Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Delftse digital twin UrbanAIR voorspelt menselijk gedrag bij hitte en wind

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 19 juli 2024
82 sec


Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelen een digital twin om klimaatbestendige stadsplanning te verbeteren. Deze nieuwe technologie combineert drie soorten data en ontvangt steun van de Europese Unie. Het project, UrbanAIR, helpt beleidsmakers om beter voorbereid te zijn op klimaatverandering.

Windberekeningen via UrbanAIR op de campus van TU Delft. Beeld: TU Delft
Windberekeningen via UrbanAIR op de campus van TU Delft. Beeld: TU Delft

Met de digital twin kunnen onderzoekers verschillende klimaatscenario's op straatniveau simuleren. Zo kan de tool bijvoorbeeld laten zien hoeveel wind er langs een hoog gebouw waait of hoeveel hittestress er op bepaalde plekken in de stad ontstaat. Clara García-Sanchéz, universitair docent Architecture and Built Environment, stelt dat kleine veranderingen in ontwerp, groenvoorziening en materiaalkeuze een groot verschil kunnen maken voor het comfort van inwoners.
Uit berekeningen blijkt dat het windcomfort rond het EWI-gebouw op de campus van Delft aanzienlijk beter had kunnen zijn als het gebouw onder een andere hoek was geplaatst.


'Deze unieke aanpak maakt het project uitdagend en innovatief'

Drie soorten data gecombineerd

De digital twin werkt met drie soorten data. Ten eerste passen de onderzoekers mondiale klimaatmodellen toe op lokaal niveau, tot op straat en gevel. Sensoren meten de lokale temperatuur, wind en luchtkwaliteit. Ten tweede wordt het gedrag van inwoners gemodelleerd. Ten derde worden zowel menselijke als natuurlijke factoren meegenomen in stedelijke beslissingen.
'Deze unieke aanpak maakt het project uitdagend en innovatief', aldus Femke Vossepoel, professor Earth System Simulation en wetenschappelijk coördinator van UrbanAIR. 'De digital twin kan verschillende scenario's en belangen evalueren, zoals financiële, milieu- en sociale aspecten. Het doel is om beleidsmakers te ondersteunen bij het ontwerpen van veilige, comfortabele en gezonde wijken.'


Menselijk gedrag in kaart gebracht

Een bijzondere toevoeging aan de digital twin is het modelleren van menselijk gedrag, ook wel agent based modelling genoemd. Dit helpt antwoorden te vinden op vragen zoals: wat doen mensen als het warm is? Gaan ze naar het park of naar een koel kantoor?
TU Delft loopt voorop in het ontwikkelen van simulaties van gemeenschappen met duizenden individuele actoren. De ambitie van UrbanAIR is om dit naar een hoger niveau te tillen, vertellen Amineh Ghorbani en Tatiana Filatova van de afdeling Multi Actor Systems. Ze willen klimaatveranderingsscenario's koppelen aan enquêtes onder inwoners om te zien hoe zij hun gedrag aanpassen bij hitte.


Europese subsidie voor UrbanAIR

Voor het UrbanAIR-project werken de onderzoekers samen met achttien andere partners en ontvangen zij de Horizon Europe-subsidie. Dit Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie loopt van 2021 tot 2027 en volgt het Horizon 2020-programma op.


TU Delft loopt voorop in het ontwikkelen van simulaties van gemeenschappen met duizenden individuele actoren

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER