Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Natuursteensector gebundeld in initiatief TruStone zet stappen naar duurzamere keten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 5 april 2023
65 sec


In Initiatief TruStone werken natuursteenbedrijven, vakbonden, ngo's en de Nederlandse en Vlaamse overheid samen aan verduurzaming van de natuursteensector. Sociaal-Economische Raad laat nu weten dat de sector weer verdere stappen zet om de risico's in hun toeleveringsketens kaart te brengen en aan te pakken. Inmiddels voldoen vier op de vijf deelnemende natuursteenbedrijven voldoen aan de convenantsafspraken.

Still uit filmpje 'Initiatief TruStone'
Still uit filmpje 'Initiatief TruStone'

Uit de Jaarrapportage 2021-2022 blijkt dat de deelnemende bedrijven in het derde convenantsjaar verdere stappen hebben gezet op het gebied van due diligence (gepaste zorgvuldigheid) en de opzet van projecten in productielanden. De deelnemers aan het convenant willen de aanwezige risico's in de sector op bijvoorbeeld kinderarbeid, discriminatie, onveilige werkomstandigheden en het niet betalen van een leefbaar loon in beeld krijgen en samen met partners in de keten werken aan verbeteringen.

Trustone groeit

De eisen die aan de natuursteenbedrijven worden gesteld, zijn afhankelijk van het aantal volledige jaren dat een bedrijf bij het convenant is aangesloten en nemen per aangesloten jaar toe. Inmiddels zijn 24 bedrijven drie jaar aangesloten en zijn zes bedrijven twee jaar aangesloten bij het Initiatief. In totaal voldoet 81 procent van de bedrijven aan de convenantsafspraken op het gebied van due diligence. 90 procent van de importeurs leverde een plan van aanpak in om risico's in hun toeleveringsketen in kaart te brengen en aan te pakken.



Over het Initiatief TruStone

Het Initiatief TruStone is een convenant voor de natuursteensector en loopt van eind 2019 tot eind 2024. Het convenant brengt Nederlandse en Vlaamse bedrijven, zoals Michel Oprey & Beisterveld, brancheverenigingen, Nederlandse en Vlaamse overheden, vakbonden en ngo's samen met als doel het bevorderen van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) in de natuursteensector. De partijen werken samen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. De Sociaal-Economische Raad (SER) faciliteert deze multi-stakeholdersamenwerking, geeft advies en beoordeelt jaarlijks de bedrijven op hun plannen van aanpak volgens de richtlijnen van de OESO en de VN voor due diligence. Het convenant voorziet in een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER