Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen is goed voor u

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 3 juni 2024
87 sec


Het blijft een complex probleem: bewijzen dat groen goed voor u is. Als u deze column leest, bent u waarschijnlijk professioneel werkzaam in de groene sector en zult u er geen moment aan twijfelen dat dit inderdaad het geval is. Puur wetenschappelijk gezien lijkt dat volgens een interessant artikel in NRC van 19 mei wat minder voor de hand liggen. Niet dat hier getwijfeld wordt aan de positieve effecten van groen, maar het is lastig om deze keihard te bewijzen. Je kunt je afvragen waarom het zo interessant is om hier een artikel over te schrijven en op het eerste gezicht is dat helemaal niet het geval. Maar schijn bedriegt ook hier. Want welke soort groen moeten we aanleggen en op welke plaats? En hoe gaan we om met de vraag naar meer biodiversiteit?


Op groene speelplekken zien onderzoekers veelzijdiger speelgedrag en de meisjes bewegen er meer

Groene speelplekken zijn volgens het artikel beyond doubt. Op groene speelplekken zien onderzoekers veelzijdiger speelgedrag en de meisjes bewegen er meer. Wat betreft de relatie tussen gezondheid en groen, geeft de auteur aan dat de gezondheidswinst voornamelijk via de mentale weg gaat. Dat wil zeggen dat als mensen zich prettiger voelen, ook hun lichamelijke conditie verbetert. Mensen ervaren dan minder stress, wat onder andere zorgt voor minder hart- en vaatziektes. Interessant vond ik een onderzoek naar de relatie tussen het microbioom (de verzameling van alle micro-organismen die het menselijk lichaam en specifiek de darmen bevolken) en een groene omgeving. Een Fins onderzoek zou hebben aangetoond dat het binnenkrijgen van bodemmicro-organismen gunstig is voor het menselijk afweersysteem. Goed nieuws natuurlijk, want dat zou betekenen dat je dan minder snel ziektes oploopt.

Een Fins onderzoek zou hebben aangetoond dat het binnenkrijgen van bodemmicro-organismen gunstig is voor het menselijk afweersysteem

In het artikel wordt ook de beroemde 3-30-300-regel aangehaald. Daarover wordt gezegd dat dit eerder een vuistregel is dan harde wetenschap. Ook is deze vuistregel wel heel erg boomgericht, en groen is meer dan bomen alleen. Die discussie hoor je wel vaker. Persoonlijk denk ik dat het een beetje een onzindiscussie is. Natuurlijk is groen meer dan bomen alleen, maar bomen zijn nu eenmaal onbetwist de dragers en de kampioenen van de groene ruimte en er is niemand die de positieve effecten van bomen durft te ontkennen. In uitzonderingsgevallen zijn die er overigens wel. Bomen, maar ook grassen kunnen pollen afgeven en daarmee hooikoorts veroorzaken. Ook hiervoor geldt dat de mogelijke negatieve effecten vele malen geringer zijn dan de positieve. Bomen zijn effectieve kampioenen als het gaat om het verminderen van hitte-eilanden en zouden daardoor zorgen voor minder voortijdige sterfgevallen tijdens hittegolven.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER