Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Miljoeneninjectie versterkt buitengebied Brabant en Breda zet in op Stad in een Park

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 20 augustus 2024
112 sec


Drie miljoen geïnvesteerd via de Stimuleringsregeling Landschap

Brabant zet grote stappen om de natuur te versterken en zowel het buitengebied als de stedelijke gebieden toekomstbestendig te maken. In de eerste helft van 2024 hebben Brabantse gemeenten, waterschappen en de provincie Noord-Brabant samen drie miljoen euro geïnvesteerd via de Stimuleringsregeling Landschap. Dit geld werd ingezet om op 205 locaties landschapselementen aan te leggen, zoals hagen, poelen en kruidenrijke akkerranden. Deze projecten bevorderen niet alleen de biodiversiteit, maar verbeteren ook de leefbaarheid van het Brabantse buitengebied. Tegelijkertijd is de stad Breda druk bezig met haar eigen groene transformatie.

Groen in de stad of stad in het groen?
Groen in de stad of stad in het groen?

Breda heeft de ambitie om in 2030 de eerste Europese stad te worden die volledig in een park ligt. Dit sluit naadloos aan bij het bredere doel om de stad in 2044 CO2-neutraal te maken. Hoewel Breda nu nog geen koploper is op het gebied van duurzaamheid, wil de stad met het project Stad in een Park zichzelf ontwikkelen tot een groene metropool die biodiversiteit stimuleert en zowel inwoners als bedrijven aantrekt.

Al het groen verbinden

Het plan voor Stad in een Park kent twee speerpunten. Enerzijds wordt ingezet op het vergroenen van nieuwe stedelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld door het aanleggen van geveltuintjes, groene pleinen en daktuinen. Anderzijds richt Breda zich op het vergroenen van bestaande wijken en bedrijventerreinen. Uiteindelijk moet al het groen in en rondom de stad met elkaar verbonden worden, zodat bewoners zonder obstakels van de stad naar omliggende natuurgebieden kunnen wandelen of fietsen.


Groene Metropool: een netwerk voor mens en natuur

De groene ambities van Breda sluiten naadloos aan bij het landelijke programma Groene Metropool van Staatsbosbeheer. Dit programma heeft als doel om een netwerk van groen en water te creëren dat steden verbindt met omliggende natuurgebieden.
Daarnaast draagt dit netwerk bij aan een gezondere, klimaatbestendigere leefomgeving. Breda speelt hierin een sleutelrol door het verbinden van stedelijke en natuurlijke gebieden, zoals het openleggen van de rivier de Mark in het centrum en het creëren van groene klimaatbuffers langs de Vierde Bergboezem om wateroverlast tegen te gaan.


Stimuleringsregeling Landschap boekt grote successen

Sinds de start van de Stimuleringsregeling Landschap in 2020 zijn op meer dan 900 locaties in Brabant groene projecten gerealiseerd. Deze projecten hebben geleid tot de aanleg van duizenden meters hagen, bloemrijke akkerranden, bossingels en tientallen poelen. Hierdoor hebben onder meer steenuilen, kamsalamanders en wilde bijen nieuwe leefgebieden gekregen.


Het groen in en rondom de stad met elkaar verbinden, zodat bewoners zonder obstakels van de stad naar omliggende natuurgebieden kunnen wandelen of fietsen

De regeling werkt op basis van een verdubbeling van investeringen: elke euro die gemeenten en waterschappen inleggen, wordt door de provincie verdubbeld. Met nog vier miljoen euro beschikbaar in de subsidiepot voor 2024 en 2025 kunnen nog veel meer particulieren en agrariërs worden gestimuleerd om hun land te vergroenen.

Dak- en gevelgroen
Dak- en gevelgroen

Samen werken aan een groene toekomst

Met zowel de provinciale investeringen in het buitengebied als de stedelijke ambities van Breda, staat Brabant aan de vooravond van een groene transformatie. Breda's doel om de eerste stad in Europa te worden die volledig in een park ligt, kan echter alleen worden bereikt door samenwerking met projectontwikkelaars, woningbouwcoöperaties, maatschappelijke organisaties en bewoners. Samen zorgen zij ervoor dat zowel de stad als het buitengebied zich ontwikkelen tot leefbare, groene omgevingen waar mens en natuur floreren.


Met zowel de provinciale investeringen in het buitengebied als de stedelijke ambities van Breda, staat Brabant aan de vooravond van een groene transformatie

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER