Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Makeover Mertersempark Breda dankzij burgerinitiatief

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, woensdag 8 mei 2024
142 sec


Het Mertersempark in Breda was dringend aan een opknapbeurt toe. De bewoners rondom het park hadden zich verenigd en zijn hierover in gesprek gegaan met de gemeente.

De plukroute
De plukroute

In het kader van burgerparticipatie heeft gemeente Breda voor een andere route dan gebruikelijk gekozen. De gemeente heeft de bewoners de ruimte geboden om met een landschapsontwerper een passend voorstel te maken voor de herinrichting van het park. Daarbij zijn kaders meegegeven waarbinnen zowel de planvorming, het ontwerp als de realisatie moesten plaatsvinden. Het door de gemeente geïnitieerde pilotproject vraagt om de samenvoeging van een aantal disciplines die er gezamenlijk voor zorgen dat de kaders bewaakt en geborgd blijven. Om die reden is voor dit pilotproject een bouwteam geformeerd waarin gemeente Breda, MINT Stadontwerp en Dolmans Landscaping ontwerpers en adviseurs samen werken aan de transformatie van het park. Uiteraard in nauwe samenwerking met de bewoners en gebruikers van het park.

Bouwteamsamenwerking

Het bouwteam is op bijzondere wijze tot stand gekomen. Vanuit het gevoel van urgentie van de bewoners is de communicatie gezocht met de gemeente, waarna deze het licht op groen heeft gezet om in nauwe samenwerking de herinrichting van het park ter hand te nemen. Het succes van het team ligt in het vertrouwen in elkaar. Zowel Mint Stadsontwerp als Dolmans Landscaping waren voor de gemeente Breda vertrouwde partners met wie de gemeente deze pilot aandurfde. Door de opgave met de projectpartners integraal te beschouwen is het team in staat geweest om een heringericht park op te leveren dat aan de gestelde eisen en wensen voldoet. Een prachtig park waaraan de buurt veel plezier beleefd.


Bovenaanzicht Mertersempark Breda

'Rekenen en tekenen'

Na toetsing door de gemeente is het budget vastgesteld en opgenomen in de bouwteamovereenkomst. In de beheersing van het budget is ‘grip’ houden essentieel. Dat werd gedaan in dit project door ‘rekenen en tekenen’ gelijk op te laten lopen met ontwerpoplossingen en keuzes die we binnen het bouwteam maken. Daarbij stonden praktisch toepasbare, technische en financieel haalbare oplossingen, passend binnen de kaders centraal. Als bij toetsing bleek dat het budget negatief afweek, werden alternatieven/varianten voorgesteld, de effecten hiervan in beeld gebracht, en werden deze afgestemd met het projectteam en werd geadviseerd over mogelijke aanpassingen op het ontwerp. De genomen besluiten zijn transparant en onderbouwd en daarmee uitlegbaar naar alle betrokken partijen, wat belangrijk is met een burgerinitiatief. Parallel aan ‘rekenen en tekenen’ liep het proces van risicobeheersing. Binnen het bouwteam werd gewerkt met een gezamenlijk risicodossier inclusief beheersmaatregelen en de toedeling van risico’s aan ‘eigenaren’. De kwantificering van risico’s in de euro’s bepaalde de prioriteiten in het wegnemen van onzekerheden.


Speelvoorzieningen voor de jeugd

Natuurlijk en met toestellen spelen

In dit project is er een combinatie ingezet van speeltoestellen én natuurlijk spelen. Het type en de grootte van de speelvoorzieningen zijn afgestemd op het gemeentelijk beleidsplan. In samenwerking met de bewoners zijn duidelijke keuzes gemaakt:

Als eerste een trapveldje voor de jeugd, voorzien van twee goals (herplaatsing van de bestaande goals). Dit trapveldje kan tevens als ligweide gebruikt worden, met name door de toevoeging van lichtglooiende heuvels aan de randen die het luieren op het gras liggend in de zon extra aangenaam maken;

Daarnaast is er een natuurlijke speelplek direct aan het plein waar ouders kunnen zitten en zicht hebben op hun spelende kinderen. De speelplek wordt door twee heuveltjes van 1.5 m hoog afgeschermd van de straat. Dezelfde heuveltjes zijn ook onderdeel van het natuurlijk spelen zelf. Op de ene heuvel komt een taludglijbaan te liggen en trappen van boomstamschijven. Op het andere heuveltje een huppel / spring boomstamroute. De bestaande klimspin, wip en schommel krijgen een nieuwe plek op de natuurlijke speelplek. Van de verschillende bomen die verwijderd worden kunnen tal van verschillende nieuwe andere speeltoestellen gemaakt worden. De diversiteit aan spelaanleidingen, natuurlijk spelen en toestellen zorgt voor een uitdagende mix voor de kinderen.


Realisatie

De herinrichting is door Dolmans uitgevoerd. Binnen het park is een plukroute gerealiseerd die door de bewoners zelf wordt onderhouden. Daarbij geeft Dolmans ondersteuning middels instructies voor het onderhoud en het beschikbaar stellen van materiaal en gereedschappen. In het eerste jaar van het onderhoud wordt dit maandelijks gedaan. Het is gezellig, zorgt voor sociale cohesie en voor draagvlak bij de bewoners om ‘hun plukroute’ netjes en met plezier te onderhouden.


Projectenparade

Dit project is voorgedragen in de projectenparade. Een project voordragen? Dat kan hier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER