Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groeiend initiatief TruStone legt duurzame lat hoger

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 8 april 2024
77 sec


Over het Initiatief TruStone

Het Initiatief TruStone is een convenant voor de natuursteensector en loopt van eind 2019 tot eind 2024. Het convenant brengt Nederlandse en Vlaamse bedrijven, zoals Michel Oprey & Beisterveld, ROTS maatwerk, Stone Base, Van den Ban, brancheverenigingen, Nederlandse en Vlaamse overheden, vakbonden en ngo's samen met als doel het bevorderen van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) in de natuursteensector.


Natuurstenen trap als symbool voor almaar hogere lat
Natuurstenen trap als symbool voor almaar hogere lat

Bijna 60 procent van de bedrijven die deelnemen aan Initiatief TruStone, het Nederlands/Vlaamse IMVO-convenant voor de natuursteensector, lijkt op schema te liggen om de afspraken van het convenant volledig na te komen. Het blijft echter een uitdaging voor bedrijven om risico's in de keten op te sporen en aan te pakken. Toch laten sommige bedrijven zien dat het mogelijk is om impact te hebben. De partijen die betrokken zijn bij het convenant blijven de aanpak ondersteunen en bekijken hoe het convenant na 2024 kan worden voortgezet.

Uit het jaarrapport 2022-2023 blijkt dat importerende bedrijven 96 procent van de fabrieken en 82 procent van de steengroeves in kaart hebben gebracht. Het bereiken van het einddoel van 100 procent lijkt haalbaar, wat van essentieel belang is voor het aanpakken van risico's bij de winning en verwerking van natuursteen. Tegen het einde van het verslagjaar (30 september 2023) groeide het aantal deelnemende bedrijven tot 44, het aantal aanbestedende diensten naar 52.

Steeds gedetailleerder

De eisen voor natuursteenbedrijven worden strenger naarmate ze langer deelnemen aan het convenant. Bedrijven moeten op steeds gedetailleerder niveau stappen zetten om mensenrechten en arbeidsrechten te waarborgen. Hoewel dit uitdagend is, slagen veel bedrijven er toch in aan de eisen te voldoen dankzij nauwe samenwerking tussen bedrijven, vakbonden, maatschappelijke organisaties en overheden.


Vooruitgang geboekt

Het afgelopen jaar werd de dialoog tussen zandsteenleveranciers in Rajasthan (India), ngo Arisa, Indiase ngo's en TruStone-bedrijven voortgezet. Veiligheid, gezondheid en beloning stonden centraal. Ook boekte de samenwerking tussen TruStone-bedrijven, vakbond FNV, internationale vakbond BWI en granietleveranciers in Tamil Nadu (India) vooruitgang dankzij trainingen. Doel is om de sociale dialoog tussen management en werknemers te bevorderen. Verder startte een nieuwe dialoog over zwart granietproductie in Zimbabwe, met trainingen voor deelnemende bedrijven. Bedrijven die importeren uit China kregen ook training en coaching.


De eerste termijn van het Initiatief TruStone eindigt op 1 oktober dit jaar, daarna wordt gekeken naar de voortzetting ervan

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER