Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Natuurkansenkaart: ideaal startpunt van je groene ambities

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Regina Zoeter, NL Adviseurs, dinsdag 22 augustus 2023
160 sec


Wie zich bezighoudt met het versterken van de biodiversiteit in de openbare ruimte, heeft heel wat keuzes te maken. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Wat doe je wanneer en hoe? Begin bij het begin met een natuurkansenkaart.


Waarschijnlijk herken je het wel: je hebt allerlei groene plannen en ideeën om de soortenrijkdom te versterken. Maar waar begin je? Een nulmeting (laten) uitvoeren of toch eerst die groenvisie schrijven? Je wilt een helder werkprotocol voor de uitvoerders van het groenbeheer, maar hoe zit het precies met de Wet natuurbescherming? Om je groene doelen te halen, heb je de juiste focus nodig en wil je weten in welke volgorde je het best kunt werken. Prioriteiten stellen is dus heel belangrijk. Daarvoor wil je kunnen uitzoomen om het grotere plaatje te zien. Terwijl je ook in het 'klein' wilt kunnen denken. Want met relatief eenvoudige beheeraanpassingen haal je al snel de eerste resultaten.

Helder startpunt

Pff, overzie je het nog? Een natuurkansenkaart biedt uitkomst. Deze interactieve, topografische kaart brengt de huidige natuurwaarden in je terrein samen met de ecologische kansen én de beheermaatregelen om die kansen te realiseren. Je ziet dus in een oogopslag wat je hebt aan natuur, waar je kansen liggen en hoe je die benut. De kaart is het fundament voor je groene keuzes: je maakt eenvoudig een planning voor de langere termijn zonder het grote plaatje, die stip aan de horizon, uit het oog te verliezen. Wat pak je nu aan en wat kan beter even blijven liggen? Bijkomend voordeel is dat je daarmee ook helder hebt welke budgetten je wanneer moet aanvragen. Dat geeft rust en zekerheid in je werk.


.

Op een rijtje

Een natuurkansenkaart is helemaal op maat op basis van onder meer data uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), aangevuld met bestaand materiaal waarover je al beschikt en dat je met ons deelt. Denk aan beheerkaarten en andere kaarten met gegevens over bijvoorbeeld beheertypen en doelsoorten. We vullen al deze gegevens aan met onze eigen onderzoeksdata. Elke snipper tekenen we in: wat is er nu aan groen en valt daar natuurwinst te behalen? Zo ja, hoe dan? Bijvoorbeeld door bestaande vegetatie om te vormen, elementen als bomen en struiken toe te voegen of ander beheer toe te passen. Een stuk gazon met lage ecologische waarde heeft misschien potentie om bloemrijk gras- of bosplantsoen te worden. Of het daadwerkelijk omgevormd kan worden, hangt af van factoren als ligging en functie. Wordt het gazon als speelplek gebruikt of ligt het op een belangrijk zichtpunt qua verkeersveiligheid? We houden ook rekening met aanvullende wensen en kijken goed naar de situatie per locatie. Zijn er doelsoorten of biotopen die extra bescherming nodig hebben? Wil je hittestress verminderen op specifieke plekken? De kaart biedt plaats voor al deze onderwerpen. Door verschillende lagen aan en uit te zetten, zie je precies de informatie die je zoekt. En ook al zo handig: de kaarten werken in je bestaande kaartsysteem.


Werk uit handen

En zo heb je een praktisch document in handen dat als vertrekpunt dient voor je groene ambities. Je weet waar je naar toe wilt en kunt dat ook visueel maken. Dat is fijn voor jezelf, maar ook handig als je anderen over je plannen wilt vertellen. Wij kunnen je natuurlijk bijstaan met advies en nemen eventueel werk uit handen. Die nulmeting kunnen we voor je doen of we schrijven samen aan een beleidsplan. Ook kunnen we werkprotocollen opstellen of concrete projecten begeleiden in de buitenruimte.


Je weet waar je naar toe wilt en kunt dat ook visueel maken.

Heldere communicatie

Wat die buitenruimte betreft, zodra je daar aan de gang gaat, is (burger)participatie en communicatie niet meer weg te denken. Voorlichting en educatie worden steeds belangrijker. Om draagvlak te creëren voor je groene plannen, wil je bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden laten meedenken, -beslissen en -werken. Het is ontzettend waardevol om al deze mensen een rol te geven, omdat je alleen samen echt het verschil kunt maken. Tegelijkertijd kan het een complex samenwerkingsproces zijn. Je hebt immers altijd te maken met verschillende meningen en belangen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen de kans krijgt écht mee te denken en hoe garandeer je dat mensen zich begrepen en gehoord voelen? Hoe communiceer je met de verschillende doelgroepen? Ook daarbij kunnen we helpen. Onze communicatieprofessionals betrekken interne en externe stakeholders bij je plannen en geven zo vorm aan participatietrajecten. Ook adviseren zij over de inzet van de juiste communicatie(middelen) en ondersteunen zij in de uitvoering daarvan.


Zien we elkaar?

Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte op 27 en 28 september vertellen we je graag alles over de natuurkansenkaart van NL Adviseurs. Met video en voorbeelden uit de praktijk leggen we uit hoe de kaart helpt bij het realiseren van je groene ambities. Je vindt ons in stand 2.3.39.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ellen Prosée
Thursday 24 August 2023
leuk stukje. Maar wie is deze groep? Ze spreken van 'we' en 'onze' maar wie het zijn: Geen idee???

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER