Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

BVOR: 'Verwerken van gemeentelijk groenafval door agrariërs vereist vergunning'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 23 juni 2023
50 sec


De Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) adviseert agrariërs om geen gemeentelijk groenafval te accepteren wanneer zij daar geen vergunning voor hebben. Het op deze manier verwerken van afvalstoffen is in strijd met milieuregelgeving en daarom illegaal. Dit blijkt uit een juridische analyse die advocatenkantoor Van Iersel Luchtman heeft opgesteld in opdracht van de BVOR.


Verschillende gemeenten in Friesland bieden agrariërs gemeentelijk groenafval aan zoals berm- en slootmaaisel. Daarbij beweren deze gemeenten volgens de BVOR dat geen sprake is van afvalstoffen, maar van 'voortgezet gebruik'. Deze aanname blijkt echter onjuist te zijn. Omdat het gemeentelijk maaisel een afvalstof is, is de afvalstoffenwetgeving van de Wet milieubeheer van toepassing. Het opslaan van het maaisel buiten een daartoe vergunde inrichting, bijvoorbeeld bij agrariërs, is verboden.

Uitzondering

Het composteren van berm- en slootmaaisel is een vergunningplichtige activiteit. Op deze vergunningplicht bestaat een uitzondering. Dit is van toepassing als het werk is verricht door degene die de inrichting drijft of niet afkomstig is van buiten de inrichting. In deze situatie valt de activiteit onder de algemene regels uit het Activiteitenbesluit milieubeheer.


Volgens de BVOR schetsen gemeenten een onjuist beeld van wat kan en mag met groenafval

Deze uitzondering op de vergunningplicht is bij de verwerking van gemeentelijke groenafval niet van toepassing, aldus de BVOR. Daarnaast moet de geproduceerde compost aantoonbaar voldoen aan de relevante eisen uit de Meststoffenwetgeving. Als dit niet het geval is, dan wordt de toepassing ervan aangemerkt als 'het storten van afvalstoffen buiten inrichting'. Dit is niet toegestaan.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ronald Jacobs
Friday 23 June 2023
Van dit artikel schrok ik in 1e instantie; alsof het een delict is als je bermmaaisel naar boeren brengt.

Maar ff nagekoken:
Er bestaat ook een Vrijstellingsregeling plantenresten (zie link: https://wetten.overheid.nl/BWBR0019048/2019-01-01#Artikel3)

Art. 1 a:
bermmaaisel: natuurlijk materiaal van in hoofdzaak plantaardige herkomst dat vrijkomt bij het maaien van grazige kruidenvegetaties, groeiend op wegbermen, langs of in watergangen en op waterkeringen en dat niet één of meer van de gevaarlijke eigenschappen als bedoeld in bijlage III bij de kaderrichtlijn afvalstoffen bezit,

Art. 2:
Als plantenresten als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel d, van het Besluit vrijstellingen stortverbod buiten inrichtingen worden aangewezen:
a. bermmaaisel dat op of in de bodem wordt gebracht op de plaats of in de directe nabijheid daarvan waar dit is vrijgekomen, onder de voorwaarden die zijn gesteld in artikel 3,

Bermmaaisel als bedoeld in artikel 2, onder a, wordt uitsluitend op of in de bodem gebracht indien:
Art. 3:
a. dit geschiedt:
1°. op de plaats of het perceel waar dit is vrijgekomen,
2°. op het aangrenzende perceel, of
3°. in gevallen waarin het aangrenzende perceel niet geschikt is: op een ander perceel, dat ligt binnen een afstand van maximaal vijf kilometer van de plaats van waar het bermmaaisel is vrijgekomen,


Ferry Jansen
Wednesday 28 June 2023
Goedendag,
De reactie van Ronald Jacobs geeft aan dat er onder voorwaarden nog mogelijkheden zijn. Ben benieuwd hoe het nu werkelijk zit. Ik ga ervan uit dat het bericht van de BVOR, sowieso niet objectief is, maar dus ook genuanceerd moet worden. Ik hoop dat de redactie er aanleiding voor ziet om er een vervolg aan te geven.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER