Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe handleiding vanuit kabinet moet gemeenten ondersteunen in vergroening

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 4 juni 2024
77 sec


'Groen in en om de Stad'

Ministers De Jonge van Binnenlandse Zaken en Van der Wal voor Natuur en Stikstof hebben een handleiding gepubliceerd om steden te helpen vergroenen: 'Groen in en om de stad' (GIOS). Deze gids is bedoeld voor provinciale en gemeentelijke ambtenaren en biedt praktische adviezen voor het integreren van groen in stedelijke plannen.

<geen titel>

De handleiding biedt richtlijnen voor het opnemen van groen in de planvorming van nieuwe woonwijken en stedelijke gebieden. Het document bevat stappenplannen en advies over het gebruik van de juiste vegetatie, en benadrukt de voordelen van groen voor de gemeenschap. Dit helpt ontwikkelaars en ontwerpers om groen effectief op te nemen in hun projecten, wat aansluit bij de wensen van Collectief Natuurinclusief.

Vooruitgang en belang integratie van groen in stedelijke planning

De handleiding werd gepresenteerd samen met een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer, waarin het belang van groen in stedelijke gebieden wordt benadrukt. Deze brief bevat ook de resultaten van onderzoeken naar de financiële en juridische aspecten van stedelijke vergroening, en benadrukt het belang van voldoende groen in nieuwe woonwijken.


De kosten van stedelijke vergroening wegen niet op tegen de maatschappelijke voordelen

Aanpak en toekomstige groei

Met de groeiende bevolking en de toename van woningbouw in Nederland, is het cruciaal om voldoende groen in steden te behouden en uit te breiden. Groen biedt ruimte voor recreatie, verkoeling, en draagt bij aan een prettige leefomgeving voor zowel mens als dier. Ministers werken aan een programmatische aanpak om deze vergroening te ondersteunen, wat toekomstige kabinetten zal helpen bij het bepalen van verdere stappen.


Met de groeiende bevolking en de toename van woningbouw in Nederland, is het cruciaal om voldoende groen in steden te behouden en uit te breiden, de nieuwe standaard helpt daarbij

Investeringen en juridische borging

Drie financiële scenario's zijn onderzocht, waarbij de kosten en opbrengsten van stedelijke vergroening werden geanalyseerd. De bevindingen tonen aan dat de maatschappelijke voordelen opwegen tegen de kosten. Het combineren van vergroening met andere projecten, zoals de energietransitie en rioleringsonderhoud, kan bovendien kosten besparen.
De juridische verkenning wijst op het belang van een duidelijke overheidsvisie, die deel moet uitmaken van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De groenopgave kan juridisch worden verankerd binnen het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Beslissingen hierover zijn echter aan het volgende kabinet.
Deze gezamenlijke aanpak en investering in groen zijn cruciaal voor een duurzame en gezonde stedelijke toekomst.


Nijmegen, Keizer Karelplein
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER