Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Droogte: stressvol voor planten en heesters?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dr. ir. Jacqueline Baar, directeur/adviseur Soil Best , vrijdag 25 augustus 2023
100 sec


Gelukkig, het regent weer, denk ik steeds vaker. Ik word er blij van, omdat planten door het regenwater groen zijn, groeien en bloeien. En dat is een verandering. Voorheen wilde ik niets liever dan dat de zon scheen; dat vond ik heerlijk.


Tegenwoordig krijg ik er stress van: het is te warm, het is te droog. En de periodes van droogte lijken ook langer. Als ik naar het weerbericht op de televisie kijk, wordt die gedachte bevestigd. Nog nooit werden er zoveel zonuren gemeten en weer was er minder neerslag, vertelt de meteoroloog. In juni van dit jaar werd een record gebroken met 34 dagen zonder regen en de afgelopen jaren kwam droogte steeds vaker voor.

Planten moeten maar zien te overleven in de steeds vaker voorkomende periodes van droogte. Ze krijgen er stress van: droogtestress. Stress is niet goed, voor ons niet en voor het groen ook niet. Immers: droogtestress vermindert de groei van het groen, en nog aanzienlijk ook. Planten nemen door gebrek aan water geen nutriënten meer op. De bladeren worden geel en bruin. De planten groeien en bloeien minder. Dat is jammer, want we zien graag bloeiende planten en heesters en bloemrijke bermen.

De eerste gedachte die bij me opkomt, is: geef de planten water. Toch is dat niet zo simpel. We kunnen onmogelijk alle planten, heesters en bloemrijke bermen water geven. Te arbeidsintensief, te kostbaar, en er moet voldoende zoet water zijn. Mijn tweede gedachte is een vraag: hoe is de natuur al die tijd met droogte omgegaan? In het verleden kwamen er ook lange periodes van intensieve droogte voor. Het antwoord blijkt te liggen bij het bodemleven.

Mycorrhizaschimmels verminderen stress bij planten, ook droogtestress

Door bodemorganismen wordt de overlevingskans van planten tijdens droogte sterk verbeterd. Mycorrhizaschimmels zijn de belangrijkste groep die helpt om droge periodes door te komen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mycorrhizaschimmels gaan een symbiose aan met planten, ook met de planten en heesters die wij aanbrengen. De meeste kruidachtige planten in bloemrijke bermen leven ook samen met deze bodemschimmels. Mycorrhizaschimmels onttrekken via de wortels koolstof aan de planten, die afkomstig is van de fotosynthese. In ruil daarvoor leveren de bodemschimmels nutriënten en water aan de planten.

Als planten en heesters groter worden, komen er meer wortels en breidt het netwerk van mycorrhizaschimmels zich uit. De schimmels blijven de voeding en ook het water aanleveren

De flinterdunne schimmeldraden kunnen in de kleinste poriën van de bodem komen, die de wortels niet kunnen bereiken. Ook groeien schimmeldraden meters diep de bodem in. Planten die zijn aangeplant of gezaaid zonder mycorrhizaschimmels, hebben het dan ook veel moeilijker in periodes van droogte, zo kwam uit wetenschappelijk onderzoek naar voren. Planten zonder deze schimmels overleven droogte veelal niet. Mycorrhizaschimmels verminderen dan ook de droogtestress bij planten. Ze worden zelfs droogtetolerant. Als er mycorrhizaschimmels zijn toegepast bij planten, heesters en in bloemrijke bermen, hoeven we ons in lange droge periodes geen zorgen meer te maken. Geen stress meer, en ik kan weer blij zijn met mooi weer met zon ...


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Bas
Friday 25 August 2023
''Als er mycorrhizaschimmels zijn toegepast bij planten, heesters en in bloemrijke bermen, hoeven we ons in lange droge periodes geen zorgen meer te maken.''

Hoe worden deze schimmels toegepast?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER