Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Antwerpen bestrijdt Japanse duizendknoop met elektrocutie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 4 augustus 2023
63 sec


De stad Antwerpen bestrijdt de Japanse duizendknoop voortaan met elektrocutie. Daarbij jaagt een generator stroomstoten van 4000 volt door de planten. De stroomstoten tasten de stengels en de wortels aan. Deze relatief nieuwe methode om de woekerplant te bestrijden wordt momenteel ook ingezet door de Groningse gemeente Oldambt.


De Japanse duizendknoop is een taaie exoot die ook in een stedelijke omgeving goed en snel groeit. In enkele weken kan de duizendknoop tot 3 meter hoog worden. De wortels gaan tot 3 meter diep. Die zorgen voor schade aan asfalt, rioleringen, nutsleidingen en funderingen. Bovendien krijgen inheemse plantensoorten minder groeikansen waar de Japanse duizendknoop opduikt.

600 plaatsen

Antwerpen telt circa 600 plaatsen waar de plant voor komt met een oppervlakte van ruim 100.000 vierkante meter. De stad schakelt de hulp in van plantenfirma Alplant. Grond waarin de Japanse duizendknoop aanwezig is, wordt niet verplaatst en zo nodig volgt er een bodemsanering. Kleine plantjes worden onmiddellijk uitgestoken op locaties waar de plant verschijnt. Plaatsen met de Japanse duizendknoop worden ook apart gemaaid, zodat de wortels zich niet kunnen verspreiden. Er zijn ook plaatsen waar de duizendknoop weinig tot geen hinder veroorzaakt. Daar wordt de plant met rust gelaten.


Gereedschapskist

De gemeente Oldambt zet momenteel een trekker en een elektrische onkruidbestrijder in op 29 plekken om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Op die plekken zal de machine twee of drie keer per jaar worden ingezet. Volgens de gemeente loopt de vernietiging van onkruid met de machine op tot 98 procent en worden kabels, leidingen en wegen niet beschadigd.
Onderzoeker Chris van Dijk van de Wageningen Universiteit stelt dat elektrocutie van de plant een goede toevoeging is op de reeds bestaande technieken. 'De Japanse duizendknoop heeft een heel groot worstelstelsel, wat de bestrijding ook met deze nieuwe techniek lastig maakt. Met de grote knikarm aan de trekker heb je echter wel het voordeel van een heel groot bereik.'


LEES OOK
Japanse duizendknoopmeubels in de maak
23-01-2023 | NIEUWS
45 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER