Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kunstlicht maakt bladeren taaier en onverteerbaar voor insecten

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 6 augustus 2024
66 sec


Straatlantaarns die de hele nacht branden, maken bladeren zo taai dat insecten ze niet kunnen eten. Dit kan de voedselketen in stedelijke gebieden verstoren, blijkt uit onderzoek.

Lichtvervuiling (video still)
Lichtvervuiling (video still)

Lichtvervuiling verstoort wereldwijd natuurlijke ritmes en ecosystemen. Voor planten zijn de effecten bijzonder ernstig. Bomen die 's nachts aan kunstlicht worden blootgesteld, ontwikkelen taaier en moeilijker eetbare bladeren, met schadelijke gevolgen voor de stedelijke biodiversiteit.

Onderzoek

Onderzoekers bestudeerden twee boomsoorten in Beijing: de Japanse pagodaboom en de zachte es. Ze onderzochten dertig locaties langs verlichte hoofdwegen, waar ze bijna 5.500 bladeren verzamelden en analyseerden op insectenvraat en eigenschappen zoals taaiheid, watergehalte en voedingsstoffen. Ze ontdekten dat bomen onder veel kunstlicht zich meer op verdediging richten, wat resulteert in taaiere bladeren met meer chemische afweerstoffen. Dit leidt tot minder insectenvraat.


Minder insectenvraat kan leiden tot minder herbivore insecten, wat vervolgens roofinsecten, insectenetende vogels en andere dieren beïnvloedt

Mechanismen en effecten

Waarom bomen taaier worden onder kunstlicht is nog niet volledig duidelijk. Mogelijk doen bomen langer aan fotosynthese of gebruiken ze meer middelen voor stevige vezels. Japanse pagodabomen hadden minder fosfor, terwijl zachte essen meer stikstof en minder afweerstoffen hadden. Dit wijst erop dat kunstlicht planten op verschillende manieren beïnvloedt.


Kettingreactie in het ecosysteem

Minder insectenvraat kan leiden tot minder herbivore insecten, wat vervolgens roofinsecten, insectenetende vogels en andere dieren beïnvloedt. Deze afname van insecten is een wereldwijd probleem, dus het monitoren van de ontdekking die de onderzoekers deden is belangrijk. 'We moeten deze trend beter in de gaten houden', stelt onderzoeker Shuang Zhang daarom.


Belang voor stedelijke biodiversiteit

De bevindingen tonen de grote impact van kunstlicht op stedelijke bomen en het bredere ecosysteem. Er zijn meer studies nodig om de mechanismen volledig te begrijpen en praktische maatregelen te ontwikkelen om de negatieve impact van kunstlicht te verminderen. Hoewel taaie bladeren insecten afschrikken, kunnen ook andere factoren zoals verhoogde zichtbaarheid voor roofdieren een rol spelen.


Meer onderzoek is nodig om de mechanismen volledig te begrijpen en praktische maatregelen te ontwikkelen om de negatieve impact van kunstlicht te verminderen

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER