Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Overijssel krijgt miljoenensubsidie om invasieve waterplanten te bestrijden

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 7 juni 2024
61 sec


De natuurrijke gebieden De Wieden en Weerribben in Overijssel kampen met een groeiend probleem door de aanwezigheid van invasieve exotische waterplanten. Deze planten, waaronder het ongelijkbladig vederkruid uit de Verenigde Staten, bedreigen de lokale waterflora en daarmee de biodiversiteit. Om deze verstoring aan te pakken, heeft de Europese Unie een subsidie van 4,3 miljoen euro toegekend.

De Harkboot in actie
De Harkboot in actie

De subsidie maakt het mogelijk om op grotere schaal in te grijpen, waarbij zowel mechanische als handmatige methoden worden ingezet om de exotische planten te verwijderen. 'Deze ingrepen zijn noodzakelijk, ondanks dat ze ook inheemse planten kunnen treffen. Niets doen is echter geen optie', aldus Melvin de Jong, boswachter bij Natuurmonumenten tegen NOS.

De Wieden en Weerribben zijn beide aangemerkt als Natura 2000-gebieden, wat de urgentie van het behoud van deze ecosystemen onderstreept. Het vederkruid, vaak gebruikt als zuurstofplant in aquaria, vindt onbedoeld zijn weg naar de Nederlandse wateren, waarschijnlijk doordat aquariumbezitters hun bakken legen in nabijgelegen sloten.

Harkrondes

De aanpak omvat jaarlijks terugkerende 'harkrondes' met harkboten. Hierbij worden de planten uit het water gehaald, aangevuld met handmatige verwijdering. Deze rigoureuze maatregelen zijn essentieel om ruimte te maken voor inheemse soorten en de terugkeer van cruciale diersoorten, zoals de groene glazenmaker, een libelsoort die afhankelijk is van de inheemse plant krabbenscheer voor zijn voortplanting.


Peter van der Wal van Harkboot.nl tegen Stad+Groen: 'Mooi dat er op Europees niveau wordt gezien dat we hier in de pilotfase goede resulaten hebben behaald. Met de toekenning van deze subsidie kunnen ze structureel gaan bestrijden in het hele gebied.' Eerder interviewden wij Annemarie Garssen, beleidsadviseur 'natuur' van de provincie Overijssel. Zij benadrukt het belang van een effectieve aanpak: 'Door het harken wordt de exoot met wortel en al verwijderd, wat erg belangrijk is. Maaien heeft geen zin, want de plant groeit weer snel aan.'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER