Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoofdredactioneel: Droom en daad

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 22 december 2023
84 sec


Tussen droom en daad ligt vaak een lange weg. Nederland koestert de droom van een versnelling van stedelijke vergroening. Tegelijkertijd moeten we keer op keer constateren dat zelfs in Nederland dromen niet eindeloos kunnen worden omgezet in daden. Naast de droom van groene steden en dorpen koesteren we nog een aantal andere grote ambities, waarvan we hopen dat ze in de toekomst geen illusie zullen blijken te zijn.


Wat bijvoorbeeld te denken van onze ambitie om jaarlijks 100.000 huizen te bouwen of het beleid om in de komende periode 80.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen? Ook de wens om de kwaliteit van ons oppervlakte- en grondwater te verbeteren, en de ambitie om versneld over te stappen naar hernieuwbare vormen van energie. Voeg daarbij de noodzaak om onze landbouw te verduurzamen en de emissie van broeikasgassen terug te dringen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Systeemfalen klinkt als een onschuldig woord, maar dat is het natuurlijk allerminst. Feitelijk concludeert dit overheidsorgaan dat we wel willen naar niet kunnen

Al die ambities op zichzelf zijn al enorm. Wanneer ze worden opgeteld, vormen ze een berg die de Mount Everest doet verbleken. Veel van deze ambities zullen in de praktijk ook niet noodzakelijk elkaar versterken en kunnen zelfs elkaar mogelijk tegenwerken. Het is dan ook niet verrassend dat de Raad voor de Leefomgeving in een recente rapportage concludeert dat er sprake is van systeemfalen. Hoewel "systeemfalen" klinkt als een onschuldige term, is het dat natuurlijk allerminst. Feitelijk stelt dit overheidsorgaan vast dat we wel willen, maar niet kunnen.

Naast die droom voor groene steden en dorpen hebben we nog een aantal andere ambities waarvan we hopen dat die in de toekomst geen bedrog gaan worden

Deze analyse heeft uiteraard ook betrekking op de groene sector en de dagelijkse praktijk van de lezers van dit vakblad. Dit komt mede doordat de Raad voor de Leefomgeving concludeert dat het samenspel tussen overheid, markt en samenleving niet adequaat lijkt te functioneren om effectieve oplossingen voor de complexe vraagstukken in beweging te zetten. De raad stelt vast dat niemand in staat lijkt te zijn om deze zaken alleen op te lossen. Markt, overheid en burger hebben elkaar nodig om resultaten te boeken. In de dagelijkse praktijk zijn deze drie belanghebbenden echter juist verder van elkaar verwijderd geraakt. Burgers ervaren steeds vaker dat ze niet worden gehoord door de overheid, politici zijn terughoudend uit angst voor fouten en ambtenaren verschuilen zich achter een steeds complexer wordend woud van regels en voorschriften, waardoor praktische oplossingen steeds verder worden uitgesteld.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER