Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Stadsstrand Hoorn uitgerust met groots calisthenicspark

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, maandag 2 oktober 2023
213 sec


Het stadsstrand van Hoorn als ontmoetingsplaats

In de gemeente Hoorn wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een imposant stadsstrand. Op vrijdag 30 juni 2023 werd het eerste deel van Stadsstrand Hoorn officieel in gebruik genomen. Het gehele stadsstrand gaat volgens planning open in de zomer van 2024.

Fotografie: byromein.nl
Fotografie: byromein.nl

Wie het stadsstrand van Hoorn bezoekt, wordt uitgenodigd om te spelen, te bewegen én te ontmoeten. Het calisthenicspark dat daar door Hercules Speeltoestellen ontworpen en gebouwd is, speelt daarbij een belangrijke rol. De grootte van circa 2.120 m2 en de setting maken het park een echte eyecatcher. Meer zelfs, want in de 2 maanden dat dit deel van het stadsstrand open is, wordt het park al goed benut door bezoekers.

Wat is calisthenics?

Calisthenics is een vorm van sport waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie te ontwikkelen. Wat calisthenics uniek maakt, is de nadruk op het ontwikkelen van functionele kracht en lichaamsbeheersing door het gebruik van je eigen lichaamsgewicht en het trainen van meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Calisthenics kan zowel binnen als buiten worden beoefend en vereist over het algemeen weinig apparatuur. Het mooie van calisthenics is ook dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht fitnessniveau. De oefeningen - en de intensiteit ervan - kunnen namelijk helemaal worden aangepast aan ieders individuele mogelijkheden en wensen.

Calisthenicsparken als ontmoetingsplaats

Calisthenicsparken zijn mede populair geworden vanwege de sociale aspecten. Ze fungeren als ontmoetingsplaatsen voor mensen die geïnteresseerd zijn in calisthenics en bieden een omgeving waarin liefhebbers van de sport elkaar kunnen inspireren, kennis kunnen delen en samen kunnen trainen. Een plaats waar mensen van verschillende fitnessniveaus bijeenkomen, van beginners tot gevorderden, en waar ze elkaar kunnen motiveren om hun doelen te bereiken. Ook als je niet zelf mee kunt of wilt doen, kun je simpelweg meegenieten door toe te kijken.


De wensen van bewoners als uitgangspunt

Het mooie van het calisthenicspark is ook dat het er op initiatief van en in samenspraak met bewoners is gekomen. Dat was voor de gemeente ook een belangrijk uitgangspunt.


Dorien Visser: 'Ik vind het belangrijk dat elk huishouden een stem heeft en dat het door de hele stad gedragen wordt.'
Via een online uitvraag in september 2020 konden bewoners ideeën voor het stadsstrand posten. Noemenswaardig is dat deze online uitvraag heeft plaatsgevonden via de website van het initiatief 'Voor een mooie stad'. Dit initiatief heeft tot doel 'om alle mooie ideeën en initiatieven uit de stad nóg beter tot hun recht te laten komen' via 'een open stadscommunity, waar iedereen verbonden is en kan bijdragen.' Iedereen met een idee kan dit presenteren in de etalage op vooreenmooiestad.nl en anderen kunnen daar vervolgens op stemmen.

Meer dan 3.000 mensen hebben via de online uitvraag hun stem uitgebracht en/of de ideeën verder aangevuld. Uit de top 10 van ideeën met de meeste stemmen zijn/worden de volgende gerealiseerd op het stadsstrand: een voetbalveld, een beachvolleybalveld, het calisthenics-/fitnesspark, een groot speelschip en kleinere speeltuintjes voor kinderen. Allemaal openbare sport- en speelplaatsen waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het calisthenics-/fitnesspark is eigenlijk 2 keer als winnaar uit de bus gekomen, want in 2019 was het al een van de winnaars van de Hoornse raadsinitiatievenmarkt. Draagvlak genoeg dus.

Via een tweede uitvraag in september 2022, waar meer dan 250 inwoners aan hebben meegedaan, werd specifiek doorgevraagd naar de gewenste invulling van het calisthenicspark, zoals ieders voorkeur qua type oefeningen. Een klankbordgroep van bewoners heeft samen met de gemeente uitgewerkt welke toestellen er in ieder geval op het park moesten komen. Gedurende het gehele traject, van idee tot uitwerking, hebben bewoners dus inbreng geleverd.

De uitvraag

Uiteindelijk is er een programma van eisen (PvE) opgesteld. In dat PvE zijn 6 verplichte onderdelen/toestellen opgenomen: pull-upbars, monkeybars, een parcours, turnbruggen, toestellen voor buikspieren en toestellen voor dipping.


Daarnaast stelde het PvE ook bepaalde randvoorwaarden. Enerzijds vanuit het oogpunt van duurzaamheid en circulariteit. De toestellen moesten demontabel zijn, zonder bewegende delen vanwege de kwetsbaarheid daarvan in een zanderige omgeving, van RVS-materiaal en met een gegarandeerde minimale levensduur van 15 jaar. Daarnaast was het een uitdrukkelijke wens van de gemeente dat het park voor iedereen toegankelijk zou zijn: jong en oud, ouders met kinderen, mindervalide mensen, groepen sporters en individuele sporters. Voor de uitvoering was een maximaal budget beschikbaar. Via een Europese aanbesteding konden geïnteresseerde bedrijven zich inschrijven.

Voor ieder wat wils

Hercules Speeltoestellen - in samenwerking met Jens de Boer van Sportpark Keep Moving - wist de aanbesteding te winnen, met dank aan hun veelzijdige plan waarin op allerlei manieren rekening is gehouden met verschillende typen sporters en bezoekers. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er bij de entree een oppervlakte met rubberen tegels is neergelegd, die ook toegang biedt tot enkele toestellen. Dat is wel zo handig voor bepaalde oefeningen (denk aan push-ups), maar dankzij de verharde oppervlakte kunnen mindervalide mensen daar ook terecht. Je kunt daar zelfs met een rolstoel komen.


Zoals Bakker enthousiast beschrijft, is de opzet van het park zeer uitnodigend.

Jolle Bakker: 'Je krijgt al snel de neiging om even te gaan kijken wat het is en aan een stang te gaan hangen. Het park nodigt echt uit tot beweging, ook omdat het zo veel verschillende mogelijkheden biedt.'
Dat geldt zeker niet alleen voor de liefhebbers van calisthenics. Als je van parkour en freerunning houdt, en dus van obstakels en salto's, kun je je uitleven op de betonblokken met speciale antisliplaag. Yogafans kunnen met hun matje terecht bij de 'zonnecirkel' met betonnen ligplekken.

Een groot voordeel is ook dat het park langs een route ligt waar veel mensen wandelen en fietsen. Ouders kunnen hun kind met een gerust hart achterlaten op het speelschip, omdat ze vanaf het calisthenicspark een oogje in het zeil kunnen houden. Vanwege het grote sport- en spelgedeelte trekt het ook allerlei bedrijven aan die daar bootcamptrainingen en vergelijkbare lessen komen geven. Gelukkig heeft het ontwerp van Hercules Speeltoestellen daar rekening mee gehouden en zijn er ook wat rustige plekjes aan de zijkant gecreëerd waar individuele sporters lekker hun eigen gang kunnen gaan.

Hercules Speeltoestellen is de importeur van VinciPlay, het bedrijf dat de calisthenicstoestellen op het park heeft ontworpen en gemaakt. De toestellen op het stadsstrand zijn van RVS, maar de toestellen zijn ook leverbaar in gekleurd gepoedercoat staal en zelfs in Robinia-hout, wat een zeer natuurlijke uitstraling geeft aan de sportplaats.

Yogafans kunnen met hun matje terecht bij de 'zonnecirkel' met betonnen ligplekken.

Een bezoek waard

In korte tijd is het project dus met recht een succes te noemen en het is nog niet eens af. Visser: 'Je hebt normaliter altijd wel mensen die klagen, maar over dit park is iedereen enthousiast. Dat is echt heel leuk.'


Volgens planning gaat het tweede deel van het stadsstrand in de zomer van 2024 open. Dan kun je er ook nog eens terecht om te fietsen, volleyballen en voetballen, aldus (de website van) het stadsstrand. Kortom: absoluut een bezoek waard!


Voor dit artikel hebben we gesproken met:
 Jolle Bakker, mede-eigenaar Hercules Speeltoestellen
 Dorien Visser, Projectleider Stadsbeheer Gemeente Hoorn

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER