Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

McConnel-armmaaiers: interessante constructie die je snel aan- en afbouwt

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 25 september 2023
216 sec


Verrassende constructies

Welke mogelijkheden biedt Dabekausen in Echt om met relatief kleine en lichte tractoren (1200 tot 2500 kilo) bermen en sloottaluds met maai- en klepelarmen te onderhouden?

De McConnel PA4330 met een mulchkop-supercut
De McConnel PA4330 met een mulchkop-supercut

'Bij ons kom je dan automatisch terecht bij de compacte maaiarmen van McConnel met horizontale reikwijdtes van 340 tot 480 centimeter. Deze afstand is gemeten vanaf de topstang tot het uiterste punt van het werktuig.' Dat vertelt Jeroen Huijsmans, directeur van Dabekausen. 'We spreken over aanbouwmaaiarmen, geschikt voor de categorie I en II driepunthefsystemen. Het zijn maaiarmen die zich in tien minuten laten aan- en afbouwen en een volledig elektrisch-proportionele bediening hebben. Onze grootste afnemers zijn vooral gemeenten, hoveniers en aannemers die hier jaarlijks honderd tot duizend uur werkzaamheden voor hebben. Ze zijn daar onder meer zo gewild, omdat deze machines ruimte laten dezelfde tractoren ook in te schakelen voor ander seizoenswerk. Aanpassingen van de tractor zijn namelijk over het algemeen niet nodig.'

De McConnel PA4830-maairotor met hooihark/insectenbescherming

Historie

De historie van McConnel grijpt terug op de naoorlogse jaren. Zo werden met behulp van overtollige Spitfire-wielen de eerste mechanische zaagbanken gebouwd, waarvan er begin jaren 50 al meer dan tienduizend werden verkocht. De eerste mechanisch aangedreven heggensnoeier werd in 1948 ontwikkeld en gepresenteerd om de traditionele heggen in het Verenigd Koninkrijk te onderhouden. 'Gemechaniseerd landschapsonderhoud dus, in het land met meer dan 800.000 kilometer aan hagen,' verduidelijkt Huijsmans. 'De eerste hagensnoeier op basis van een PTO zag in 1953 het daglicht. Aan deze machines konden meerdere werktuigen gemonteerd worden. McConnel gaf hieraan de term Power Arm en dat zien we nog steeds terug in de term 'PA' op de hedendaagse machines. Sedertdien evolueerde hun hagensnoeier tot de wereldwijd nummer 1 en kwamen er ook andere toepassingen van de giek met specifieke werktuigen. McConnel draagt dan ook met trots de titel Home of the hedgecutter.


Directeur Jeroen Huijsmans: 'De McConnels zijn zeer geschikt voor gemechaniseerd landschapsonderhoud'

High reach

McConnel bracht zijn eerste compacte systemen ongeveer dertig jaar geleden op de markt. Het kleinste type is de PA3430. Het achterste getal in de systeemaanduidingen verwijst naar de levering van het hydraulisch vermogen aan het werktuig, hier dus het aantal van dertig pk's. Het eerste getal geeft de horizontale reikwijdte weer, hier dus 340 centimeter. En zo kun je alle McConnel-systemen, ook de grotere, dus gemakkelijk identificeren. Zowel de compacte als ook de grotere maaiarmen beschikken altijd over het unieke high reach-systeem. Huijsmans: 'Hierbij is de onderste arm van de giek boven het aangrijpingspunt van de topstang bevestigd en bevinden zich geen cilinders onder de armdelen. Deze armgeometrie maakt het mogelijk om tot aan de achterband van de tractor te maaien of te klepelen.


'Tot aan de achterband van de tractor maaien of klepelen'

'Ook kun je hierdoor vrijwel elke haag met de juiste giek zowel aan de voorzijde als aan de achter- en bovenzijde snoeien. Dit maakt het systeem tot een koploper om in een stedelijke omgeving niet alleen hagen te snoeien, maar ook bermen en zijkanten van fiets- en voetpaden en daarnaast wegen te onderhouden met het oog op de verkeersveiligheid. Doordat het werktuig aan het draaistel van de giek altijd voor de maaiarm werkt, kan het onder geen enkele situatie met de giek in aanraking komen.
'Tegenwoordig wordt het gros van de McConnel-machines uitgerust met een 12V-elektrisch-proportionele bediening. Elektrisch in- en uitschakelbare zweefstanden zorgen ervoor dat de circa 120 kilo zware klepelrotor vrij kan pendelen, en de zweefstand van de maaiarm ondersteunt de bodemvolgende beweging. Dit vlakt de invloed van bodemoneffenheden op het maaien volledig uit. En je kunt bij een volledige reikwijdte zonder de twee zweefstanden altijd stabiel "in de lucht werken",' aldus Huijsmans.


VFR-technologie

De afkorting VFR bij deze maaiarmen staat voor Variable Forward Reach en dit werd aanvankelijk toegepast bij de grotere maaiarmen, met 55 of 70 pk hydraulisch vermogen geleverd aan het werktuig. VFR stelt de gebruiker in staat de maairotor variabel 1,0 meter naar achteren of 2,60 meter naar voren te plaatsen. Al ruim drie jaar kent ook de compactere McConnel PA4830VFR-maaiarm deze mogelijkheid. Huijsmans: 'Zo kun je dus het aanbouwdeel op elk punt van het maaigebied plaatsen en het werkbereik aanzienlijk vergroten. De voordelen van VFR zijn onder meer: een beter comfort en zicht voor de bestuurder, flexibiliteit bij het aanpassen van de stand van de giek aan het vereiste werk en de veiligheid. Dat laatste komt doordat de bestuurder meer zicht heeft op hetgeen voor hem gebeurt. Ook kunnen hogere werksnelheden gerealiseerd worden in krappe ruimtes of bij het ontwijken van obstakels, zoals verkeersborden en straatmeubilair. Hiervoor komt steeds meer belangstelling, maar die overtreft de afzet van de traditionele "rechte" maaiarm nog niet.'


Ook de compactere PA4830VFR kent de VFR-toepassing

Aanbouw

De McConnel-systemen worden in de hefinrichting aangebouwd en met een elektrokabel aan de cabine verbonden. De aftakas drijft twee hydropompen aan: een zware met een debiet van circa 46 liter per minuut voor het werktuig en een kleinere met 15 liter per minuut voor het functioneren van de giek. Achter-aanbouw ligt vanwege de uitgeoefende krachten het meest voor de hand met dit soort systemen. Huijsmans: 'Bij vooraanbouw moet je vaak een aantal ingewikkelde ingrepen doen aan de tractor. Als het niet nodig is, moet je dat niet doen. Verder blijft de te gebruiken trekker altijd volledig origineel in stand, hoewel we bij gieken met reikwijdtes vanaf 550 centimeter ook een as-aanbouwsysteem kunnen aanbieden. Maar zelfs die laten zich nog relatief snel aan- en afbouwen.' Overigens kun je het geheel vaak ook prima aan shovels en werktuigdragers aanbouwen.


De McConnel PA4330 met afvoerband voor maaisel

Assortiment werktuigen

Qua werktuigen levert Dabekausen een groot assortiment van mulchmaaiers, klepelmaaiers, onkruidborstels, takkenscharen en bordenwassers. Verder levert de onderneming ook maaiunits met een afvoerband voor maaisel. Ook kan men kiezen voor een unit met een maaihark of een vingerbalk die het leven van insecten en kleine dieren spaart. Huijsmans: 'De laatste is uiteraard ook geschikt voor extensief bermbeheer en de werktuigen zijn per bouwserie van de giek volledig uitwisselbaar.' Kent McConnel ook systemen met afzuiging waarbij je het maaisel direct in een (spoor)volgende kipper kan blazen? 'Uiteraard kennen we complete snoei-afzuiginstallaties, waarmee je ook zou kunnen klepelen en opzuigen. Maar voor het grotere werk in deze sector kom je bij andere merken terecht. Voor de compactere systemen van McConnel is dit echter al wel beschikbaar. En dat heeft er alles mee te maken dat de eerste meter berm van een voet- of fietspad steeds vaker en met regelmaat wordt gemaaid met het oog op de veiligheid. Compacte armmaaiers zijn daar uitermate geschikt voor.'


Messenbalken als aanbouwwerktuig

McConnel-compactserie PA3430-PA4830

Maximale horizontale reikwijdte: 3,40 m/3,50 m/4,30 m/4,80 m
Tractoronafhankelijk hydraulieksysteem (46 l/min, 210 bar) met aftakas
Hydraulische obstakelbeveiliging
Mechanische parallelle armvoering
Zweefstand maaiarm en maairotor
Frontaanbouw optioneel (standaard bij PA3530)
Aanbouwdeel voor werktuig (bijvoorbeeld takkenschaar/klepelrotor)

Bordenreiniger in frontaanbouw
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER