Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De toekomst van Afvalbeheer: 6 Slimme stedelijke oplossingen

INGEZONDEN MEDEDELING
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 7 mei 2024
87 sec


Elk jaar weer produceert een gemiddelde Europese stad meer dan een half miljoen ton aan afval, een hoeveelheid die met eenvoud voldoende is om enkele voetbalstadions mee te vullen. Met deze groeiende afvalbergen wereldwijd staan stedelijke gebieden voor een serieuze uitdaging: hoe beheren we effectief ons afval zonder ons stadsmilieu verder te belasten? Een van de significante antwoorden ligt in slimme afvaloplossingen die de afvalverwerking gestaag aan het transformeren zijn én een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzamere stedelijke omgevingen. Dit is hoe:


1. Zelfpersende afvalbakken
De slimme afvalbak van Mr Fill gaat inmiddels de hele wereld over. Dit zijn innovatieve afvalbakken met een ingebouwde persmodule om de inhoud samen te drukken, met direct resultaat. De capaciteit van elke afvalbak neemt hierdoor significant toe, minimaal tot wel 5 keer. Zeer effectief in de strijd tegen zwerfafval, evenals in het verminderen van de frequentie van afvalophaling. Zo worden er lagere emissies van afvalwagens uitgestoten, en een schonere, minder afvalvolle stedelijke omgeving.

2. Afval-sorteertechnologie
Maar slimme afvalbakken zijn niet alleen gemaakt om zelfstandig te kunnen persen, het werkelijke ‘slimme’ eraan is dat met behulp van geavanceerde sorteersystemen en sensoren afval kan worden gescheiden op materiaaltype. Uitstekend voor hogere recyclingpercentages, en het zorgt voor een algehele meer gestroomlijnde afvalverwerking.

3. Digitale monitoringssystemen
Nóg beter is dat deze slimme sensoren in staat zijn om de vulniveaus van de afvalcontainers af te lezen in real-time, om vervolgens doorgestoord te worden naar de centrale afvalbeheersystemen. En op basis van deze data kan er een optimale planning van de ophaalroutes worden gemaakt, wat onnodige afvalophaaltrips aanzienlijk vermindert.

4. Energie-opwekking uit afval
Net zo noemenswaardig zijn de technologieën die afval weten om te zetten in bruikbare energie. Deze methoden kunnen onder meer variëren van het verbranden van afval voor warmte tot het gebruik van complete biogasinstallaties die organisch afval transformeren tot elektriciteit. Zo zal de stadsafvalstapel een stuk minder snel groeien.

5. Ondergrondse afvalsystemen
Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt kom je ze wel eens tegen of maak je er gebruik van: ondergrondse afvalmodules. Dit soort afvalsystemen worden ingezet om de visuele en geurhinder van afval tot een betrouwbaar minimum te brengen. Ook deze systemen kunnen volledig uitgerust worden met zelfpersende technologieën en direct worden verbonden met het centrale afvalverwerkingsteam.

6. Compostering van gemeenschapsafval
Meestal kunnen een hoop afvalproblemen worden opgelost bij de bron, in dit geval het composteren van lokale GFT-afval. Hiervoor kunnen gemeenschapsgerichte composteerprogramma’s worden georganiseerd die organisch afval veranderen in waardevolle compost, bijvoorbeeld om gebruikt te worden voor verrijking van de stedelijke groenruimtes!


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER