Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

AriensCo lanceert nieuwe zeroturn en high grass-maaier: wij mochten ze testen!

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 23 augustus 2024
205 sec


Op 24 en 25 juli ontving AriensCo de Europese vakpers in het Duitse Stimpfach om de nieuwste innovaties van de merken Ariens en AS-Motor te presenteren. De fabriek van AS-Motor, die sinds 2021 deel uitmaakt van AriensCo, is gevestigd in Bühlertann.

De eerste kennismaking van de vakpers met de nieuwe maaiers
De eerste kennismaking van de vakpers met de nieuwe maaiers

Deze trip werd vanuit Nederland georganiseerd door Peter en Kathy Helthuis van Helthuis Tuin- en Parkmachines. Het bedrijf Helthuis is de distributeur voor Nederland en Vlaams België en dealer van AriensCo-machines en -producten, waaronder merken als Ariens en AS-Motor.

Goed uitgerust voor de toekomst

In de conference room doken we eerst in de geschiedenis van AriensCo. Het Amerikaanse familiebedrijf vierde in 2023 zijn 90-jarig bestaan en wordt inmiddels geleid door de vierde generatie in de persoon van Nicholas Ariens. Ariens vertelt de aanwezige verslaggevers uit onder meer Frankrijk, Oostenrijk, Engeland, Nederland en Duitsland dat AriensCo de afgelopen jaren rigoureuze organisatorische veranderingen heeft doorgevoerd om goed voorbereid te zijn op de toekomst. AriensCo richt zich nu vooral op zeroturnmaaiers en introduceert daarnaast een high grass-maaier.


Voor het komende seizoen worden de volledig elektrische AS920 ESherpa 2WD en de Ovis Evo met nieuwe functies geïntroduceerd

New Mowing Season 2025

Onder de titel New Mowing Season 2025 werden de nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. Nicholas Ariens vertelt dat de focus ligt op elektrificatie en automatisering. ‘We zijn gestopt met tractoren en richten ons nu volledig op zeroturn maaiers. In de VS zijn deze maaiers goed voor 52 procent van de markt; in Europa heeft Ariens al meer dan tien procent marktaandeel. Volgens Nicholas Ariens blijft de vraag naar deze maaiers groeien, dankzij de tijdsbesparing, het comfort, de lange levensduur en het plezier bij het maaien.’'


Nieuwe verkoopstructuren

Tijdens het persmoment werd ook belicht hoe AS-Motor is geïntegreerd in de Ariens-familie en uitgelegd dat men blijft investeren in AS-Motor. Voor het komende seizoen worden de volledig elektrische AS920 ESherpa 2WD en de Ovis Evo met nieuwe functies geïntroduceerd.
In Duitsland, Frankrijk, Engeland en Scandinavië worden beide merken nu via hetzelfde dealernetwerk verkocht, ondersteund door het AriensCo-verkoopteam.


In 2028 wil AriensCo in elk segment een elektrische optie bieden

Jochen Schneider, executive vice-president van de Europese Ariens activiteiten was de volgende spreker tijdens het persmoment. Hij vertelde dat de productie van zitmaaiers in Engeland is gestopt en dat deze locatie nu fungeert als verkoop- en servicecentrum. Alle zeroturn maaiers worden in Amerika gemaakt en wereldwijd uitgeleverd. Europese teams zorgen ervoor dat aan lokale eisen wordt voldaan. Schneider: ‘Deze integratie betekende helaas ook dat we een aantal langdurige samenwerkingsverbanden met importeurs moesten beëindigen. In andere Europese landen werken we nog steeds wel met importeurs. Vaak één importeur voor alle AriensCo-producten. Dankzij deze veranderingen is het marktaandeel in Europa gestegen tot boven de tien procent. AS-Motor doet het goed. Vooral met de op afstand bedienbare maaiers.’

Volledig elektrische AS920 ESherpa 2WD

En dan datgene waarvoor we waren gekomen: de nieuwe of eigenlijk vernieuwde maaiers, te beginnen met de Sherpa van AS Motor. De Sherpa zag al in 2010 het levenslicht. De variant die in 2024 is gepresenteerd is een volledig elektrische. De vakpers mocht bovendien een prototype testen van een versie van de Sherpa, die speciaal bestemd is voor hoog gras. Het zal niet lang meer duren tot deze klaar is voor de verkoop. De messen van de ESherpa hebben een vijftien procent hogere puntsnelheid dan die van de benzinevariant. Ze hebben een draaisnelheid van 330 km/h en kunnen met gemak gras tot 1,50 m hoogte aan.


De volledig elektrische AS920 ESherpa 2WD
De volledig elektrische AS920 ESherpa 2WD
Roman Mühleck, team leader product marketing, nam ons mee naar buiten om daadwerkelijk kennis te maken met de maaiers. Hij vertelt dat het hart van de AS920 ESherpa 2WD bestaat uit een Li-ion accupakket van vier accu’s van elk 16 kWh, 56 V. ‘Dit accupakket is exact hetzelfde als dat van de Ariens Zenith E-zeroturnmaaier. De pakketten zijn dus onderling uitwisselbaar. Mocht je al een Ariens Zenith E hebben, dan kun je nu dus een elektrische Sherpa aanschaffen zonder de vier accu’s. Daarmee bespaar je 3.500 euro per accu.’ Volgens Mühleck hebben de accu’s na duizend keer opladen nog steeds tachtig procent van de capaciteit. De fabrikant van de accu’s garandeert overigens dat ze nóg langer meegaan. Opladen duurt circa vierenhalf uur en gaat via een type-2 kabel. Precies zoals bij een elektrische auto. Energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt teruggevoerd naar de accu’s. Een volle accu gaat twee tot drie uur mee, afhankelijk van de werkomstandigheden. Daardoor is de maaier geschikt voor oppervlaktes tot 9.900 vierkante meter.

Technische gegevens

Accu Ariens Fusioncore
Accucapaciteit 16 kWh
Laadtijd 4,5 uur
Gewicht 350 kg
Gewicht accu 22 kg
Maaibreedte 90 cm
Maaihoogte 50 tot 105 mm
Rijsnelheid 11 km/h
Prijs exclusief accu’s 15.500 euro

Zeroturnmaaiers: de Ikon XD 42 en XD 52, Apex, Edge en Zenith

Naast de ESherpa konden we ook de zeroturn maaiers testen. De Apex, Edge en Zenith hebben een nieuwe, dynamische look gekregen. Bovendien zijn voor de Zenith en Zenith E nieuwe accessoires verkrijgbaar, zoals een road homologation lighting kit, waarmee je de openbare weg op mag. Maar écht geheel nieuw zijn de Ikon XD 42 en XD 52. Deze gazonmaaiers zijn geïnspireerd op de Apex en volgens Mühleck ‘nu al iconisch’, vandaar de naam. ‘Deze maaiers zijn geheel nieuw in hun klasse en zijn geschikt voor zowel privé- als professioneel gebruik.’


De nieuwste trots van AriensCo: de Zero Turn Ikon XD 42 en XD 52
De nieuwste trots van AriensCo: de Zero Turn Ikon XD 42 en XD 52
Het instellen van de maaihoogte gaat bij de Ikon XD 42 en XD 52 nu op dezelfde manier als bij de grotere professionele zeroturns Ariens. Het bedieningspaneel bevindt zich binnen handbereik. Je kunt kiezen uit 13 hoogte-instellingen, van 38 tot 114 mm. Naast tal van technische snufjes is er ook gedacht aan comfort: een rubberen vloermat die trillingen naar je voeten en benen dempt, en stuurhendels met schuimrubber en trillingdempers.
Deze zeroturnmaaiers zijn sterker, comfortabeler en duurzamer dan hun voorgangers en AriensCo belooft hiermee een nieuw niveau van robuustheid in deze klasse te bieden. In 2028 wil AriensCo in elk segment een elektrische optie bieden.


Technische gegevens

Model Ikon XD 42 / Ikon XD 52
Motor 726cc-Kawasaki FR 651V tweecilinder / 726cc-Kawasaki FR 691V tweecilinder
Brandstoftank 13,2 liter
Gewicht 297 kg / 310 kg
Maaibreedte 107 cm / 132 cm
Maaihoogte 38 tot 114 mm (dertienvoudig instelbaar)
Rijsnelheid 12 km/h (vooruit) / 5 km/h (achteruit)
Maaidek zijlossend, drie messen, optioneel mulch
Transmissie Hydro-Gear EZT 2200 met 25,4mm-assen

<geen titel>
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER