Van der Valk Hotel Eindhoven-Best maakt goede sier met bomen en planten uit Opheusden |
|
|
|
|
| 250 sec |
Edgar Bolwerk: 'Huverba kan zich goed in onze wensen verplaatsen'
Dit jaar mocht boomkwekerij Huverba de bomen en planten leveren voor het gloednieuwe Van der Valk Hotel Eindhoven-Best, de (nu nog) nieuwste loot aan de stam van het familiebedrijf. Het was niet de eerste klus die de kwekers uit Opheusden voor het hospitality-concern mochten klaren, maar tot nu toe wel de meest omvangrijke. 'Huverba heeft zich bewezen als een kundige en betrouwbare leverancier,' zegt projectleider nieuwbouw Edgar Bolwerk. 'Dan stellen wij ons graag op als een betrouwbare en loyale klant.'
Gijsbert Arends van Huverba en tuinman Bas de Rooij. |
Alles aan, in en om Van der Valk Hotel Eindhoven Best ademt een sfeer van moderniteit, toegankelijke luxe en gastvrijheid. Het typeert de Valk Exclusief-formule, die sinds 2011 een min of meer zelfstandige eenheid vormt binnen de familie van bedrijven die sinds 1939 is ontstaan. 'Van der Valk is allesbehalve een eenheidsworst,' zegt projectleider nieuwbouw Edgar Bolwerk. 'Het is een hospitality-business waarin een paar honderd nazaten van de oorspronkelijke oprichter en veel van hun levenspartners gepassioneerd ondernemen en samenwerken. Dat doen we inmiddels in acht landen en met formules die eenheid in verscheidenheid laten zien. Ik zet mij samen met vier collega's in voor de nieuwbouwprojecten binnen Valk Exclusief en dit is ons nieuwste hotel.'
| Edgar Bolwerk (l.) en Gijsbert Arends voor het restaurant aan de tuinzijde van Van der Valk Hotel Eindhoven-Best |
|
|
Levend groen en beleving
Hotel Eindhoven-Best opende in de zomer van 2023 haar deuren. In de lobby, liften en trappenhuizen van het hotel is het in de vroege ochtend een komen en gaan van zakelijke gasten, van wie de meesten op weg zijn naar een van de vele vergaderzalen. 'Dat past ook bij deze locatie, met Brainport Eindhoven en Eindhoven Airport om de hoek,' verklaart de gastheer. 'Maar of het nu om zakelijke of particuliere gasten gaat, wij willen dat iedereen zich hier welkom en gewaardeerd voelt. Iedere gast is speciaal en hopelijk wordt dat ook als zodanig ervaren. Levend groen speelt een cruciale rol in de beleving die wij onze klanten willen meegeven, zowel binnen als buiten.'
Een toevallige kennismaking
Wanneer de meetings en presentaties gestart zijn en de rust in het restaurant is weergekeerd, blikken we onder het genot van een kop vers gezette koffie terug op de relatie tussen Van der Valk en Huverba. Die is nog maar zes jaar jong en kwam min of meer toevallig tot stand.
| Ook op een vochtige herfstdag biedt het restaurant een fraai, kleurrijk uitzicht |
|
|
'Ja, ik reed een keer door Rivierenland en kwam langs Opheusden, waar veel boomkwekerijen zijn,' steekt Bolwerk van wal. 'Voor de aankleding van onze buitenruimten zijn altijd veel bomen en planten nodig, dus ik keek met belangstelling rond. Bij Huverba ben ik gestopt en naar binnen gestapt. Ik wist dat het een grote kwekerij was met een goede reputatie, maar dat was dan ook alles. Wij werken meestal lange tijd samen met vaste inkooprelaties. Prijs is vanzelfsprekend een selectiecriterium, maar niet het voornaamste. Belangrijk is vooral dat de leverancier consistente kwaliteit levert, zijn afspraken nakomt en nazorg biedt, én een stap extra kan zetten wanneer dat nodig is. Met andere woorden: een leverancier moet ons kunnen ontzorgen.'
Eerste opdracht
Het kennismakingsgesprek en de daaropvolgende rondleiding langs diverse percelen resulteerden enkele maanden later in een offerte-aanvraag. 'Onze offerte werd helaas afgewezen en we begrepen niet goed waarom,' memoreert operationeel directeur Gijsbert Arends van Huverba.
|
'De interesse van mijnheer Van der Valk was gewekt'
| |
|
'Toen we enkele weken later opnieuw contact hadden, vertelde Edgar dat het niet aan de prijs had gelegen, maar dat er van hogerhand besloten was om de opdracht aan de preferred supplier te gunnen. Gelukkig vertelde hij ook dat we de interesse van "mijnheer Van der Valk" wel degelijk hadden gewekt. En dat de heer Van der Valk veel van bomen hield en graag eens een kijkje wilde nemen op ons bedrijf.'
| Top floor, top view |
|
|
Tijdens dat tweede bezoek was het ijs snel gebroken. Bolwerk: 'Ik weet nauwelijks iets van bomen, maar Gijsbert en mijnheer Van der Valk praatten honderd uit over soorten, cultivars, boomverzorging en klimaatbestendigheid. Leuk om te horen, maar mijn aandeel in het gesprek was gering. Ik kreeg het gevoel dat Huverba heel snel een vaste leverancier zou kunnen worden.' Dat voorgevoel klopte. De eerste opdracht betrof het leveren van een aantal specialties voor hotel Apeldoorn aan de A50, waarmee het bedrijf uit Opheusden indruk had gemaakt bij de hoogste beslisser. Hiertoe behoorden onder andere hoogstam-fruitbomen voor de bongerd, moeraseiken voor het dakterras en ratelpopulieren voor het open grasland.
Flink aan de bak
In de jaren die volgden (2019-2022), mocht Huverba flink aan de bak voor nieuwbouw- en renovatieprojecten in Assen, Deventer, Hengelo, Middelburg, Schiedam en Spier-Dwingelo. Bij deze groenprojecten zijn naast Valk Exclusief altijd meerdere partijen betrokken, zoals de landschapsarchitect (meestal Hollandschap/Pieter van Loon), de grondwerker (Grisnich GWW), de leverancier van het groen (Huverba) en de tuinmannen van de hotels. Voor specialistisch werk, zoals daktuinen, wordt soms een beroep gedaan op hoveniers die daar ervaring mee hebben.
| Robuuste moeraseiken bij de entree van het terrein zorgen voor een goede 'eerste groene indruk'. Dat zal nog meer het geval zijn wanneer ze in de zomer weer volop in blad staan |
|
|
Samenwerken met partners
'De onderlinge samenwerking vergt tijd en zorg, want voor een mooi eindresultaat - ook op langere termijn - moet er veel worden afgestemd,' merkt Arends op. 'Het architectenbureau is verantwoordelijk voor het basisconcept en de uitwerking van het tuinontwerp. Daarin worden de verschillende soorten bomen en planten beschreven die wij moeten leveren, gespecificeerd naar aantallen, maatvoering en eventuele bijzonderheden. Zodra het bestek bij ons binnenkomt, inventariseren wij of we de producten op het juiste moment kunnen leveren en wat ze kosten. Vaak is onze voorraad toereikend, maar voor sommige specialties en kleinere plantmaten kunnen we terugvallen op bevriende relaties.'
|
'Prachtige bomen, maar werkelijk nergens te krijgen'
| |
|
Het komt weleens voor dat in een bestek bomen of planten zijn opgenomen die niet of nauwelijks zijn te vinden, of die onvoldoende bestand zijn tegen het drogere, warmere zomerklimaat waarmee we steeds vaker te maken hebben. In dat geval stelt Huverba een of enkele alternatieven voor aan de opdrachtgever en architect. Dat was ook het geval bij het groenbestek voor Van der Valk Hotel Eindhoven-Best. Arends: 'Bij de entree van het terrein waren groot formaat zilverlinden gepland. Prachtige bomen, maar werkelijk nergens te krijgen. Ook niet in omringende landen. Wij hebben toen voorgesteld om deze te vervangen door moeraseiken en dat voorstel is in dank aangenomen.' 'Het is een geweldige entree geworden,' bevestigt Bolwerk. 'Wij vinden het belangrijk om op enkele cruciale plaatsen wat forsere bomen te plaatsen, waarmee je direct een goede indruk maakt. De entree tot ons terrein is bij uitstek zo'n plaats. Het zou een gemiste kans zijn om daar spillen te plaatsen die nog jaren nodig hebben om uit te groeien tot volwaardige bomen. Die spillen hebben we ook hoor, maar dan op minder prominente plaatsen.'
Goede klik
Op de vraag hoe hij de samenwerking met de kwekerij uit Opheusden tot nu toe ervaart, zegt de projectmanager nieuwbouw: 'Huverba heeft zich bewezen als een kundige en betrouwbare leverancier. Gijsbert en zijn collega's kunnen zich goed in onze wensen verplaatsen en hebben daar ook consequent naar gehandeld. Je kunt aan alles merken dat het wederzijds klikt. Dan stellen wij ons graag op als een betrouwbare en loyale klant.'
| Bas de Rooij en Gijsbert Arends maken nog even een rondje over het terrein, waar de aanplant inmiddels goed is aangeslagen |
|
|
'Heel fijn om te horen, want dat sluit helemaal aan op onze eigen bedrijfscultuur,' reageert Arends. 'Het vertrouwen is eerder dit jaar nog bevestigd met opdrachten voor groenrenovatie bij de hotels in Dordrecht en Middelburg. De eerste leveringen daarvoor staan in december op de agenda. We houden de mouwen dus opgestroopt. Hier in Best komen we volgend jaar zeker terug om nazorg te leveren. Tijdens de eerste paar jaar na het planten vallen er altijd wat bomen en planten uit die niet goed zijn aangeslagen of te veel hebben geleden onder verdroging of wateroverlast. Dat is niet te voorkomen, maar we zorgen dan uiteraard wel voor vervanging.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|
| |
Sima 2024
|
zondag 24 november 2024 t/m woensdag 27 november 2024 |
|
|
|
|
|
|
|