Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Heijmans zet ai-meetstation in voor hardere biodiversiteitsdata

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, woensdag 3 april 2024
84 sec


Bouwbedrijf Heijmans is gestart met het gebruik van slimme meetstations om de biodiversiteit op de plekken waar ze bouwen beter te kunnen bekijken. Deze meetstations, genaamd BioBuddy, zijn gemaakt in samenwerking met Faunabit. Dit jaar zullen verschillende versies van deze meetstations op vijf verschillende plekken worden neergezet.

Rechts de BioBuddy. Foto: Heijmans
Rechts de BioBuddy. Foto: Heijmans

Een van deze stations staat nu al bij het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen. Maar later dit jaar komen er meer bij woningbouw- en wegenbouwprojecten. De BioBuddy kan zelfstandig metingen doen en stuurt deze gegevens door naar een centrale computer. Daar worden ze verder bekeken en uiteindelijk gepresenteerd.

Samenwerking met Faunabit

Vincent Nederpel, een expert op het gebied van planten en dieren bij Heijmans, legt uit: 'In de BioBuddy zitten allerlei sensoren die foto's en geluiden maken. Die worden vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie geanalyseerd. Zo kunnen we dieren en planten herkennen die we met het blote oog niet zouden zien.' Nederpel is een van de mensen die heeft geholpen bij het bedenken van de BioBuddy. Het eerste model van deze slimme meetstations is ontwikkeld door Heijmans in samenwerking met Faunabit.


'Zo kunnen we dieren en planten herkennen die we met het blote oog niet zouden zien'

Uitbreiding metingen lucht-, water- en bodem

Het verkennen en bijhouden van planten en dieren gebeurt al een tijdje bij Heijmans, maar tot nu toe gebeurde dit vooral met mensen die naar de natuur keken. Een woordvoerder van Heijmans legt uit: 'Als je ecologen van 9 tot 5 soorten laat tellen in een woonwijk, dan mis je de nachtdieren. Dit obstakel hebben we niet met de meetbox.' In de toekomst wil Heijmans dat de slimme meetstations ook metingen kunnen doen voor de kwaliteit van de lucht, het water en de bodem.


Harde data

Heijmans wil verder gaan dan de traditionele manieren van bouwen door ook informatie te verzamelen over duurzaamheid en deze te integreren met nieuwe technologieën. Door het gebruik van de BioBuddy kan Heijmans aan bewoners, overheidsinstanties en andere betrokkenen aantonen dat ze in harmonie met de natuur werken. Je ziet aan de hand van harde data wat er leeft in een wijk en hoeveel verschillende planten en dieren er zijn. Jan-Willem Burgmans, die bij Heijmans verantwoordelijk is voor het programma over biodiversiteit, zegt dat dit een logische stap is na eerdere projecten waarbij ze biodiversiteit langs snelwegen en in nieuwe wijken hebben gemeten, samen met partners zoals Naturalis.


Een voorbeeldrapportage van de Biobuddy. Beeld: Heijmans
Door het gebruik van de BioBuddy kan Heijmans aan bewoners, overheidsinstanties en andere betrokkenen aantonen dat ze in harmonie met de natuur werken

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Jubileum 20 jaar Ufkes Greentec: open dagen in Drachten
vrijdag 4 april 2025
t/m zaterdag 5 april 2025
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER