Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinieren in de winter – waar moet je op letten?

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, zondag 1 oktober 2023
207 sec


Hoewel het koude seizoen voor de deur staat, betekent dit niet dat de tuin volledig in winterslaap gaat. Hij moet nu worden voorbereid zodat hij de winter goed doorkomt en in de lente in zijn volle pracht kan verschijnen. Tuinieren is geen kansspel, zoals je in het casino meemaakt, je moet gewoon een beetje de weg weten. Want met de juiste maatregelen kun je er vrij zeker van zijn dat de planten in de tuin de winter goed doorkomen en klaar staan om in de lente in volle pracht te bloeien.



Bereid de tuin optimaal voor op de winter

Om de tuin zo goed mogelijk voor te bereiden, is er veel te doen:

Gazononderhoud
Na de zomer is het gazon vaak erg beschadigd. De reden hiervoor kan zware slijtage zijn door een zwembad, spelende kinderen, een ongedierteplaag, hitteschade of te veel onkruid en mos. Tot begin november kun je deze schade heel goed tegengaan met behulp van een gazonherzaaibeurt. Het gazon moet worden gemaaid zolang het groeit, met een maaihoogte van ongeveer 4 cm. Gevallen fruit en herfstbladeren moeten regelmatig worden verwijderd. Het gazon kan nog tot eind oktober worden geverticuteerd om mos, onkruid en gematteerde gazonresten van de grasmat te verwijderen.

Om het gazon in de winter te beschermen, is het beter om er niet op te lopen wanneer het bedekt is met sneeuw. De messen kunnen afbreken. Als u sneeuw schept, mag u ook geen sneeuw op het gazon gooien, want de sneeuwhopen zullen later ongelijkmatig wegdooien, wat het gazon zal beschadigen.

Verzorging van de bedden
Het is nu ook belangrijk om de bloembedden te verzorgen. Vervaagde bloemen en vaste planten moeten worden verwijderd of teruggesnoeid. Het bed moet nu worden losgemaakt voor beplanting in het voorjaar en worden vrijgemaakt van onkruid en plantenresten. De nu vallende bladeren zijn ideaal als dunne bedekking voor perken en ook onder struiken. Op deze manier wordt de grond optimaal beschermd tegen het winterweer en vorst. Het loof beschermt vooral jonge planten tegen vorstschade. Het loof kan tot 5 cm hoog zijn onder struiken. Als je wilt voorkomen dat de bladeren door de herfstwind in de tuin worden verspreid, kun je er gewoon wat aarde over strooien of, indien beschikbaar, kant-en-klare compost.

Bomen vellen
Als het gaat om het kappen van zieke of oude bomen, is de tijd tussen november en februari absoluut ideaal. Enerzijds zijn de bomen dan vrij van bladeren en anderzijds produceren ze dan nog maar weinig sap. Dit is ideaal als het hout daarna als brandhout moet worden gebruikt. Snoeien moet ook gebeuren voor de eerste vorst of tijdens een vorstvrije periode, omdat de open plekken anders kunnen bevriezen of omdat er een risico is op schimmelaantasting. Als snoeien echter onvermijdelijk is ondanks de vorst, moeten de sneden worden gesloten met hars of was.

De winter is de ideale tijd om te kweken
De winter is de tijd om de basis te leggen voor het volgende tuinseizoen, want nu is de perfecte tijd om planten te kweken die in de lente de tuin in kunnen. Om dit te doen, worden de zaden gezaaid in de kweekaarde op kamertemperatuur en worden de potten vervolgens op de vensterbank geplaatst. Ideaal is het kweken van tomaten, paprika's of komkommers. Als er geen vorstgevaar meer is, kunnen de jonge plantjes rond maart in de koude bak worden geplant.

Planten die je in de winter kunt planten
Bloembollen, zoals de kerstroos of krokus, kunnen zonder problemen in de winter worden geplant. Dit geldt ook voor winterharde vaste planten. Bloembollen zoals tulpen, narcissen of hyacinten kunnen van september tot november worden geplant en zullen dan in de lente in volle pracht bloeien.

Water geven in de winter
Winterharde planten moeten ook water krijgen in de winter. Kleine hoeveelheden om de 2 weken zijn echter voldoende en de planten moeten alleen water krijgen op vorstvrije en zonnige dagen. Het is belangrijk dat alleen het wortelgedeelte water krijgt
.
Bevrijd planten van de sneeuwbelasting
Hoe mooi en romantisch een besneeuwde wintertuin er ook uitziet, je moet weten dat een beetje sneeuw geen probleem is. Als het daarentegen echt sneeuwt, moeten de planten regelmatig sneeuwvrij worden gemaakt. Het extreme gewicht kan anders schade veroorzaken aan de planten, plantendelen en takken. Een sneeuwdek mag daarom niet dikker zijn dan 10 cm. Indien nodig moet het sneeuwdek voorzichtig van boven naar beneden worden geveegd met een bezem.

Potplanten voorbereiden op de winter
Gevoelige potplanten moeten al in oktober naar hun winterverblijf worden verplaatst. Het is belangrijk dat dit gebeurt voor de eerste nachtvorst. Voor grotere potplanten die op het terras of balkon moeten overwinteren, is een goede bescherming voldoende. Hiervoor moeten de kuipen op piepschuimplaten of lemen voetjes worden geplaatst. Het is belangrijk dat het water weg kan lopen. Als het water niet weg kan lopen, kan het bevriezen en uiteindelijk de bak laten barsten. De planten voelen zich bijzonder goed als ze in een beschutte hoek worden geplaatst. De kuipen moeten omwikkeld worden met kokosmatten of noppenfolie om ze te beschermen tegen de kou. Bovendien moeten zieke en beschadigde scheuten en oude bloemen worden verwijderd. Daarna moet de plant worden bedekt met een lichtgekleurd vliesdoek. In de winter mag de plant maar matig water krijgen.

Rozen overwinteren
Rozen moeten uiterlijk in december winterklaar gemaakt worden. Het is belangrijk om de roos vrij te maken van kromme en zieke scheuten. Dek de rozen af met sparren- of dennentakken. Dit beschermt de plant tegen zowel vorst als wind en schaduwt ook de gevoelige delen van de plant. Dit is belangrijk omdat als de zon tijdens de vorst op de rozenscheuten schijnt, de bast kan barsten door het temperatuurverschil. De eenvoudigste manier om de entplaats te beschermen is door tuinaarde en schorshumus op te hopen. Als de rozen een lange steel hebben, bescherm de entpunten dan met een lege papieren zak. Plaats de zak gewoon over de kroon. De zak wordt dan eenvoudig om de stengel gewikkeld en vastgemaakt.

Het is verstandig om na Kerstmis de sparrentakken van de kerstboom te knippen en het rozenperk ermee te bedekken. Dit biedt een extra en ideale vorstbescherming voor de tere roos. Hobbytuiniers kunnen meer handige tips vinden in ons archief


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad & Groen

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER