Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe maak je duurzame keuzes op het gebied van verf?

INGEZONDEN MEDEDELING
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, vrijdag 22 maart 2024
85 sec


Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema in de bouw- en schilderindustrie. Door bewust te kiezen voor duurzame verfopties, kun je niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook zorgen voor een gezonde leefomgeving en een langdurig mooi resultaat. Hieronder staan enkele tips op een rij om duurzame keuzes te kunnen maken op het gebied van verf.


Kies verf met lage VOS-gehaltes
Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn schadelijke chemicaliën die vrijkomen bij het gebruik van veel traditionele verf. Deze stoffen kunnen bijdragen aan luchtvervuiling en mogelijk gezondheidsproblemen veroorzaken. Door te kiezen voor verf met lage VOS-gehaltes, beperk je deze schadelijke uitstoot. Kijk bijvoorbeeld naar acrylverf en een grondverf op waterbasis zoals de Sikkens Alpha Primer. Het is extra belangrijk bij binnengebruik, waarbij de luchtkwaliteit direct van invloed is op de gezondheid van de bewoners. Watergedragen verf is een milieuvriendelijkere keuze dan terpentineverf een heeft de bijkomende voordelen van minder geur en snellere droogtijd.

Gebruik biologische verf
Biologische verf (ook wel eco verf genoemd) is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, mineralen en water. Deze verven bevatten geen synthetische chemicaliën en VOS. Ze zijn net zo effectief als traditionele verfsoorten, maar hebben een lagere ecologische voetafdruk. Het gebruik van biologische verf draagt bij aan een duurzamer milieu en gezondere leefomgeving. Veel eco verven zijn gecertificeerd door milieukeurmerken, wat extra garantie biedt voor de milieuvriendelijkheid.

Ga voor een hoge kwaliteitsklasse
Het kiezen van verf van topkwaliteit is essentieel voor een duurzaam resultaat. Verf van hoge kwaliteit biedt niet alleen een betere dekking, maar blijft ook op de lange termijn erg mooi. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te schilderen, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijker is. Hoogwaardige verf is vaak beter bestand tegen slijtage en bijvoorbeeld weersinvloeden. Zowel professionals als doe-het-zelvers kunnen gebruik maken van verf met de hoogste kwaliteitsklasse.

Besteed aandacht aan materialen en afvalbeheer
Duurzaamheid gaat nog een stapje verder dan alleen de verf zelf. Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige kwasten en ander schildermateriaal draagt ook bij aan een beter resultaat. In plaats van goedkope kwasten en rollers die je na ieder gebruik weggooit, is het duurzamer om te investeren in materiaal dat lang meegaat. Daarnaast is het belangrijk om afval te beperken en overtollige verf op de juiste manier af te voeren. Gebruik verf tot de laatste druppel of breng restanten naar een milieustraat of inzamelpunt voor chemisch afval. Door bewust om te gaan met verfspullen en afvalbeheer, dragen groene vakmensen en particulieren bij aan een schoner milieu.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER