Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeenten verwezenlijken groenambities met NEN 2767

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 28 juni 2024
145 sec


De NEN 2767 is een breed omarmde norm binnen de vastgoed- en infrasector


Steeds meer gemeenten passen NEN 2767 toe voor het groenbeheer binnen hun organisatie. Wat zijn de voordelen hiervan? En wat heeft dit voor effect op het inzicht in de staat van het groen, eventuele risico's, inzicht in investeringen, planning en programmering?

NEN 2767 is een breed omarmde norm binnen de vastgoed- en infrasector. Het is een instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur. Sinds een paar jaar wordt deze norm ook toegepast voor het beheren van groen. De richtlijnen voor NEN 2767 Groen zijn ontwikkeld door de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlem, Pius Floris Boomverzorging, Alles over Groenbeheer, Rijksvastgoedbedrijf, Royal Haskoning DHV en Helix Academy samen met Groenkeur.

Erkende systematiek

Het grote voordeel van deze conditiemeting is dat NEN een erkende en onafhankelijke systematiek is. NEN geeft gewicht aan de conditiemeting in de ambtelijke organisatie en vormt daarmee een effectieve tool voor groenbeheerders om hun eigen programmering te maken. Doordat de kosten direct in beeld komen, kan er anders naar groen worden gekeken. Groen was voorheen altijd de sluitpost in de begroting. Er was nooit een apart NEN-inspectieprogramma voor, zoals dat wel bestond voor riolering en wegen. Nu groenbeheer met dezelfde NEN-inspectietool gaat werken als die voor riolering en wegen, kan groen ook eenvoudig mee worden gepland en geprogrammeerd.


Budgetten nemen toe

Er ontstaat een steeds grote behoefte om groen meetbaar te maken. Een gemeente als Amsterdam heeft inmiddels bijna de hele stad geïnventariseerd met NEN 2767 Groen. Een groot voordeel is dat de gebruikers van de norm allemaal dezelfde taal spreken, legt Dick Oosthoek van Groenkeur uit. Groenkeur organiseert de examens van de opleiding tot inspecteur van de groene buitenruimte volgens NEN 2767 Groen. 'De gemeentelijke taal is een andere dan die van groenbeheerders,' zegt hij. 'Als je dezelfde taal gaat spreken, begrijpen collega's zeer goed van elkaar waar ze mee bezig zijn en wordt groen ook meegenomen in alle onderhoudsplanningen en budgetten. Indien je weet hoeveel er geïnvesteerd moet worden om de conditie van het groen op peil te houden, zie je ook dat er steeds meer budget vrijkomt. Dat hoor ik ook terug van gemeenten die gebruikmaken van NEN 2767. Daarnaast merken we dat groen bij een infraproject direct wordt aangehaakt. Dat was voorheen niet vaak het geval. Gemeenten kunnen hun groenambities met NEN 2767 dus beter verwezenlijken.'


Dick Oosthoek: 'De gemeentelijke taal is een andere dan die van groenbeheerders'
Dick Oosthoek: 'De gemeentelijke taal is een andere dan die van groenbeheerders'

Technische kwaliteit

Dit wordt bevestigd door Henk Werner, medeoprichter van Pius Floris Boomverzorging Amsterdam: 'Het gaat bij de NEN 2767-conditiemeting meer om de technische kwaliteit dan om de veiligheid. Een paar voorbeelden: hoelang kan een boom nog op die plek blijven staan zonder gebreken, of hoe is de technische staat van dit groenvak? Aan de hand van een lijst van gebreken die is opgesteld, constateert de inspecteur die eventuele gebreken. Uit de conditiemeting rolt een score. Hiermee kun je als gemeentemedewerker, bijvoorbeeld als beheerder, plannen wat je als eerste zou moeten renoveren en wat dit gaat kosten.'


Opleiding weer van start

Met de bomen en struiken in blad start binnenkort de eerste opleiding van dit seizoen weer: de driedaagse opleiding tot inspecteur van de groene buitenruimte volgens NEN 2767-conditiemeting Groen. Deze opleiding kan alleen in het zomerseizoen gevolgd worden. Na de opleiding, die bestaat uit verschillende modules van theorie en praktijkinspecties, kunnen de deelnemers optioneel examen doen. Ze volgen dan een halve dag examentraining waarna ze in de middag het theorie- en praktijkexamen afleggen onder auspiciën van Groenkeur. Geslaagde kandidaten ontvangen een Groenkeur-certificaat, met een geldigheidsduur van vijf jaar. De kandidaat wordt na inschrijving bij Groenkeur opgenomen in het openbare register van Groenkeur.


De voordelen van groenbeheer volgens NEN 2767 op een rij

1. De inspecteur NEN 2767 Groen brengt de technische staat van onder meer bomen, heesters, bodembedekkers, grassen en waterplanten objectief in kaart.
2. Eventuele risico's staan helder in het vizier.
3. Groenbeheerders kunnen op basis van deze conditiemeting beslissingen nemen over het gewenste onderhoudsniveau, maar ook over de noodzakelijke investeringen.
4. Door de uniforme richtlijn ontstaat een gezamenlijke aanpak die alle opdrachtgevers kunnen inzetten.
5. NEN 2767 geeft gewicht aan de conditiemeting. Heel concreet: als een groenvak in een technisch slechte staat verkeert, volgt er geld om het op te knappen.
6. Nu groenbeheer met dezelfde NEN-inspectietool gaat werken als die voor riolering en wegen, kan voor groen ook eenvoudig worden gepland en geprogrammeerd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER