Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waarom de regenton wereldwijd een opmars maakt

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, vrijdag 1 september 2023
116 sec


De regenton is bezig aan een wereldwijde opmars en wordt steeds populairder bij milieubewuste tuiniers en huiseigenaren. Deze eenvoudige en effectieve watervoorziening heeft tal van voordelen en wordt steeds vaker gezien als een duurzame oplossing voor het bewateren van tuinen en het verminderen van de waterconsumptie. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom we steeds vaker weer een regenton kopen.


Duurzaamheid en milieubewustzijn
In een tijdperk waarin duurzaamheid en milieubewustzijn hoog op de agenda staan, willen steeds meer mensen hun ecologische voetafdruk verkleinen. De regenton is een eenvoudige en doeltreffende manier om bij te dragen aan een duurzamere levensstijl. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, verminderen gebruikers hun afhankelijkheid van schaars drinkwater en dragen ze bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het transport en de zuivering van kraanwater.

Waterbesparing
Wereldwijd staat waterstress hoog op de agenda, en veel regio's kampen met waterschaarste. Door een regenton te gebruiken, kunnen tuiniers en huiseigenaren water besparen, vooral tijdens droge periodes waarin de vraag naar water toeneemt. Het opgevangen regenwater kan worden gebruikt om planten te bewateren, tuinen te irrigeren en zelfs om de auto te wassen. Dit leidt tot een vermindering van de waterrekening en helpt de druk op lokale watervoorraden te verminderen.

Weerbestendigheid en klimaatverandering
De wereld wordt geconfronteerd met steeds extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Langdurige droogte wordt afgewisseld met zware regenval en overstromingen. Een regenton biedt een buffer tegen deze extremen. Tijdens natte periodes kan het regenwater worden opgevangen en opgeslagen voor gebruik tijdens droge periodes. Op deze manier kan een regenton helpen om de tuin van water te voorzien, zelfs in tijden van waterschaarste.

Minder belasting van het rioolstelsel
Stedelijke gebieden hebben vaak te maken met een overbelast rioolstelsel tijdens hevige regenval. Het regenwater stroomt snel van verharde oppervlakken naar het riool, wat kan leiden tot overstromingen en vervuiling van oppervlaktewater. Door regenwater op te vangen met een regenton, wordt de belasting van het rioolstelsel verminderd en wordt regenwater vertraagd voordat het wordt afgevoerd. Dit draagt bij aan een betere afvoer van het regenwater en voorkomt overbelasting van het riool.

Gezondere planten
Regenwater is van nature zacht en vrij van chemicaliën, in tegenstelling tot kraanwater dat vaak chloor en kalk bevat. Het gebruik van regenwater om planten te bewateren, leidt tot gezondere en mooiere planten. Regenwater dringt gemakkelijker door in de bodem, waardoor het wortelsysteem van de planten wordt gestimuleerd. Bovendien helpt het gebruik van regenwater om kalkophoping in de grond te voorkomen, wat vooral gunstig is voor planten die gevoelig zijn voor kalk.

Eenvoudige installatie en gebruik
Een ander voordeel van de regenton is het gemak van installatie en gebruik. De meeste regentonnen zijn eenvoudig te installeren en kunnen op verschillende manieren in de tuin worden geplaatst. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van een kraantje waarmee het opgevangen regenwater gemakkelijk kan worden afgetapt. Daarnaast zijn regentonnen verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, zodat ze perfect kunnen worden afgestemd op de behoeften en het uiterlijk van de tuin.

De regenton: helemaal van nu!
De regenton wint wereldwijd aan populariteit vanwege zijn duurzaamheid, waterbesparende eigenschappen, weerbestendigheid en bijdrage aan een gezonde tuin. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, dragen gebruikers bij aan een duurzamere en milieubewustere levensstijl. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de groeiende waterstress wereldwijd, is de regenton een eenvoudige en effectieve oplossing voor het verminderen van de waterconsumptie en het bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER