Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kroosbestrijding: puzzelen met lucht en water

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, maandag 15 juli 2024
129 sec


Eendenkroos is een erg eiwitrijk plantje en misschien wel de alternatieve voedselbron in de nabije toekomst. Maar, het verstoort ook de werking van de fonteinen én de waterkwaliteit lijdt eronder. Hoe los je dat op?

Kroos bij Gro-Up
Kroos bij Gro-Up

Voor velen is eendenkroost een bron van ergernis en het is erg problematisch voor het ecosysteem in openbare wateren. Daarom zocht Gro-Up een oplossing voor een hardnekkig terugkerend kroosprobleem in de vijverpartij voor de deur. Elk jaar weer wordt de waterpartij bij het hoofdkantoor totaal afgedekt met een dikke laag kroos. Dat ziet er niet alleen lelijk uit. De werking van de aanwezige fonteinen wordt ook verstoord én de waterkwaliteit lijdt eronder. Daar wilde Gro-Up verbetering in brengen. Aannemer A1 Group gebruikte daarvoor AUGA.

Kroos bij Gro-Up, geen fraai gezicht en dodelijk voor het ecosysteem

Hoe kom je van eendenkroos af?

Het woekerplantje voelt zich erg thuis in stilstaand water en vermeerdert zich razendsnel. De krooslaag drijft en hecht zich niet op de bodem vast. Om ervan af te komen is goede stroming in het water nodig, waarmee het kroosdek naar één richting wordt gestuwd en gemakkelijk te verwijderen en/of af te voeren is. Als er een verbinding met open water is, wordt kroos door de stroming naar open water gestuwd, dat werkt natuurlijk een stuk gemakkelijker.

Wat ook kan is kunstmatige stroming opwekken. Goede stroming kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met propellermixers. Water wordt daarmee over lange afstand in beweging gebracht om kroos mee te voeren. Bijkomend voordeel is dat ook de warme bovenlaag van het water vermengd wordt met de koudere onderlaag om aanwas van algen tegen te gaan.

Er ontstaan met stroming open plekken op het water en licht kan weer doordringen op plaatsen waar geen kroos meer drijft. Het waterleven kan zich weer ontwikkelen, het natuurlijk evenwicht komt in balans. Eendenkroos houdt van warmte en licht, het is dus zaak om stroming te realiseren voordat het groeiseizoen start vanaf april/mei tot september.


En na stroming?

Naast stroming is het ook belangrijk om de bodem aan te pakken.
Bodemslib is de ideale voedingsbodem voor eendenkroos en schadelijke gasontwikkeling. Bodemslib ontstaat uit vuilophopingen zoals bladeren, afgestorven vijverplanten, uitwerpselen van vissen en inwaaiend en aangevoerd vuil in het algemeen. In openbaar water is het bovendien mogelijk dat noodoverlopen van rioolsystemen geopend worden bij hevige stortbuien.


Schematische voorstelling project

De problemen bij Gro-Up aangepakt

Bij Gro-Up was er wel een verbinding met open water aanwezig, maar nauwelijks sprake van goede doorstroming. In de verschillende inhammen stond water stil en daar kon kroos zich dan ook snel uitbreiden. De aanwezige fonteinen (A t/m E in de illustratie) zijn waarschijnlijk ooit bedacht om beweging in de vijver te brengen, maar dat is met fonteinen nauwelijks mogelijk.

Auga koost daarom voor Gro-Up voor een combinatie van FLOW propellermixers voor de stroming en S-FLOW beluchters voor de beluchting van het water.


Water in beweging brengen
Om het dikke pak kroos bij Gro-Up over grotere afstand in beweging te krijgen, zijn 3 FLOW propellermixers ingezet. Twee normale, en een krachtiger exemplaar. Dat was genoeg om deze klus te klaren. Het schema toont de opstelling van de apparaten, waarmee het stilstaande water met kroos uit de inhammen in beweging gebracht wordt. Voor dit project zijn vast opgestelde mixers toegepast, omdat het water ondiep is.

Water beluchten en ontgassen
Om de vijver te ontgassen en te beluchten zijn twee drijvende volumebeluchters geplaatst. Met ene klein vermogen wordt toch veel water per uur (>190 m3) gepompt en belucht. De uitvoerder, A1 Group, heeft bovendien de aanwezige fonteinen en mixers gekoppeld aan een weerstation met windmeter. De aanwezige fonteinen schakelen bij te hoge windkracht uit, de mixers worden separaat uitgeschakeld als de windrichting de stroming van water belemmert. Immers, tegen sterke stroming in pompen kost meer energie en daar kun je op besparen, een praktische én doeltreffende oplossing die A1 Group toegepast heeft voor dit project.


De ringvijver bij het hoofdkantoor van Gro-Up ziet er weer representatief uit

Resultaat

Binnen 4 weken na plaatsing van de apparaten was resultaat al zichtbaar, enkele maanden later was deze ringvijver vrij van drijvend kroos en de waterkwaliteit sterk verbeterd.


De ringvijver bij het hoofdkantoor van Gro-Up ziet er weer representatief uit
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER