Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bioafbreekbare baggertube wint Gouden Gieter 2023

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 24 april 2023
77 sec


Donderdag op Nationale Klimaat Expo werden de prijswinnaars van de Gouden Gieter bekend gemaakt bij de Groene Keet van Vakblad Stad+Groen. Dit jaar was de prijs voor het eerst een publiekprijs, en dat hebben we geweten. Maar liefst 3100 lezers stemden op wat zij het beste klimaatadaptieve idee en/of product vonden.


Het merendeel van de stemmen ging naar de methode van Aannemerij Baars en ingenieursbureau Netics in samenwerking met de gemeente Rotterdam om gewonnen bagger naar een composteerbare tube of zak op de oever te pompen. Binnenstedelijk baggeren is in de praktijk vaak erg complex en duur. Vooral in de gevallen dat de bagger moet worden afgevoerd. Met deze nieuwe methode kan de gewonnen bagger naar een composteerbare tube of zak op de oever worden gepompt en daar rustig kan uitrijpen en drogen.

LEES OOK

Podiumplekken

Bij Brikor grepen ze net naast de eerste prijs met hun natuurlijke watergelkorrels op basis van zetmeel. Deze korrels moeten zorgen voor een betere waterbuffering in de grond. Het is een doorontwikkeling van hun populaire Broadleaf Regular korrels, dit product bevat een synthetische polymeer, dat bestanddeel is nu vervangen door een natuurlijk zetmeel.


Op de derde plek eindigde de Urban Rain Shell. Een systeem wat regenwater bergt en zuivert met een schelpen- en mineralenmix. De schelpen zijn poreus en laten het regenwater door zodat het in de bodem kan infiltreren of kan worden opgeslagen diep in de grond, waar dan een zoete bel gecreëerd wordt.

Podcast met Krijnen, Sundermeyer en Koster

Tijdens de Vakbeurs Klimaat werd deze podcast opgenomen met de verschillende hoofdrolspelers achter de winnende innovatie.



Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers (l) won met zijn Water-filled Eco Garden de Gouden Gieter in de categorie Idee
Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers (l) won met zijn Water-filled Eco Garden de Gouden Gieter in de categorie Idee

Beste Idee

In de categorie Idee won Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers met zijn Water-filled Eco Garden. Het idee van Sofranas om stadstuinen compleet te laten dienen als wadi's die letterlijk meedeinzen op het water scoorde. Een doorontwikkeling op een eerder idee waarmee Sofronas in 2019 een Gouden Gieter voor in ontvangst mocht nemen. De andere podiumplaats was voor Cobra Groeninzicht met hun infiltratiekaart op stoeptegelniveau. Infiltratie van regenwater is beter voor de bodem, maar ook goed om het riool te ontlasten. Maar waar zijn nu die stresspunten waar er gevaar is op een overbelast riool met wateroverlast als gevolg? Dat moet de kaart van Cobra duidelijk maken. Een idee waarmee in inmiddels drie gemeenten al pilots worden gedraaid.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER