Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ambachtsezoom - Toekomstbestendigheid heeft een onopvallend gezicht

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, dinsdag 2 april 2024
76 sec


Langs de snelweg, net ten zuiden van Rotterdam, ligt het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Het terrein is nog in ontwikkeling en oogt ruimtelijk en groen.


De bebouwing is modern en strak. Op het eerste gezicht is het net als elk ander nieuw ontwikkeld bedrijventerrein; de visie, ambitie en kwalitatieve uitwerking van het circulaire concept zijn in al hun kracht niet altijd zichtbaar, maar integraal verweven en tijdloos verpakt.

Onder visie van Stedenbouwkundige Judit Gaasbeek Jansen, (OD205) is de aanleg van het park inmiddels in volle gang en is bijna de helft van alle kavels bebouwd. De ontwerpvisie van de buitenruimte moet, net als ieder bouwplan binnen dit project, een bijdrage leveren aan de acht doelen die de gemeente heeft gesteld in de thema's: water, lucht, bodem, energie, groen, mens, materiaal en winst.

De bedrijven die zich hier vestigen hebben vanzelfsprekend duurzaamheid hoog in het vaandel. Nul op de meter en circulair materiaalgebruik zijn gemeengoed. Uitgangspunten voor het terrein zijn o.a. zoveel mogelijk groene (dak)oppervlakken, zo min mogelijk verharding, lokale materialen met een lange levensduur (C2C of gerecycled) en een diverse, inheemse beplanting.

Het halfronde bedrijventerrein is omringd door waterlopen die fungeren als wadi's; natuurlijke buffers in droge en natte periodes. Bio-diverse groenstroken zijn royaal verspreid over het terrein, door het aanleggen van wandelroutes en een Beleefplein worden gebruikers gestimuleerd vooral naar buiten te gaan en te bewegen.

In samenwerking met Streetlife is voor het Beleefplein een bank ontworpen met een basis van circulair beton en een zitting, samengesteld uit resthout van de productie van het Streetlife straatmeubilair. Langs de paden staan diverse banken met gerecycled hout (oude meerpalen) van Streetlife. Deze bijzonder robuuste banken hebben een industriële en doorleefde uitstraling en passen met hun rustieke beeld in de natuurlijke visie van het park. Overige inrichtingselementen, die door Streetlife op maat zijn geleverd, zijn bijvoorbeeld de entreezuilen en bewegwijzering in Corten staal met uitwisselbare en herbruikbare naambordjes.

Om de duurzaamheid en leefbaarheid te borgen worden door de gemeente om de vijf jaar metingen gedaan op het terrein, bijvoorbeeld op het gebied van luchtkwaliteit. Inmiddels is gebleken dat, door de diverse natuurinclusieve ingrepen, de biodiversiteit van het bedrijventerrein al hoger is dan toen het nog een polder was.


Indiener

Streetlife
Aimée Kan (manager Marketing & Communicatie)Gita van Veen (Architect Advisor NL)

Maatwerk informatiezuil
Rough & Ready Odds & Ends Curved Top Seats
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER