Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Maart

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 14 april 2023
81 sec


Maart roert zijn staart. Vandaag is dat zowel letterlijk als figuurlijk het geval. Op de laatste dag van de maand maart moet ik dit stukje inleveren bij de deadline politie van dit vakblad. Het is lente, maar dat voelt niet zo. De regen komt met bakken uit de hemel en dat is eigenlijk al weken zo. Slecht nieuws voor mij als ik dadelijk mijn hond uit ga laten, maar goed nieuws voor de natuur en de watervoorraad in de bodem. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is dat geen schone schijn die bedriegt. De regen die nu naar beneden komt, betekent helaas niet automatisch dat de bodem voldoende vocht vasthoudt voor gebruik later in het jaar.
Onze bodem kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid water vasthouden. Een groot deel stroomt af naar oppervlaktewater of verdwijnt in het grondwater en wellicht verdampt er nog iets. De bodem droogt dan ook snel uit, waardoor planten en bomen in de natuur en in onze steden te weinig water hebben om te overleven.



De regen die nu naar beneden komt, betekent helaas niet automatisch dat de bodem voldoende vocht vasthoudt voor gebruik later in het jaar.

Dit probleem wordt nog versterkt door de manier waarop we ons land hebben ingericht. In stedelijke gebieden zijn veel verharde oppervlaktes, zoals wegen, parkeerplaatsen en gebouwen. Regenwater kan hier niet goed de bodem in zakken en stroomt snel af naar het riool. Dit heeft als gevolg dat het grondwaterpeil niet wordt aangevuld en de bodem uitdroogt.
In de natuur is de situatie niet veel beter. Door het intensieve landgebruik en het ontwateren van natte gebieden, is het grondwaterpeil op veel plaatsen te laag geworden. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en het ecosysteem in deze gebieden.
Het is daarom van groot belang dat we ons land anders gaan inrichten. Meer ruimte creëren voor groen en open water, zowel in stedelijke als in landelijke gebieden. Dit helpt niet alleen om het grondwaterpeil te verhogen, maar zorgt ook voor verkoeling en verbetert de luchtkwaliteit. Het aanleggen van groene daken en gevels, het vergroenen van pleinen en het aanleggen van wadi's zijn voorbeelden van maatregelen die hieraan bijdragen.


We moeten juist samenwerken om ons land klimaatbestendig te maken en te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en natuur.

Laten we ons niet verleiden door de schijnbare tegenstelling van regen en verdroging. We moeten juist samenwerken om ons land klimaatbestendig te maken en te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en natuur.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER