Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Husqvarna Living City: big green brother is helping you

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 7 december 2023
435 sec


Keeping short grass short, of gaat het om meer?

Al bijna tien keer organiseerde Husqvarna ergens in Europa een jaarlijks persfeestje onder de titel Husqvarna Living City. Op onze redactie wordt ieder jaar weer een robbertje gevochten om uit te maken wie hier naartoe mag. Het Zweedse bedrijf is namelijk als geen ander in staat de koppeling te maken tussen zijn gereedschappen en de maatschappelijke impact van die machines en van groenonderhoud. Een van de thema's van dit jaar was de toenemende integraliteit van het werk van de hovenier en groenvoorziener en de maatschappij.

Douwe Snoek vertelt de internationale vakpers welke uitdagingen én kansen er zijn voor hoveniers.
Douwe Snoek vertelt de internationale vakpers welke uitdagingen én kansen er zijn voor hoveniers.

De bestemming dit jaar was Parijs. Een bestemming die wij als groene professionals niet alleen associëren met de Eiffeltoren, maar zeker ook met het Klimaatakkoord van 2015, waarin werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius - een afspraak die tijdens het tweedaagse congres regelmatig werd aangehaald.

Gent Simmons
Gent Simmons, vice president global product management & development bij Husqvarna, zei daarover: 'Wij streven naar een emissieloze toekomst in groenbeheer en innoveren in de richting van fossil independence. Dat wil niet automatisch zeggen dat alle energie uit de accu komt. Wij blijven op zoek naar verschillende oplossingen om onafhankelijk van fossiel te worden. Op dit moment zien we dat handgereedschap op waterstof nog niet haalbaar is. Deze machines zouden gemiddeld zes keer zo groot worden.' Tegelijk geeft Husqvarna aan dat er nog steeds benzinemachines worden ontwikkeld. Niet alle markten ontwikkelen zich in hetzelfde tempo.

Husqvarna Uptime

Al heel wat jaren geleden introduceerde Husqvarna tijdens een eerdere Living City Husqvarna Fleet Services, een tool waarmee grotere gebruikers hun gereedschappen kunnen beheren. Door de jaren heen zijn hier steeds opties aan toegevoegd, en ondanks een wat moeizaam begin raakten de gebruikers langzamerhand enthousiast over deze optie. Het beste bewijs van het succes is waarschijnlijk dat andere aanbieders vergelijkbare tools hebben geïntroduceerd. Aan dit Fleet Services-concept worden nu een aantal opties toegevoegd waarbij ook de dealer een rol krijgt in het geheel. Het doel is de uptime van machines te verhogen, en dat is dan ook meteen de naam van de nieuwe applicatie. Feitelijk gaat het dus om een verbreding van de mogelijkheden van de huidige Fleet Services.


Biodiversity Hub

Zoals gezegd is het aantrekkelijke van Husqvarna Living City dat er naast 'wc-eend-nieuws' ook nieuwe inzichten gedeeld worden, bijvoorbeeld door professor Thomas Elmqvist van het Stockholm Resilience Centre. Elmqvist heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen steden en ecologische systemen. Zijn werk richt zich op het onderzoeken van de interacties tussen menselijke activiteiten en natuurlijke omgevingen in stedelijke gebieden. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan onderzoek naar stadsbiodiversiteit, groene infrastructuur en duurzaam stadsbeheer.
Steden fungeren vaak als biodiversiteitshotspots, aldus Elmqvist. Dit zou niet per se te wijten zijn aan de geweldige groene inrichting van steden. Het ligt meer aan het feit dat steden zijn gesticht op plaatsen waar de biodiversiteit van origine hoger is. Dit zijn automatisch ook aantrekkelijkere plaatsen om je te vestigen.


'Steden zijn niet extra biodivers omdat wij ze zo goed hebben ingericht; die plaatsen waren het al'

Oprichting internationale biodiversiteitsraad

Ook Yvette Henshall-Bell, met de indrukwekkende titel president global professional business unit bij Husqvarna, ging in haar praatje in op biodiversiteit. Henshall-Bell: 'Er zijn twee verbindende factoren in de groene sector: duurzaamheid en biodiversiteit. Wij hebben daarom besloten om een internationale biodiversiteitsraad op te richten, voor klanten om vragen aan te stellen, maar ook om onze productontwikkeling te toetsen.' Zo zit professor Elmqvist in deze nieuwe raad, en verder mensen van Harvard, de universiteit van Rio de Janeiro enzovoort.


Thomas Elmqvist

Wereldwijd 60 procent stad

Volgens Elmqvist woont inmiddels meer dan 60 procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied en dit aantal zal in de toekomst alleen maar oplopen. Deze trend van verstedelijking levert volgens hem dan ook een nieuw type landschap op. Maar wel een landschap met zijn eigen uitdagingen. Denk aan hittegolven, klimaatverandering, droogte, water, maar ook soortenverlies. Elmqvist haalde een beroemd stedelijk herontwikkelingsproject aan, in het hart van de Zuid-Koreaanse stad Seoul: Cheonggyecheon. Door het centrum van Seoul liep een verhoogde snelweg. Niet het mooiste uitzicht, en uiteraard veroorzaakt zo'n snelweg ook andere problemen: fijnstof, lawaai en hittestress. De stad besloot de snelweg te verwijderen en de oorspronkelijke waterloop die verloren was gegaan te herstellen. Inmiddels is Cheonggyecheon, wat letterlijk 'heldere beek' betekent, een populaire openbare ruimte, met een stromende beek, wandelpaden, bruggen, groene zones en openbare kunstwerken. Een ander bekend voorbeeld dat Elmqvist aanhaalde, is Singapore. Singapore wist de vegetatiebedekking in 36 jaar op te krikken van 36 procent naar 47 procent in 2016. Naast de internationale toonaangevende vergroeningsvoorbeelden gaf Douwe Snoek, ceo van Snoek Puur Groen en bestuurslid van Koninklijke VHG, enkele Nederlandse voorbeelden.


Verbod handgereedschap op benzine?

Vice president sustainability Jonas Willaredt schetste ook enkele trends. Zo vertelde hij over de strenge milieunormen in California, waar het gebruik van benzine-aangedreven handgereedschap sterk aan banden is gelegd. En de naderende EU-wetgeving waarbij de verkoop van nieuwe benzineauto's na het jaar 2035 wordt verboden. Allemaal redenen waarom Husqvarna flink inzet op nieuwe emissievrije technieken. Willaredt benadrukte dat Husqvarna weliswaar vooral inzet op accu, maar daarnaast alle wegen openhoudt voor andere technieken zoals waterstof of schonere benzinemotoren. Overigens zou het hem niet verbazen als er binnenkort een verbod wordt aangekondigd op benzinegereedschap: 'Als benzineauto's in de ban gaan, zal handgereedschap waarschijnlijk snel volgen.' In een andere lezing werd geschetst hoe handgereedschap op renewable brandstof in sommige situaties zorgt voor minder CO2-uitstoot dan accugereedschap.


Erik Swan

Lancering biodiversiteits-alert

Erik Swan van Husqvarna lanceerde een biodiversiteits-alert in het kader van HUGSI. HUGSI staat voor Husqvarna Urban Green Space Index. Dit is een tool die gebruikt wordt om de hoeveelheid groene ruimte in stedelijke gebieden en de kwaliteit daarvan te evalueren. Zo wordt HUGSI in Nederland gebruikt om de Groene Stad Challenge van Husqvarna, Sweco en NL Greenlabel te monitoren. Voor 2024 krijgt HUGSI een nieuwe functie: de biodiversity alert. Volgens hem moet je deze nieuwe functie vooral zien als een tool voor het ontdekken van potentieel in de stedelijke biodiversiteit. Swan: 'We maken inzichtelijk welke gebieden je moet beschermen en welke gebieden je met elkaar moet verbinden. Zo kun je de stedelijke biodiversiteit vergroten.' Beleid kan door middel van HUGSI jaar in, jaar uit worden gemonitord op succes. Want, zo zegt Swan: 'Als je het niet kunt meten, kun je het ook niet managen.' Op 29 november 2023 wordt deze functie uitgerold.


Jim Bulmer (AgriSound)

Geluid van bijen indicatie voor biodiversiteit

De aanwezigheid van bijen en vlinders is een belangrijke indicator voor biodiversiteit. Maar hoe tel je in de dagelijkse praktijk die bijen en insecten? Jim Bulmer van het Engelse bedrijf AgriSounds luistert inmiddels zo'n drie jaar door middel van slimme luistertechnologie naar wat bijen en andere bestuivers ons vertellen. Deze sensoren zijn in staat om met behulp van artificial intelligence het verschil te horen tussen bijvoorbeeld een hommel en een rosse metselbij. De Brit Bulmer heeft wereldwijd inmiddels zo'n 2000 van dit soort sensoren staan. De naam van die opnamesensor is Polly, refererend aan pollinator (bestuiver). Bulmer wil in de toekomst met zijn Polly's niet alleen luisteren naar insecten, maar ook vogels of zelfs egels gaan monitoren om een nog beter beeld te krijgen van de plaatselijke biodiversiteit.


Strix-conceptrobot, samen met een productlancering voor 2024 van Husqvarna-zonnepanelen

Strix: robots met AI

Bij een Living City hoort natuurlijk ook bedrijfsnieuws en de visie van Husqvarna op de toekomst. Husqvarna lanceerde tijdens het evenement zijn concept van de automower van de toekomst onder de naam Husqvarna Strix. Deze Strix-robots zijn uitgerust met scanners die data verzamelen, niet alleen boven de grond, maar zelfs met een grondscanner. Die data kunnen iets zeggen over de bodemgezondheid. De robots werken op basis van satelliettechnologie, net als het huidige EPOS-systeem. Husqvarna verwacht dat deze robots een bonte mengeling aan taken kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld het vroegtijdig rapporteren van invasieve exoten of boomziekten. Strix doet dan ook veel meer dan alleen maaien. Husqvarna verwacht dat de automower van de toekomst feitelijk een werktuigdrager wordt, die naar behoefte met een maai-, zaai- of veegunit kan worden uitgerust.


Robots kunnen de omgeving bekijken door middel van AI om invasieve exoten en plantenziekten te herkennen

Uptime Center

Er werd uiteraard niet alleen over bloemetjes en bijtjes gesproken, maar ook over de ontwikkelingen bij Husqvarna. Zo krijgen dealers vanaf volgend jaar de beschikking over het Husqvarna Uptime Center, een partnerprogramma waarmee de tuin- en parkgigant zijn professionele klanten - hoveniers en groenvoorzieners - nog beter kan ondersteunen. Met dit programma krijgen dealers meer inzicht in het machinepark van hun klanten. Zo kunnen dealers zien welke machines worden gebruikt en hoe vaak. Husqvarna heeft veel kennis over zijn eigen machines, bijvoorbeeld over eventuele zwakke plekken of de gemiddelde levensduur van onderdelen. Dealers kunnen daarop anticiperen door de voorraad van juist die onderdelen op peil te houden, of door op tijd de hovenier te bellen voor een servicebeurt, vóórdat de machine ermee stopt. Volgens Husqvarna zorgt dit programma uiteindelijk dan ook voor een hogere productiviteit en meer efficiency.


Husqvarna C1000X4-laadkoffer

Oplaadkoffer

Naast concepten en diensten werden ook de nieuwste producten voor 2024 bekendgemaakt. Bijvoorbeeld een oplaadkoffer, de C1000X4, die ruimte biedt aan vier accu's en met 600 watt en een geïntegreerd koelsysteem zorgt voor volle accu's op iedere plek. Nieuw is ook de samenwerking met Work System. Hiermee kan Husqvarna zijn klanten nu mobiele accu-oplaadoplossingen op maat bieden, volledig geïntegreerd in het voertuig. De Husqvarna Power Ascender is ook nieuw, het resultaat van een samenwerking met Skylotec. Met deze mobiele lier op accu kunnen boomverzorgers makkelijk in en uit een boom klimmen.


Offgrid zonnelader

Husqvarna lanceerde tijdens het negende Husqvarna Living City Congres een offgrid zonnelader die compatibel is met het volledige Husqvarna-automower-assortiment. Met de Husqvarna Solar Charger kan autonoom worden gemaaid op plaatsen waar stroomvoorziening om praktische of financiële redenen problematisch is. Marketingmanager Bart van Hal: 'De Solar Charger is ideaal voor professionele toepassingen, zoals op recreatieterreinen of golfbanen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je maakt je energievoorziening klimaatneutraal, maar je hoeft ook geen elektra aan te leggen naar vaak moeilijk bereikbare plaatsen.' Ook als de zon langere tijd niet schijnt, belooft Husqvarna een ononderbroken werking van 24 uur. Het energiemanagementsysteem zorgt voor consistentie, ongeacht de weersomstandigheden, en garandeert een uitstekende betrouwbaarheid. De Husqvarna Solar Charger zal in het tweede kwartaal van 2024 wereldwijd verkrijgbaar zijn.


Demonstratie van de Husqvarna Power Ascender

Kimmen met een beetje hulp

In de bomenwereld zijn klimmers van oudsher toch de sterren van de show. Echte bikkels die op spierkracht een boom in klimmen. Als het aan Husqvarna ligt, wordt in dat aura van superheld in de toekomst toch een kleine deuk geslagen door de introductie van de Husqvarna Power Ascender. Dit is een acculift waarmee boomverzorgers sneller in en uit een boomtop kunnen komen. Dit nieuwe product is het resultaat van een samenwerking met Skylotec. Er zijn vergelijkbare acculiften op de markt, maar die zijn vaak zwaarder, groter of duurder, aldus Hugo van Bijsterveldt, business segment director tree professionals bij Husqvarna. Van Bijsterveldt verwacht met de lift een revolutie te ontketenen in de professionele boomverzorgingssector. 'Eerdere vergelijkbare liften, bijvoorbeeld de huidige Skylotec Ascender ACX Actsafe, zitten qua prijs rond de 12.000 euro. Met de Power Ascender hebben we niet alleen deze prijs meer dan gehalveerd, maar ook het formaat en gewicht, zodat het echt werkbaar is. En het mooie is dat de Power Ascender werkt met hetzelfde accusysteem als de Husqvarna-accukettingzagen.'


X-COM Active

Niet helemaal nieuw - dit vakblad schreef er al over in april 2023 - is de X-COM Active. Dit is een systeem waarmee teams van boomverzorgers in en om de boom met elkaar kunnen communiceren. Het X-COM Active-systeem heeft een bereik van meer dan 400 meter en kan door maximaal tien teamleden tegelijk worden gebruikt. Het full-duplex intercomsysteem zorgt ervoor dat je gelijktijdig in twee richtingen kunt communiceren, zodat beide partijen tegelijkertijd kunnen spreken en luisteren zonder elkaar te onderbreken. X-COM Active wordt geleverd in twee versies, met hoofdband en met helmbevestiging. De hoofdtelefoon beschikt over bluetooth-connectiviteit, zodat je ook kunt bellen of muziek beluisteren. Het is zelfs mogelijk om een telefoongesprek toe te voegen aan het communicatieteam, om teamleden te bereiken die buiten bereik zijn of nog geen X-COM Active hebben.


Vernieuwde batterijen

Bijna alle fabrikanten komen voortdurend met vernieuwde accu's; logisch dus dat Husqvarna niet mag ontbreken in deze wedloop. De nieuwe accu's zijn ontworpen voor eenvoudig gebruik en passen op alle producten uit het Husqvarna BLi-X-assortiment. De nieuwe Husqvarna BLi-X 36V-accu's worden geleverd met drie verschillende capaciteitsniveaus en maken het voor klanten gemakkelijker om voor accuproducten te kiezen. De nieuwe accu's zijn voorzien van ActiveCool, een systeem dat zowel tijdens het laden als het ontladen actieve koeling mogelijk maakt.


Epos-robotmaaier voor kleine tuinen

Husqvarna heeft de laatste jaren zwaar ingezet op EPOS-maaiers (EPOS staat voor exact positioning operating system). Daarbij ging het vooral om toepassingen in tuinen, parken en op sportvelden met grote oppervlakken. Nu komt er ook een EPOS-maaier voor kleinere tuinen: de Husqvarna Automower 520 EPOS. Deze maaier maakt gebruik van systematisch maaien en kan ook patronen maaien. De maaicapaciteit van de nieuwe robotmaaier is ongeveer 5.000 m² in 48 uur. Zoals bij alle andere Epos-maaiers is ook bij dit model geen begrenzingsdraad nodig. De Husqvarna Automower 520 EPOS zal in 2024 beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 3.999 euro. Het referentiestation wordt afzonderlijk verkocht voor een adviesprijs van 999 euro.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER