Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Just do it

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 6 september 2024
87 sec


Op mijn visitekaartje staat weliswaar 'Hoofdredacteur' van dit vakblad, maar in mijn DNA ben ik waarschijnlijk vooral ondernemer. Mijn vrouw wordt daar wel eens kriegel van. In de praktijk houdt dat voor mij vooral in dat ik altijd maar wil ondernemen of beter gezegd: iets wil ondernemen, iets wil doen. En vrouwen schijnen ook wel eens iets te delen om gewoon om het simpele feit dat ze het willen delen. Ik heb enigszins geleerd dat te snappen, maar in de praktijk blijft dat moeilijk. Een psycholoog zou zeggen: aangeleerd gedrag. Tot nu toe heeft dit kleine epistel nog niet zoveel te maken met de groene sector. Ik probeer uit te leggen dat dit verband er wel degelijk is.


In de laatste dertig jaar is het aantal dagvlinders gemiddeld met meer dan 50 procent afgenomen.

Voor het Compendium voor de leefomgeving is het aantal dagvlinders in de laatste dertig jaar gemiddeld met meer dan 50 procent afgenomen. De belangrijkste oorzaak is het verdwijnen van geschikte leefgebieden, onder andere door de industrialisering van de landbouw. Natuurlijk zijn in dezelfde periode andere dieren juist weer toegenomen in aantallen. De wolf bijvoorbeeld, of in het dorp waar ik woon, de boomkikker, maar alleen al de dramatische afname van vlinders en insecten zou reden genoeg moeten zijn om in actie te komen. De landbouw heeft daar een grote rol te spelen, maar ook de groene sector. En ik denk en zie dat we daar nog te veel op onze handen blijven zitten. We vinden het prettiger om te praten, te polderen en te overleggen dan om in actie te komen. Een van de zaken waar we bijvoorbeeld heel graag over praten, is de wenselijkheid van een nationale groennorm. Ik vind dat op zich prima, maar in mijn onderbuik heb ik het gevoel dat de partijen die deze druk voeren in deze discussie ook bezig zijn met hun eigen belang.

Niets tegen eigenbelang

Nu heb ik niets tegen eigenbelang. Integendeel, je kunt maar beter samenwerken met mensen en partijen die zelf belang hebben, maar dit zorgt er tegelijk ook voor dat we vooral bezig zijn met de discussie en niet de handjes laten wapperen of de schop in de grond steken. Als we even wat terug gaan in de tijd zijn er nogal wat voorbeelden die mij op dit gebied gelijk lijken te geven. De introductie van i-tree bijvoorbeeld. Dat is een interessant verdienmodel voor aannemers en adviesbureaus gebleken, maar heeft er niet voor gezorgd dat wij daadwerkelijk meer groen hebben aangelegd. Ik ben zo bang dat dit ook weer gaat gebeuren met de discussie rondom de groennorm. Heel veel praten en uiteindelijk niets doen.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER