Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Deze bomen verslechteren de luchtkwaliteit in de stad juist

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 8 augustus 2024
87 sec


Hoe groener de stad, hoe beter de luchtkwaliteit. Toch? Nou, dat is dus niet automatisch het geval. Onderzoekers in New York ontdekten dat eiken en Amerikaanse amberbomen, waar de stad vol mee staat, indirect zorgen voor veel meer schadelijk ozon. En ook in bijvoorbeeld onze hoofdstad horen eiken tot de tien meest voorkomende boomsoorten.

Stadsgroen in Rotterdam
Stadsgroen in Rotterdam

Hoe eiken en Amerikaanse amberbomen precies voor schadelijke ozon zorgen? Door grote hoeveelheden isoprenen als bijproduct van fotosynthese te produceren. Deze koolwaterstoffen zijn zelf niet schadelijk, maar wél als ze reageren met stikstofoxiden, bijvoorbeeld uitgestoten door auto's en fabrieken. Dan vormen isoprenen laag in de lucht ozon, wat ademhalingsklachten, astma en chronische bronchitis veroorzaakt. De bladeren van eiken en amberbomen stoten tot wel achthonderd keer meer isopreen uit dan bijvoorbeeld esdoorns of platanen.

In onze hoofdstad horen eiken tot de tien meest voorkomende boomsoorten.

Vooral op hete zomerdagen

De onderzoekers ontdekten dat emissies van bomen een bepalende rol spelen in de vorming van ozon op hete zomerdagen, als de ozonniveaus toch al de veilige limieten overschrijden. Bij eiken bijvoorbeeld, neemt de uitstoot explosief toe bij temperaturen tot een graad of 35.
Toch willen de onderzoekers niet de suggestie wekken dat bomen de lucht vervuilen. Dat doen de auto's, energiecentrales, maar ook warmwaterboilers. Want, zoals gezegd, is voor ozon ook stikstofoxide nodig. En als we dát aanpakken, zijn de bomen geen probleem meer.
Maar of dat uiteindelijk echt zoden aan de dijk zet... De onderzoekers rekenden uit dat bij een afname van 2 tot 5 procent per jaar, het dertig tot tachtig jaar duurt voor New York de uitstoot met een factor vijf heeft verminderd, het niveau waarbij de emissies van bomen geen rol meer spelen bij de vorming van ozon.


De emissies van bomen spelen een bepalende rol in de vorming van ozon op hete zomerdagen, als de ozonniveaus toch al de veilige limieten overschrijden

Kiezen voor een diverse bomenmix

Daarom is het efficiënter te kiezen voor een diverse bomenmix. 'Maar we gaan geen grote oude eiken omhakken en ook niet volledig stoppen met het planten van nieuwe', aldus wetenschapper Novem Auyeung. 'Je moet ook bedenken wat je verliest als je dat doet. Eiken zijn een sleutelsoort, die voedsel en een leefomgeving bieden voor inheemse insecten, vogels en zoogdieren. Ze leveren veel schaduw, kunnen in relatief kleine ruimtes groeien, en ze hebben weinig last van luchtvervuiling. Eiken zijn dus sterke bomen, die je er eigenlijk graag bij hebt.'


Eiken en Amerikaanse amberbomen zorgen voor schadelijke ozon, wat ademhalingsklachten, astma en chronische bronchitis veroorzaakt

Bron: Scientias
Onderzoek: 'High-resolution modeling of summertime biogenic isoprene emissions in New York City' - Environmental Science & Technology


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost
Bomenkennis | particulier
maandag 12 augustus 2024
Isopreen wordt door veel planten en vooral bomen aangemaakt, wereldwijd. De kwantificering moet nog plaats vinden. Berichten als deze bergen het gevaar in zich dat er verkeerd op wordt gereageerd, meestal gestuurd door emotie, bijvoorbeeld geen amberbomen meer. Het baart mij zorgen!!
Joost Gieskes
Maarten H. van Atten
European Tree Technician | Diospyros decandra BV
dinsdag 13 augustus 2024
Alles pleit steeds voor zeer gevarieerd aanplanten. Ik zie dat nog te weinig in de praktijk.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER