Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene oplossingen zorgen voor betere integratie en acceptatie van energie-infrastructuur

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 19 juli 2024
79 sec


'De VNG-Handreiking biedt een basis, maar kan meer integraal'

Gemeenten spelen een belangrijke rol in de energietransitie door de integratie van energie-infrastructuur in ruimtelijke ordening. Hoewel de VNG-Handreiking al waardevolle richtlijnen biedt, kan de aanpak nog meer integraal, stelt promovendus Mark Koelman. Daarbij speelt groenvoorziening een cruciale rol.

Wegwerkzaamheden: kabels, bomen en grondwerk
Wegwerkzaamheden: kabels, bomen en grondwerk

De uitbreiding van het stroomnet in Nederland vraagt veel ruimte. Netbeheerder Alliander schat dat er 11.000 voetbalvelden nodig zijn om aan de toekomstige vraag te voldoen. Vooral in stedelijke gebieden, waar ruimte schaars is, ontstaan complexe belangenconflicten tussen energie-infrastructuur, woningbouw, bedrijvigheid, mobiliteit en groenvoorziening.

Groene oplossingen zoals parkjes en groenstroken kunnen bijdragen aan een betere integratie en acceptatie van energieprojecten

VNG-Handreiking biedt basis

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceerde de 'Handreiking Ruimtelijke Inpassing van Energie-Infra' om gemeenten te ondersteunen. De handreiking richt zich op bewustwording, proactieve planning en samenwerking tussen verschillende overheidslagen en stakeholders. Praktische tools en voorbeelden helpen gemeenten bij het integreren van energie-infrastructuur, zoals transformatorhuisjes en stroomkabels, in hun ruimtelijke plannen. Groene oplossingen zoals parkjes en groenstroken kunnen bijdragen aan een betere integratie en acceptatie van energieprojecten.


Het betrekken van burgers bij de planvorming kan conflicten minimaliseren en samenwerking bevorderen

Aanvulling vanuit onderzoek

Mark Koelman, senior projectleider gebiedsontwikkeling bij Provincie Flevoland en buitenpromovendus energietransitie aan de Universiteit Utrecht stelt dat het belang van integrale benaderingen verder gaat dan de technische aspecten. Zijn onderzoek wijst op de noodzaak van sterke lokale governance, eerlijke compensatiepraktijken en betrokkenheid van belanghebbenden. Het betrekken van burgers bij de planvorming kan conflicten minimaliseren en samenwerking bevorderen.


Graafschade aan wortels bij grondwerk
Graafschade aan wortels bij grondwerk

Groenvoorziening als sleutel tot succes

Koelman pleit voor een holistische benadering die technische, esthetische en sociale aspecten integreert. Groenvoorziening speelt hierin een sleutelrol. Gemeenten moeten samenwerken met netbeheerders, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten om duurzame en leefbare wijken te creëren. Door innovatieve oplossingen en samenwerking kunnen de uitdagingen van de energietransitie succesvol worden aangepakt.


Zo kan de energietransitie bijdragen aan een groenere, leefbare en aantrekkelijke omgeving voor iedereen

Harde infrastructuur verzachten en verrijken

Groenvoorziening, zoals parken, groene daken en groene gevels, kan fungeren als een natuurlijk element dat de harde infrastructuur verzacht en de leefomgeving verrijkt. Het planten van bomen langs straten waar elektriciteitskabels onderdoor lopen, het aanleggen van groene zones rond transformatorhuisjes, en het creëren van gemeenschappelijke tuinen kunnen allemaal bijdragen aan een meer holistische en geïntegreerde benadering van de energietransitie. Zo kan de energietransitie niet alleen bijdragen aan een duurzame energievoorziening, maar ook aan een groenere, leefbare en aantrekkelijke omgeving voor iedereen.


Mark Koelman
Mark Koelman
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER