Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Powerswapsysteem: lege accu binnen minuut vervangen

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 6 juni 2024
197 sec


Nieuwe importeur Raymo Torpedo

De extreem lage Raymo Torpedo
De extreem lage Raymo Torpedo

In september 2023 verwierf Wim van Breda het agentschap van het Tsjechische merk Raymo. De vierwielaangedreven werktuigdrager van dit merk is met 51 cm extreem laag. Dat maakt hem ideaal om de begroeiing van zonneparken te onderhouden. De accu-aangedreven machine draait zijn wielen ook niet om voor het maaien van steile hellingen.

Het bekijken van de professionele Raymo Torpedo anno mei 2024 deed de redactie in Geldermalsen bij de nieuwe importeur. Al in 2020 meldden we in Stad+ Groen het bestaan van een nieuwe elektrische 4WD-werktuigdrager met radiografische besturing. Het Friese Vector Machines introduceerde dit merk toen namelijk en ontving daarvoor veel lof. De machine is sedertdien met veel handige snufjes doorontwikkeld.

'Je kunt pas echte stappen zetten als iets dergelijks goed werkt'

Thom van Valburg en Christo van Doorn zijn samen verantwoordelijk voor de afdeling Tuin en Park bij Wim van Breda. Verkoopadviseur Van Valburg kreeg daar in september 2023 een extra taak bij: het behartigen van de belangen van Raymo. 'Dat wij het importeurschap van dit merk verwierven, hebben we mede te danken aan het feit dat Wim van Breda generiek een uitgebreid dealernetwerk heeft. Momenteel rijden er circa 30 Raymo's in ons land. Ik werk nu twee jaar bij Wim van Breda; na een inwerkperiode ging ik daar in de tuin- en parksector aan de slag. Alles wat met elektrificeren en radiografische besturing te maken heeft, spreekt me aan. Dit biedt gebruikers namelijk arbotechnische voordelen, en qua duurzaamheid kun je er flinke stappen voorwaarts mee zetten. Overigens kun je pas echte stappen zetten als iets dergelijks goed werkt. En met de Raymo Torpedo, zoals hij er nu staat, is dat het geval. De bijdrage van Vector Machines mag de sector niet uitvlakken.'

Thom van Valburg demonstreert de werking van het Powerswab-systeem.

Cartridges

De enthousiaste Van Valburg dirigeert me vanaf zijn werkplek al snel naar een Raymo Torpedo in de nieuwe showroom van Wim van Breda. Hij heeft al een bestemming voor de machine. Voordat de salesmanager de afstandsbediening omgespt, vertelt hij: 'Raymo heeft deze stap naar elektrificeren op voortreffelijke wijze gerealiseerd. Je kunt er een volle dag mee werken. Afhankelijk van het maaidek houdt één accuset het drie tot zes uur vol. Daarna kun je gemakkelijk een andere opgeladen accucartridge in de machine schuiven. Of beter gezegd: rijden, want de cartridge weeg 55 kilo en staat op kleine wielen. Raymo noemt dit het Powerswab-systeem. De 50,4V, 150Ah-Li-ionaccu's houden het minimaal 1.000 volledige opladingen vol voordat de capaciteit tot 80 procent gedaald is. Daar kun je dus zorgeloos minimaal vijf jaar mee maaien en opladen.'


De accucartridge staat op wielen!
Feitelijk wordt deze miniwerktuigdrager gedragen door de grote wielen vóór, terwijl de aangedreven, maar niet-bestuurbare achterwielen met ingebouwde koolborstelloze elektromotoren hulpwielen lijken. Maar schijn bedriegt. De voorste en achterste wielen draaien namelijk vernuftig aan beide zijden altijd even snel. Je kunt dus bijvoorbeeld de twee linkerwielen vooruit en de twee rechterwielen achteruit laten draaien. Hierdoor kun je op dezelfde plaats 360˚ draaien. Dit maakt deze werktuigdrager uitstekend manoeuvreerbaar. Als zich elektronische problemen voordoen of de accu bijna leeg is, stopt de machine met maaien. Er is dan nog voldoende energie om terug te rijden naar de volgende accu. De parkeerrem treedt in werking zodra de machine niet meer voorwaarts rijdt. Van Valburg laat zien hoe je dan met een sleutel maat 13 twee pallen naar elkaar toe beweegt om de elektromotoren te ontkoppelen. Pas dan kun je de machine - voorzichtig - richting werkplaats afvoeren.

Mogelijkheden

Van Valburg laat zien hoe gemakkelijk het 130 cm brede en gelaste mulchmaaidek van de getoonde machine zich verticaal laat zetten voor inspectie of onderhoud. Voor het afnemen van het maaidek hoef je slechts twee geborgde pennen uit de twee kleine hefarmen te trekken. De Raymo Torpedo kan namelijk worden uitgerust met maaidekken voor diverse toepassingen, zoals grasmaaien, vegetatiebeheer in ruige gebieden, ecologisch cirkelmaaien, achteruitworp of mulchen. Ook de aanbouw van een 117 cm brede messenbalk met enkelvoudige of met dubbelwerkende messen is mogelijk. Daarmee spaar je insecten en kleine zoogdieren in een ecologische vegetatie. Met deze en andere aanbouwmogelijkheden laat de Raymo zich als werktuigdrager zeer breed inzetten.


De messenbalk op de Raymo spaart insecten en kleine zoogdieren

De Raymo-werktuigdrager is slechts 51 cm hoog. Mede vanwege het zeer lage zwaartepunt is het risico op kantelen tijdens maaien op hellingen minimaal. Dankzij de hoogte kun je er gemakkelijk mee onder zonnepanelen, bankjes en andere obstakels maaien. Vanwege deze combinatie is de machine geschikt voor landschapsonderhoud en vegetatiebeheer in verschillende energieparken, vooral onder zonnepanelen. Voor het elektrisch maaien heeft de zelfrijder twee cartridges met een capaciteit van 120 Ah of 150 Ah. Met die 150Ah-versie kun je, afhankelijk van het maaidek, acht uur werken. Qua bandenprofiel zijn de mogelijkheden: een grasprofiel, een noppenprofiel voor vlakke stevige bodems en een stekelwalsprofiel met flexibele, staalversterkte spikes voor zeer drassige bodems.

Het 130 cm brede en gelaste mulchmaaidek laat zich gemakkelijk afkoppelen.
Het 130 cm brede en gelaste mulchmaaidek laat zich gemakkelijk afkoppelen.

Obstakelmaaier

Er is enige tijd gewerkt aan een obstakelmaaier, een onmisbaar attribuut bij maaiactiviteiten onder zonnepanelen. Uiteindelijk leidde dit tot de R14SFINX. Dit is een maaiarm met disc, die met stevig maaidraad werkt en aan de rechterachterzijde van de werktuigdrager gemonteerd wordt. De maaidisc met eigen aandrijving is bodemvolgend en trekt zich al maaiend terug zodra de beschermende maaidisc bijvoorbeeld een paal of boom raakt. De paal of boom blijft onaangeroerd, terwijl de begroeiing rondom verwijderd wordt. Dit sluit netjes aan op het maaibeeld van de frontmaaier. Dit opklapbare aanbouwwerktuig is volgens Van Valburg zeer geschikt voor gebruik in boomgaarden, in boomkwekerijen, langs grafzerken en langs wegen en snelwegen.


De R14SFINX is een aangebouwde en opklapbare obstakelmaaier

Dataverkeer

Tot slot attendeert Van Valburg op het kastje dat het denkvermogen van de machine herbergt. Dit zorgt voor de softwarematige aansturing van de complete machine. De werktuigdrager herkent bijvoorbeeld welk werktuig aangebouwd is. Het kastje huisvest bovendien het Raylink-voertuigvolgsysteem, dat via de cloud zorgt voor dataverkeer rond telemetrie en de systeemstatus. Hierbij moeten we denken aan een wagenparkbeheersysteem, gedetailleerde werklogboeken en systeemstatusgegevens, zoals de live-GNSS-positie, logboeken van eerdere bewerkingen en de huidige machineconfiguratie. En uiteraard kun je deze gegevens omzetten in functierapporten.


Het onboard-kastje voor softwarematige aansturing en cloud-contacten
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER