Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Circulaire prefab wegelementen maken kans op de Gouden Gieter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, donderdag 9 maart 2023
70 sec


Van waterberging tot monitoring en andere slimme toepassingen: de circulaire prefab wegelementen van gerecycled kunststof van PlasticRoad kunnen verschillende functies verenigen. Omdat PlasticRoad de meest duurzame wegconstructie ter wereld wil maken, zijn de CCL-elementen genomineerd voor de Gouden Gieter.

Op de campus van de Technische Universiteit in Delft ligt een zeer intelligent fietspad, aangelegd met CCL300-elementen.
Op de campus van de Technische Universiteit in Delft ligt een zeer intelligent fietspad, aangelegd met CCL300-elementen.

De CCL (Circular Climate Adaptive Light weight)-elementen van PlasticRoad zijn ontworpen met het oog op klimaatadaptatie: bij hevige regenval wordt water opgevangen en langzaam afgegeven aan de lokale bodem. De elementen worden gemaakt met minimaal 80% circulaire materialen, zijn licht van gewicht en zeer geschikt voor slappe bodems. Het lage gewicht zorgt bovendien bij de aanleg voor een tot 83% lagere CO2-uitstoot dan bij traditionele verhardingen, stelt PlasticRoad.

Op-en-top Nederlands product

PlasticRoad is een op-en-top Nederlands product. De bedenkers, Simon Jorritsma en Anne Koudstaal, haalden er in 2017 de finale mee bij de internationale INDEX Award. Verspreid over Nederland zijn inmiddels diverse projecten uitgevoerd met de elementen van PlasticRoad. Waterberging bij hoge grondwaterstanden of de snelle aanleg van een fietspad, bij ieder project zijn er weer andere aspecten die voor de opdrachtgever en gebruiker belangrijk zijn.


Verspreid over Nederland zijn inmiddels diverse projecten uitgevoerd met de elementen van PlasticRoad.

Intelligent fietspad

Op de campus van de Technische Universiteit in Delft ligt een zeer intelligent fietspad, aangelegd met CCL300-elementen. Tal van boven- en ondergrondse sensoren zorgen ervoor dat een schat aan data wordt verzameld. Analyse van deze data moet uiteindelijk leiden tot een slimmere en efficiëntere bereikbaarheid van steden. Sensoren onder en in het wegdek geven de onderzoekers inzicht in hoe een weg gebruikt wordt gebruikt en welke effecten dat op de weg heeft. Daarnaast wordt ook informatie over de temperatuur en hoeveelheid neerslag verzameld.


Parkeervakken in Rotterdam

Aan de Jan van Vuchtstraat, in het centrum van Rotterdam, zijn 10 langsparkeervakken gerealiseerd met CCL300-elementen van PlasticRoad. Van de in totaal 20 elementen, zijn er twee uitgerust met een filter voor het opgevangen hemelwater. In de 20 CCL300-elementen zijn ongeveer 847.000 kunststof koffiebekertjes verwerkt. De waterberging van de parkeervakken is in totaal 27.000 liter, voldoende om ook bij hevige buien hemelwater te bufferen en dit langzaam in de lokale bodem te laten infiltreren.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER