land. De Country E-power weegt 60 kilo en is geschikt om alle soorten tuinafval inclusief bladrijke en/of vochtige producten te versnipperen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het gepatenteerde hakbijlprincipe. Magazine Boomzorg beschreef deze hakselaar in de laatste editie van 2022.


De stille Eliet Maestro Country E-Power met EGO-accu's en een EGO-motor
De stille Eliet Maestro Country E-Power met EGO-accu's en een EGO-motor

De EGO PS1000E

De volgende verrassing van EGO in het komende jaar is de lichtgewicht stokzaag met een werkhoogte tot 5 meter (zie video hieronder). De stokzaagkit is telescopisch en heeft drie afzonderlijke delen. Het onderste deel bestaat uit het accudeel en de bediening. De uit carbon bestaande schacht van dit machinedeel heeft een uitschuifbare buis, waartoe bovendien een los verbindingsstuk behoort. Aan het bovenste deel van de steel zit een kleine krachtige elektromotor en het zaagblad. Professionals zal opvallen dat het zaagblad zich aan de linkerzijde van de stokzaag bevindt. Dit geeft de boomverzorger tijdens het zagen zicht op zijn zaagblad. Bovendien heeft EGO een groene ledmarkering aangebracht in de vorm van een brede lijn. Hierdoor kan de boomverzorger zijn zaagketting trefzeker in de gewenste positie tegen een af te zagen tak sturen. Dat is handig in situaties met weinig daglicht of bij tegenlicht. Voor deze lichtgewicht elektrische stokzaag kun je het best een accu vanaf 5 Ah gebruiken. Boomverzorgers die frequent en langdurig met stokzagen werken, kunnen ook kiezen voor de wat zwaarder uitgeruste EGO-stokzagen. De lichtgewicht EGO PS1000E is volgens planning begin 2023 verkrijgbaar in Nederland.



Met de 'carbon' EGO PS1000E heeft de boomverzorger goed zicht op het zaagblad.
Met de 'carbon' EGO PS1000E heeft de boomverzorger goed zicht op het zaagblad.

Innovatieve graskantentrimmer

De ST1610E-T heeft een vernuftig systeem om de trimdraad te verlengen als dit afgesleten raakt. Een druk op de knop op het bedieningsgedeelte volstaat om de maximale maaibreedte van de draad, 40 cm, te handhaven. Dit maakt het stoten van de trim- of maaikop op de bodem, om meer trimdraad te geven, overbodig. En dat is natuurlijk gunstig voor de levensduur van de draadkop. EGO noemt dit systeem Line IQ. Tijdens het werken zorgt de machine ervoor dat de maaidraad altijd op lengte blijft. Je hoeft dus nooit meer handmatig het draad te verlengen. Een kleine motor op het uiteinde van de in totaal 184 cm lange trimmer met verplaatsbare D-beugel maakt dit mogelijk. Maar dit is niet het enige. Het oprollen van passend trimdraad (2,4 mm) in de maaikop is een fluitje van een cent met de Powerload-technologie: je trekt de draad voor ongeveer de helft door de trimkop; vervolgens wikkelt dezelfde kleine motor met een druk op de knop de draad keurig en op de juiste spanning op de spoel. De machine heeft twee digitaal instelbare standaardsnelheden, 3500 en 5500 rpm in onbelaste toestand. Ook kan het aantal rpm variabel ingesteld worden.


De EGO Power+ Powerload-draadtrimmer met Line IQ
De EGO Power+ Powerload-draadtrimmer met Line IQ
De HT2600E-heggenschaar
Deze nieuwe EGO-heggenschaar heeft een enkelzijdig mes van 66 cm met dubbele werking, wat de schaar een snijcapaciteit tot 30 mm geeft. Het mes heeft ook een puntbescherming, die schade aan muren, hekken en andere objecten moet voorkomen. De draaibare handgreep aan de achterkant geeft de gebruiker meer flexibiliteit en comfort bij het snoeien van zijkanten en toppen van heggen. Deze nieuwe machine weegt 3,1 kilo, werkt met een 2,5Ah-accu en maakt in onbelaste toestand 3.400 knipbewegingen per minuut.


De HT2600E-heggenschaar met draaibare handgreep
De HT2600E-heggenschaar met draaibare handgreep

De EGO 'carbon' multitool

Een nieuwe borstelloze motor maakt de EGO-Power-multitool nog krachtiger. De basismachine is compatibel met de hiervoor reeds bestaande werktuigen waarmee je uiteenlopende taken kunt uitvoeren. Standaard heeft de nieuwe basismachine twee vooraf instelbare snelheden en beschikt de gebruiker over een variabel toerental. De schacht is gemaakt van koolstofvezels, een licht, sterk en duurzaam materiaal. De aandrijving loopt door deze schacht, die bestaat uit een 7 mm dikke massief stalen stang. De basismachine meet 97 cm en weegt 2,8 kilo. Naast de nieuwe aandrijfunit introduceert EGO specifiek voor deze machine ook een nieuw aanbouwdeel. Dit betreft de STA1600 Powerload-draadtrimmer. De combinatie hiervan weegt ruim 4,2 kilo en meet 185 cm.


En ... nog veel meer

Vier andere noviteiten maken het introductieprogramma van EGO voor 2023 - voorlopig - compleet. Dat zijn de SNT2120E-AP-sneeuwfrees, een opvouwbare verlichtingsset op accu's met een lichtpower van 10.000 lumen, een ventilator met mistfunctie op accu's en een omvormer van 56 V gelijkstroom naar 240 V wisselstroom, tot 400 W vermogen. Er zullen vast wel gebruikers in de groenvoorziening zijn die licht zien in deze ontwikkelingen op het zeer innovatieve accuplatform van EGO. Professionele gebruikers kunnen met ditzelfde accuplatform meerdere machines (van meerdere merken) van energie voorzien. In principe zijn alle accu's hetzelfde, zodat ze uitwisselbaar zijn; het verschil zit enkel in het aantal Ah's (cellen) waarmee de accu is uitgerust. Voorstelbaar is dat de geavanceerde accu's voor zware werktuigen als een ZT-maaier verschillen van de lichtste accu's voor handgereedschap dat bestemd is voor particuliere gebruikers.


Ventilator met mistfunctie
Ventilator met mistfunctie
LEES OOK
'De EGO-bosmaaier doet alles wat ik wil'
28-12-2020 | ARTIKEL
166 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER