Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ontwikkelingen in groene parkeerplaatsen

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans van der Weert, woensdag 18 september 2024
136 sec


Bomen en groene parkeerplaatsen bieden de mogelijkheid om plantplaatsinrichtingen te combineren

Voor een groene parkeerplaats is het juiste substraat van groot belang. Vaak zien we dat grassoorten niet optimaal groeien vanwege verdichting en beperkte groeiomstandigheden. Daarom heeft Heicom de Stablegreen-substraten samengesteld. Deze kunnen perfect toegepast worden in verschillende situaties, met lichte tot zware verkeersbelasting of bijvoorbeeld bij projecten waar voldoende water gebufferd kan worden. Bij het samenstellen van de Stablegreen-substraten houdt Heicom rekening met belangrijke factoren zoals waterdoorlatendheid, watercapaciteit, draagkracht en de juiste voedingsgrond voor gras.

Groenparkeren
Groenparkeren

Voor de aanleg van een grasparkeerplaats wordt veelal gewerkt met drie types substraten: een onder-/funderingssubstraat, eventueel een tussensubstraat en een inveegsubstraat. Het ondersubstraat zorgt voor de meeste draagkracht, maar biedt ook ruimte voor water, wortels en voeding. Het tussensubstraat kan vlak afgewerkt worden voor de bestrating. Het inveegsubstraat (inclusief of exclusief graszaad) biedt de juiste voedingsbodem voor het gras.

Combinatie plantplaatsen

Bomen en groene parkeerplaatsen bieden de mogelijkheid om plantplaatsinrichtingen te combineren. Bij bomen in de omgeving van groene parkeerplaatsen adviseert Heicom een dikkere laag ondersubstraat (Stablegreen Heavy), zodat het plantvak van de boom wordt vergroot en regenwater dankzij de goed doorlatende substraten de plantplaats kan bereiken.
Grote en goed ingerichte plantplaatsen zorgen voor grotere bomen, die passen in een groene klimaatadaptieve omgeving.


Ontwikkelingen in gras en stenen

Bij het aanleggen van een groene parkeerplaats is de keuze van het juiste grasmengsel erg belangrijk. Niet elk grasmengsel is geschikt voor een groene parkeerplaats. Het graszaad moet in het begin snel kiemen en zich daarna snel kunnen herstellen. Het moet bestand zijn tegen betreding door auto's. Daarnaast is het voor het onderhoud belangrijk dat de zode dicht blijft en dat het gras bovengronds niet te veel in lengte groeit. Dit betekent dat er niet of nauwelijks gemaaid hoeft te worden, wat behoorlijk scheelt in de onderhoudskosten.


Nijkerk, VanderSanden: gras en klaver
Nijkerk, VanderSanden: gras en klaver

Microklaver

Naast graszaad gebruikt Heicom microklaver in het inveegsubstraat. De combinatie van gras en klaver geeft een parkeerplaats jaarrond een zeer groene uitstraling. Klaver kan goed tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag. Verder levert klaver een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Door een actiever bodemleven wordt er meer organische stof gevormd. Niet alleen wormen, ook bloembezoekende insecten als bijen en hommels zijn er blij mee. Klaver heeft daarnaast de eigenschap dat het stikstof uit de lucht bindt. De stikstof komt vrij in de bodem en wordt vervolgens gebruikt als voeding voor het gras en de klaver.


Kruidenmengsel

In de gemeente Nijkerk doet Heicom momenteel een proef waarbij het inveegsubstraat (Stablegreen IN) geen graszaad bevat, maar alleen kruiden. Heicom hoopt dat deze ontwikkeling zich doorzet. De verschillende kruiden kunnen bijdragen aan de biodiversiteit en aan het beeld van een groene parkeerplaats. Het toegepaste inveegsubstraat met kruidenmengsel bevat meer dan tien verschillende soorten kruiden, zoals klaver, madeliefje en gewone brunel. De komende tijd zullen er meer updates volgen over dit project.


Madeliefjes
Madeliefjes

Nieuwe grastegels

Op de foto hieronder zijn Greenflow-straatbakstenen van Vandersanden te zien. Deze stenen zijn eind vorig jaar op de markt gebracht. Greenflow-stenen hebben een hoogwaardige, sfeervolle en warme uitstraling. Heicom werkt samen met verschillende leveranciers, die ieder hun eigen unieke voordelen hebben.


Nijkerk: split en gras
Nijkerk: split en gras

Hogere waterdoorlatendheid

Een standaard inveegsubstraat heeft niet de hoogste waterdoorlatendheid. Daarom test Heicom momenteel een nieuw inveegsubstraat met split. Hierdoor ontstaat een parkeerplaats met een hoge waterdoorlatendheid. De uitstraling is weliswaar minder groen, maar bij sommige projecten kan inveegsubstraat met split de perfecte combinatie zijn van groen en waterinfiltratie.
Wanneer er langdurig of veelvuldig auto's op een parkeerplaats staan, kan de groei van het gras tegenvallen. Bij inveegsubstraten met 'zwarte grond' geeft dit een minder fraai eindbeeld. Met diverse soorten inveegsubstraat probeert Heicom hiervoor een oplossing te vinden, waarbij ondanks de beperkte grasgroei een mooie uitstraling gecreƫerd wordt.


De juiste verwerking

De verwerking blijft van belang voor een goed eindresultaat. Regenwater moet altijd kunnen infiltreren in de ondergrond. Ondersubstraten worden verdicht met een Wacker-stamper of trilplaat. Te zware verdichting zorgt voor verdringing van holle ruimtes.
Berijd de grasparkeerplaatsen na verwerking niet direct met zware voertuigen of machines. Geef het inveegsubstraat met graszaad een paar weken de kans om te kiemen. In te vegen substraat (Stablegreen IN/UP) moet dieper liggen dan de bovenrand van de grastegel, en de verwerking kan het beste plaatsvinden bij droge weersomstandigheden.


Groenparkeren in Oegstgeest
Groenparkeren in Oegstgeest
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER