Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Natuurbescherming binnen de Omgevingswet' (NbO) is nieuwe naam AOC-certificaten Wet Natuurbescherming

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 25 juli 2024
73 sec


De certificaten van het AOC Keurmerk Wet Natuurbescherming krijgen een nieuwe naam. Door aanpassingen aan de Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 van kracht is, worden de opleidingen en examens van de Agrarische Opleidingscentra (AOC's) aangepast. Daarbij past ook een nieuwe naam en die wordt 'Natuurbescherming binnen de Omgevingswet' (NbO).

<geen titel>

De Omgevingswet vervangt sinds 1 januari 2024 maar liefst 26 oude wetten. Deze nieuwe wet is ontworpen om regels en procedures rond alles wat buiten gebeurt eenvoudiger en sneller te maken. Hierdoor is de Wet Natuurbescherming opgenomen in de Omgevingswet. Voor de natuurbeschermingsopleidingen verandert er niet veel, behalve dat de inhoud nu volgens de Omgevingswet is. Vanaf het cursusjaar 2024-2025 zal de naam van de opleiding wijzigen, maar de examens blijven gericht op beheer en onderhoud volgens de gedragscodes van gemeenten, waterschappen, bosbeheer en natuurbeheer. De nieuwe certificaten zullen de naam 'Natuurbescherming binnen de Omgevingswet' dragen, gevolgd door het behaalde niveau.

Nieuw niveau: Start

In 2023 is bovendien een nieuw niveau geïntroduceerd: Start. Dit niveau is bedoeld voor assistent-medewerkers en biedt hen de kans om een certificaat te behalen. Naast de bestaande niveaus 1, 2 en 3, biedt het Start-niveau een instapmogelijkheid voor beginners in de natuurbescherming.


Bestaande certificaten blijven geldig

Voor de 5.500 vakbekwaamheidshouders blijft de geldigheid van eerder behaalde certificaten onveranderd. Bij verlenging van de licentie wordt de naam automatisch aangepast naar de nieuwe benaming.


Werken in de natuur

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt op haar website meer informatie over werken in de natuur en de impact van de nieuwe wetgeving voor vakmensen die werken met beschermde dieren en planten. Meer hierover is te vinden op www.rvo.nl.


Over AOC Keurmerk en Stichting Groene Erkenningen

Stichting Groene Erkenningen beheert diverse examendocumenten en richtlijnen voor vakbekwaamheidsbewijzen en certificaten. AOC Keurmerk, onderdeel van de Stichting, beheert de licenties die nu onder de naam 'Natuurbescherming binnen de Omgevingswet' vallen. Momenteel zijn er ongeveer 5.500 geldige NbO-certificaten in omloop. Op de website van AOC Keurmerk worden alle vakmensen met één of meer vakbekwaamheidsbewijzen gepubliceerd.


Vanaf het cursusjaar 2024-2025 zal de naam van de opleiding wijzigen, maar de examens blijven gericht op beheer en onderhoud volgens de gedragscodes van gemeenten, waterschappen, bosbeheer en natuurbeheer

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER